Promocija knjige Amira Ora “Muzej vremena”

Govore: Vida Ognjenović, Gojko Božović i Amir Or
Organizacija: Arhipelag i Dom omladine Beograda

Veliki izraelski pesnik i esejista Amir Or predstavlja srpsko izdanje svoje najznačajnije knjige pesama “Muzej vremena” koja je nedavno objavljena u Arhipelagu.

Amir Or, pesnik izuzetne kulture, u knjizi Muzej vremena vodi dalekosežan dijalog s mitom i slojevima kulturnog i istorijskog pamćenja, sa izazovima savremenog doba i ukupnog pesničkog iskustva. Otuda ova knjiga dobija oblik i snagu modernog pesničkog speva u kome se iznova ispituju sama pesma i svet o kome ta pesma govori.

 

Muzej vremena je celovita pesnička knjiga u kojoj se razmatra pitanje vremena i ljudske egzistencije u tokovima vremena.

 

Muzej vremena sadrži pesme snažnog zamaha, razuđene metaforike, istinske zapitanosti, kazane sa strašću i uverenjem kakvi su retki u savremenoj poeziji.

Pesme Amira Ora do sada su prevedene na više od četrdeset jezika. Objavio je i osamnaest pesničkih knjiga na raznim jezicima u Evropi, Aziji i Americi. Za poeziju Or je, između ostalog, dobio Premijerovu nagradu, Bernštajnovu nagradu, Fulbrajtovu nagradu za pisce i Međunarodni književnu nagradu „Stefan Mitrov Ljubiša“, kao i priznanje „Plejada“ za značajan doprinos modernoj svetskoj poeziji.

Amir Or je osnivač i glavni urednik Izdavačke kuće Helikon. Godine 1993. osnovao je i istoimenu arapsko-hebrejsku školu poezije. Or je priredio nekoliko antologija hebrejske poezije na evropskim jezicima. Osnivač je i urednik Međunarodnog festivala poezije Šar. Član je osnivačkog odbora Evropskog udruženje za programe kreativnog pisanja, međunarodne organizacije „Krug pesnika“, kao i Svetskog pokreta za poeziju.

Komentari