Predavanje: SLIKE O RATU, RAT SLIKAMA

Ulaz slobodan! Obezbeđen simultani prevod.

U okviru ciklusa Razmišljanja o ratu, Francuski institut i Dom omladine Beograda ugostiće Patrika Baza, fotografa i ratnog reportera agencije Frans-Pres. On će sa publikom podeliti svoja razmišljanja o tome šta je to rat danas i koja je uloga slike u ratu. Koje su to slike koje predstavljaju rat danas?

U vreme kada čitava planeta obeležava stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, Francuski institut i Dom omladine Beograda pozivaju vas da otkrijete lica ratova današnjice kroz priču čoveka koji se sa njima suočava izbliza…

 

Patrik Baz je Francuz i Libanac, rođen u Bejrutu. Bilo mu je samo dvanaest godina kada je počeo rat. Njegovo oružje je kutija koja proizvodi fotografije. Godine 1989, AFP ga šalje da pokriva prvu Intifadu, zatim prati brojne druge sukobe širom sveta, poput prvog zalivskog rata, Irak, Somaliju, Bosnu i Sarajevo. Potom postaje direktor fotografije u AFP-u za Bliski istok 1996, zatim direktor biroa za Bagdad 2003. godine. Dobitnik brojnih nagrada za najbolju fotografiju, objavljuje „Don’t take my picture, Iraqis don’t cry“, fotomonografiju o deci žrtvama rata.

Sutradan, u utorak, 27. maj u 19 sati, Patrik Baz  će otvoriti svoju izložbu fotografija u Francuskom institutu, Knez Mihailova 31. Izložba će biti otvorena do 14. juna.

Komentari