“LOV KAO SUDBINA”: Tribina o filmu “Trag divljači”

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: scenarista i reditelj Nenad Pavlović, direktorka fotografija Bojana Andrić SAS, glumac Miloš Timotijević
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Oktobarsko izdanje ciklusa tribina „Gnevni filmovi“ u žiži ima još jedan premijeran srpski film; reč je o ostvarenju „Trag divljači“, scenariste i reditelja Nenada Pavlovića, filmu koji je nedavno ušao i u redovnu bioskopsku distribuciju u našoj zemlji. Scenario je nastao na temelju proze našeg legendarnog sineaste i jednog od rodonačelnika ovdašnjeg Crnog talasa – Živojina Pavlovića.

Sinopsis filma „Trag divljači“, žanrovski pojašnjenog kao spoj drame i trilera, glasi: Perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Ekipu filma čine: reditelj, Nenad Pavlović, scenaristi Nenad Pavlović, Dimitrije Vojnov, Đorđe Milosavljević, direktorka fotografije Bojana Andrić SAS, montažer Dejan Urošević, kompozitor Filip Mitrović, dizajner zvuka Aleksandar Protić, scenografkinja Jovana Grahovac Sujić, kostimografkinja Momirka Bailović, maskerka Marija Kovačević Jovanović. Film su producirali Miloš Avramović i Tatjana Žeželj Gojković, koproducent je Kosta Đorđević, linijski producent je Ljubomir Božović, a izvršni producent Goran Bjelogrlić.

Uloge tumače: Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, Milena Pavlović, Jovo Maksić, Petar Zekavica, Mirko Vlahović, Filip Šovagović, Boris Milivojević, Novak Bilbija, Milan Čućilović, Nenad Heraković, Sanja Marković, Pavle Čemerikić i Milena Radulović.

U izjavi za portal Filmskog centra Srbije, Pavlović je o nastanku scenarija izjavio sledeće:
„Iz romana „Trag divljači“ sam, zapravo, pre svega pozajmio naslov. Zvučalo mi je kao dobro ime za film, koje istovremeno ostvaruje vezu sa Žikinim stvaralaštvom i simboliše radnju na više nivoa, dok se adaptacija zapravo oslanja na nekoliko drugih romana mog oca, kao što su „Lapot“, „Lov na tigrove“, „Vašar na Svetog Arandjela“… Počelo je sa ponovnim iščitavanjem brojnih Žikinih romana u kojima sam tražio osnovu priče, da bih potom počeo da krojim ostale odrednice, poput perioda kad se radnja odvija, kao i žanra. Upario sam junake koji se provlače kroz Žikine romane, smestio ih u period koji je za mene intrigantan vizuelno, sociološki i politički (kraj 1970-ih), te zaokružio porodičnu dramu u trilerski žanr. Scenario je, nakon toga, doživeo još nekoliko verzija, najviše na nivou skraćivanja, zaokruživanja i redukovanja. Jednom rečju – oblikovanja, sve to uz vrsnu dramaturšku pomoć Dimitrija Vojnova i Đorđa Milosavljevića.“

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Treći ciklus „Gnevnih filmova“  Treći ciklus „Gnevnih filmova“ tokom 2022. godine predstavlja osam tribina u čijem fokusu sunajnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu i/ili su piosaliza „City Magazine“, „Vreme“, „Film New Europe“ i „Optimist“; a njihovi tekstovi objavljivani su na „Popboksu“, u i „NIN-u“, „Filažu“, „Presingu“… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana. Bili su i autori i voditelji filmskog podkasta „Prvi red“, a drugu godinu za redom po Srbiji vode filmsku radionu za decu i mlade „Kako se gleda film“ u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije. Novinari su i urednici filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

Komentari