Promocija knjige “EVANĐEOSKO BOGOSLOVLJE PRAVOSLAVNE CRKVE”

Ciklus tribina: RELIGIJA I CIVILIZACIJA

Učestvuju: prof. dr Bredli Nasif, autor knjige; prof. dr. Džordž Haknok-Stefan, pokrovitelj izdanja; ma Jovan Blagojević, moderator (Biblijski kulturni centar) i Samuil Petrovski, Evanđeosko udruženje studenata.
Organizacija: Biblijski kulturni centar i Dom omladine Beograda.

Nepodeljena hrišćanska crkva iz prvih deset vekova danas je podeljena u četiri velike velike hrišćanske tradicije. Osim Pravoslavne i Rimokatoličke crkve kao najznačajnijih tradicija hrišćanskog sveta, drevno poreklo imaju i dohalkidonske ili orijentalne crkve (nestorijsnskog i monofizitskog usmerenja). Pojavom Reformacije (protestantizma) u 16. v. pojavljuje se i četvrta hrišćanska tradicija koja se vremenom podelima na veliki broj manjih zajednica među kojima značajan broj pripada tzv. evanđeoskim hrišćanima. Sjedinjene Američke Države su područje gde su ove zajednice najzastupljenije i logično je da Pravoslavna crkva upravo u tom regionu po prvi put dolazi u kontakt sa ovim hrišćanskim grupacija. Njihovi odnosi su bili puni nepoverenja i nerazumevanja, ali i međusobnog približavanja i dijaloga.

Jedan od vodećih predstavnika ovog dijaloga je prof. dr Bredli Nasif koji nam svoje bogoslovsko i lično iskustvo dijaloga prenosi u knjizi pred nama. Ova knjiga predstavlja snažno svedočenje pravoslavne vere i predanja (biblijskog, svetootačkog, liturgijskog, dogmatskog i asketskog) oblikovano na način koji je razumljiv evanđeoskim protestantima i, istovremeno, napor da se bogoslovlje evanđeoskih protestanata predstavi na prijemčljiv način (uz jasno vrednovanje pozitivnih i negativnih aspekata) bez umanjivanja i prenaglašavanje razlika.

Komentari