Predstavljanje knjige “Morena – voda koji nosi sve” Aleksandre Cimpl

Organizacija: Dom omladine Beograda i IK “Admiral Books”

Gosti tribine: Aleksandra Cimpl, autor romana, književnica i književni prevodilac; Olja Knežević, književnica; Aleksandra Korda Petrović – profesor češke književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i prevodilac; Goran Stojičić, pisac; Zoran Rapajić, izdavač, Admiral Books.

Roman je pisan u prvom licu, sasvim uverljivo, od strane žene koja, odmah zaključujemo, sama sebi predviđa brzo nadolazeći kraj; koja je sva poput stihije, pa se, stojeći sama pred haosom, brani pripovedanjem o svom životu – ili dva? – brzo i fokusirano, ritmom kratke priče.

Protagonstkinja romana Aleksandre Cimpl nam poručuje: ‘Evo kakva sam, evo šta sam, evo čime se bavim – probajte me voleti.’ Ona je i duh i telo; ona je i osoba i odraz osobe u ogledalu – stanje sasvim prirodno za junakinju, a zadatak začuđujuće lak za Aleksandru Cimpl, autorku ovog originalnog, interesantnog prvenca koji se čita u dahu.

 

Aleksandra Cimpl je studirala češki jezik i književnost na BU, i provela 20 godina u Pragu. Imala je dva motiva da upiše baš taj jezik: prvo, deda joj je bio Čeh koji nikoga iz porodice nije naučio češki, a drugo, još 1984. je znala da će u tada tužnoj Češkoj biti bolje nego u Srbiji.

U Pragu je živela 20 godina i pored drugih stvari koje je morala da radi kako bi zaradila za život, prevodila je knjige, da što više približi srpskom narodu češki način razmišljanja i njihovu kulturu. Prevela je velike češke savremene pisce kao što su Ivan Klima, Egon Bondi, Mihal Viveg i jednu interesantnu knjigu Martine Forman, žene češkog režisera Miloša Formana. Sa svima njima je bila u kontaktu i danas joj svaku svoju novoizašlu knjigu ponude da prevede.

Za svoj prvi prevod “Ljubavni razgovor” od Ivana Klime, dobila je javnu pohvalu prilikom dodele nagrade Milos Đurić 2002 godine. Odmah je primljena u UKPS. Prevela je sedam knjiga za izdavačke kuće Zepter booksworld, Narodna knjiga, Mono i Manjana. Trenutno prevodi novu knjigu Martine Forman o poznatoj češkoj modelki Pavlini Poržiskovoj, tačnije njenom detinjstvu.

Komentari