Predavanje: “Zašto toliko dugujemo Tesli i kako možemo da mu se odužimo?”

Diskusija o neverovatnim doprinosima Nikole Tesle modernom društvu.
Dom omladine Beograda, Ambasada SAD u Beogradu i Američki kutak vas pozivaju na predavanje sa diskusijom, o velikom naučniku Nikoli Tesli, koje će održati prof. dr Michael Pravica. Predavanje je na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan!

Nikola Tesla je bio jedan od najvećih genija čovečanstva. Više nego bilo ko drugi, ovaj čovek je zaslužan za postojanje sveopšte tehnologije koju koristimo danas. Bio je praotac 20. veka i godina koje će uslediti. Mnogi od njegovih originalnih izuma kao što su radio, alternativna struja, stvaranje hidrolektrične energije i Teslin kalem se koriste i danas, a veoma su malo modifikovani. Mnogi od njegovih drugih izuma (kao što su turbina bez sečiva ili uređaji na daljinsko upravljanje) su postali popularni tek nakon njegove smrti. Tek sada počinjemo da shvatamo sveukupni, srpsko-američki doprinos celom čovečanstvu, od koga je Tesla imao malo koristi, a mi mu mnogo dugujemo.

Diskusija će se fokusirati na život i vreme u kome je živeo Nikola Tesla, na neke od njegovih najvećih izuma i kako su ti izumi uticali na nas. Diskutovaćemo i o Teslinim nadama za budućnost čovečanstva i kako možemo da mu se odužimo za neprocenjivi doprinos.

 

Michael G. Pravica

 

Dr Michael Pravica je vanredni profesor fizike na Univerzitetu u Nevadi i član HiPSEC-a. Doktorirao je eksperimentalnu fiziku kondenzovane materije na Harvard univerzitetu 1998. godine. Kalifornijski Institut tehnologije (Caltech) mu je 1988. dodelio počasnu diplomu za fiziku i primenjenu matematiku.

U svojim studijama fokusirao se na istraživanje materije u ekstremnim uslovima velikog pritiska, visoke temperature i velikog protoka zračenja. Razvio je novo polje nauke koje naziva korisnom teškom rendgen hemijom. Razvio je i izveo eksperimente za proučavanje ugljovodonika i energetskih materijala pod pristiskom koristeći Ramanov spektroskop i druge opričke spetroskope. Izvodio je i mnoge druge eksperimente koji se tiču zračenja i materije izložene velikom pristiku i visokoj temperaturi.

Godine 2014. je dobio nagradu za najistaknuttijeg profesora od strane UNLV-a (Univerzitet u Nevadi, Las Vegas). Dobitnik je i Tesline zlatne medalje i član Srpske kraljevske akademije nauke i umetnosti od 2013. godine. Takođe je dobitnik i mnogih drugih nagrada i priznanja. Ima više objavljenih radova u američkim časopisima “Žurnal fizičke hemije” i  “Žurnal primenjene fizike”.

Sarađivao je sa velikim brojem naučnika i istraživača širom Amerike.

Rođen je u Čikagu 1966. godine, a poreklom je iz Trebinja. 

Komentari