Orson Skot Kard: Enderova igra

Tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”

Orson Skot Kard (1951.) spada među uvažene ali i kontroverzne savremene pisce naučne fantastike; pored naučne on piše i epsku fantastiku i, za razliku od ogromne većine kolega koji ne mrdaju iz žanrovskog zabrana, stvara i prozna i pozorišna dela sa istorijskom tematikom, poeziju i scenarije za kompjuterske igre… U isto vreme svojim tvrdim političkim stavovima izaziva burne reakcije javnosti, do tačke da ga u poslednje vreme prate protesti i bojkoti.

Kardov najpoznatiji ciklus romana je o Enderu Viginu; priča počinje Enderovom igrom (1985) u kojoj dečak Ender vodi vojsku u nazovi dečijim ratnim igrama–simulacijama, a zapravo ga koriste u pravom svemirskom ratu ljudi i vanzemaljaca. Zemlja, zahvaljujući dečakovoj genijalnosti, pobeđuje ali Enderova savest ne prihvata ulogu nesvesnog ubice i on pokušava da okaje svoje grehe. Serijal se nastavlja romanima Govornik za mrtve, Ksenocid, i previše daljih naslova.

Povest o Enderu izrasta u epopeju koja se bavi krucijalnim pitanjima susreta sa vanzemaljskom inteligencijom, borbom, bahatošću pobednika i neminovnošću izmirenja, pitanjima moći, istrebljenja i savesti, prepoznavanja i poštovanja života, te ne čudi da je adaptirana u strip, a nedavno i u holivudski film koji ste mogli pogledati i u našim bioskopima.

Govore:  Žarko Milićević, Miloš Cvetković

Komentari