Promocija knjige “Mračni zapisi – Bauhaus i posle”

Učestvuju: Dragan Ambrozić, Milan GavrilovićDJ Gavra, Ljubiša Jovanović (Katabazija) i Saša Ognjanović (Katabazija)

Knjiga „Mračni zapisi – Bauhaus i posle“ je priča o jednim od rodonačelnika gothic rock pravca – grupi Bauhaus. Od pojave njihovog prvog singla, Bauhaus su nameravali da izvrše uticaj.

„Bela Lugosi’s Dead“ je upravo to učinio, zadržavši se na nezavisnim top listama dve godine. Osvojili su srce post-punk generacije koja je bila spremna da ih prigrli kao sopstvene glem heroje. Uprkos tome što su bili crna ovca za britansku rok štampu, nizom izuzetnih albuma i moćnih živih nastupa, vrlo brzo su stvorili fanatično sledbeništvo.

Međutim, njihova ozloglašenost dovela je do toga da cenu za rokenrol provokaciju, nekontrolisani egoizam i muzička neslaganja, plate neizbežnim raspadom. Nekolicina raznovrsnih projekata koji su iznikla iz pepela nakon razlaza grupe, dovela je do uspeha Love And Rockets i Pitera Marfija na američkim top listama.

Ijan Širli zasniva svoju knjigu na nepristrasnim intervjuima sa svim članovima benda i onima koji su im bili bliski tokom njihove burne karijere. Priču o četvorici individualaca koji su neprestano zbunjivali sve koje su ih napadali, čineći uvek nepredvidive korake, izneo je bez ikakvih kompromisa. Konstantno napeti, „Mračni zapisi“ su obavezno štivo za svakog fana ovog benda, ali i za one koji istražuju tamnu stranu roka.

Biografije:

Ijan Širli je rođen 1957. godine u Londonu. Diplomirao je na visokoj školi „Polytechnic of North London“. Po zanimanju je novinar, a njegovi članci su objavljivani u časopisima „The Times”, „The Sunday Times”, „Mojo”, „Record Collector„, „Classic Rock„ i „Wire”.  Autor je nekolicine biografskih knjiga o različitim muzičarima: „Dark Entries: Bauhaus and Beyond“ (2001), „Meet The Residents: America’s Most Eccentric Band!” (2001), „Can Rock & Roll Save The World?: An Illustrated History Of Music And Comics” (2005), “The Illustrated Encyclopedia Of Guitar Heroes” (2007), „’Pink Floyd’ Revealed” (2009), „Green Day Revealed” (2011), „Pink Floyd: Glorious Torment“ (2013) (zajedno sa Šonom Iganom i Džerijem Juingom), „David Bowie: Ever Changing Hero“ (2013) (zajedno sa Šonom Iganom). Napisao je i dve novele iz naučno-fantastičnog žanra: “Shadowplay” (1998) i “Heavy Mental” (2010). Takođe je i veliki ljubitelj stripova. Trenutno živi i radi u Lidsu, a često se može sresti na sajmovima i berzama ploča širom Evrope na kojima predstavlja „Record Collector” magazin.

Milan Gavrilović – DJ Gavra je poznati beogradski disk-džokej specijalizovan za dark & gothic zvuk.
Muziku je počeo da pušta osamdesetih godina u klubu Akademija, kada je ujedno bio i jedini DJ u gradu koji je publici prezentovao gothic rock.

Ljubiša Jovanović i Saša Ognjanović su članovi darkwave grupe Katabazija. Bend je formiran 2011. godine, a u decembru 2013. su objavili svoj debi album „Prvi silazak“ –  “slojevito, muzičko i poetsko putovanje u orfičke dubine bića… Ispitujući iskustva života, smrti, ljubavi, podsvesnog i svesnog, muzikom i rečima nudeći pitanja i otkrivajući odgovore”. Katabazija kao deo svog vizuelnog identiteta koristi elemente teatra.

 

Nakon razgovora će uslediti video projekcija najinteresantnijih momenata iz istorije benda Bauhaus.

Komentari