Predstavljanje romana “SUTRA ĆEMO” Bojana Marjanovića

Ciklus tribina knjižare Beopolis i Doma omladine Beograda: RAZGOVORI U KNJIŽARI

O romanu govore: Jelena Višnjić, Olga Dimitrijević i autor Bojan Marjanović
Razgovor moderira: Aleksandar Nikolić

„Sutra ćemo” je prvi roman Bojana Marjanovića, publici od ranije poznatom po svojim knjigama pesmama (“Između dva rata” i “Politika, Pornografija, Poezija”), ali i vanknjiževnom radu – Marjanović je urednik u magazinu Liceulice, a novinske tekstove piše u medijima širom jugoslovenskog prostora.

Na promociji romana – 6.12. u holu Doma omladine Beograda, pored knjižare Beopolis – biće reči o brojnim temama koje se njime otvaraju, ali pre svega o tome kakav je odnos intimnog i društvenog, te o tome koliko te te dve sfere utiču jedna na drugu.

 

O romanu:

„Bojan Marjanović je u svome romanu „Sutra ćemo“ uspio postići to da se veličina priče očituje upravo u odsustvu epohalnosti. Ne samo što je na taj način demonstrirano vanredno spisateljsko umijeće, nego se i sama literarna namjera doimlje subverzivnom u odnosu na doba kada svjedočimo preporodu „velikih naracija“ i pripadajućih kategoričnosti. Radi se utoliko o najfinijem proznom tkanju, o minucioznom, stilski izbrušenom postupku preko kojeg Marjanović – kombinirajući tri narativna glasa – nema tek ambiciju rasvijetliti „nijanse stvarnosti“, nego nas uputiti na to da izvan nijansi stvarnost i ne postoji, s tim da jednu od važnijih čini sama literatura. Svojevrsna anatomija ljubavi ujedno je anatomija društvene svakodnevice, s nizom pronicljivih esejističkih pasaža o mnogočemu – od balkanske verzije kapitalizma, preko muškoga doživljaja pisoara, pa do dirljivog opisa Beograda – ali i junakinjom koja elegantno i samosvjesno tumara između dva svijeta, fiktivnog i faktičkog, podsjećajući nas sve vrijeme na to da literatura jeste stvarnost.

Ovu to ne čini manje brutalnom. Na gotovo svakoj stranici ovoga romana u pozadini potmulo bruji nasilje, sistemsko i individualno, najčešće kao slutnja i stalna prijetnja, a katkad i kroz „živi nastup“, kao da je ritam života definiran (i) asortimanom svakodnevnih okrutnosti. Činjenica da konkretan uzvrat na nasilje pristiže samo od ženskoga karaktera, k tome jedinog koji sam naglašava svoje romaneskno porijeklo, otvara uznemirujuće dileme, između ostaloga i o tome nije li otpor moguć samo u onome sloju realnosti koji je plod imaginacije. Decidiranih zaključaka i konačnih istina, rekosmo, nema, osim u ocjeni da nam Bojan Marjanović svojom prozom donosi snažnu književnost.“ – Viktor Ivančić

 

„Iz onoga što se na početku čini kao obična, generacijski kodirana ljubavna priča s troje glavnih aktera, Bojan Marjanović razvija neočekivano precizan pripovjedni komentar vremena u kojem ta priča nastaje: našeg društvenog i ekonomskog ovdje i sada, našeg poraznog prezenta. Naizgled, geometrija ljubavnog trokuta je jasna: Sara i Goran, Sara i Darko; jedna veza (možda) završava, druga (možda) započinje. Ali mnogo više toga je u ovom romanu možda: nesigurni poslovi i promašene prilike, stalna perspektiva odlaska iz države, biografije koje ovise o kocki klasne pripadnosti… Suvereno ispričan iz tri pripovjedne perspektive i kroz tri dosljedna narativna registra, obilno natopljen alkoholom, s noćnom vizurom grada u pozadini i narodnom muzikom umjesto soundtracka, „Sutra ćemo“ je nešto poput priče o ljubavi u doba permanentne nesigurnosti: vedra melodrama za djecu prekarijata.“ – Boris Postnikov

Komentari