Predstavljanje knjige Veselina Markovića “Šarlotino dvorište”

Beogradska premijera knjige eseja Veselina Markovića o knjigama i filmovima Šarlotino dvorište biće održana u Klubu Doma omladine Beograda u utorak 31. maja s početkom u 19 časova u okviru programa Vidi pod: Arhipelag.

U programu učestvuju: Veselin Marković i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, u čijem izdanju je objavljena ova knjiga.

 

Nova knjiga Veselina Markovića, jednog od vodećih savremenih pisaca, govori o filmovima koji su nastali po velikim delima moderne književnosti i o knjigama koje su bile izazov i za čitaoce i za filmske reditelje – od Solarisa Stanislava Lema do Lolite Vladimira Nabokova, od Prustovog Traganja za iščezlim vremenom do Žene francuskog poručnika Džona Faulsa, od Džojsove priče „Mrtvi“ do Hemingvejeve priče „Ubice“, od „Iskupljenja“ Ijana Mekjuena do „Mačke na usijanom limenom krovu“ Tenesi Vilijamsa. Neki od ovih romana i priča doživeli su i više ekranizacija. Marković detaljno analizira postupke pisaca i postupke reditelja, pokazuje razlike između knjiga i filmova koje smo voleli, utvrđuje razloge neuspeha pojedinih filmova ili pak razloge zbog čega su pojedini filmovi privklačniji od knjiga po kojima su nastali.

Predstavljanje knjige Veselina Markovića Šarlotino dvorište jeste uvertira 11. Beogradskog festivala evropske književnosti koji će se, u organizaciji Arhipelaga i Doma omladine Beograda, održati od 22. do 24. juna.

Komentari