Kultura sporta, razonode i navijanja: “Partizan ili Zvezda”

Na tribini govore: Petar Ilić Ćirilo (reditelj), Dušan Nedeljković Glavonja (književnik), Slobodan Georgijev (novinar), Zoran Pavić (novinar)
Prikazivanje TV dokumentarca: “Partizan ili Zvezda
Autor filma: Andrija Dimitrijević, RTB 1983.

Poreklo moderne kulture navijanja na našim prostorima nikad nije do kraja rasvetljeno.

Kao prilog ovoj raspravi i sa željom da podstaknemo dijalog i javno sećanje na početke ovog fenomena, po prvi put javno prikazujemo jedinstveni dokumentarni film nastao 1983. godine za Radio Televiziju Beograd“Partizan ili Zvezda”, autora Andrije Dimitrijevića. Ovaj film verno odslikava atmosferu, raspoloženje i način razmišljanja članova prvih organizovanih navijačkih grupa kod nas, sa početka osamdesetih. Pomenuta forma potkulturnog povezivanja pre ovog doba nije bila poznata u našoj zemlji – ona se pojavljuje kao deo procesa društvenog otvaranje nekadašnje Jugoslavije posle 1980. godine i do danas se pretvorila u značajan socijalni fenomen koga podjednako prate široka, ne samo sportska, javnost, nego i mediji i bezbednosne strukture.

Ispovesti, razgovori i anegdote iz života navijača navedenog perioda poslužiće kao povod za širu diskusiju na temu porekla i kasnije uloge navijačkih grupa u društvenom životu kod nas. Poredeći polazne tačke i iskustva od kojih se krenulo, sa današnjom situacijom i atmosferom oko navijačkih grupa, kao i sa specifičnim iskustvima iz drugih zemalja, pokušaćemo da odgovorimo na mnogobrojna pitanja koja se stalno pojavljuju u vezi ovog fenomena. Od autentičnog navijanja do instrumentalizacije za političke i druge ciljeve, sve teme su otvorene.

Govornici su svedoci i učesnici zbivanja, posmatrači i navijači.

Komentari