“GNEV NAŠ NASUŠNI” – Tribina o filmu „Usekovanje“ Siniše Cvetića

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: Siniša Cvetić, reditelj; David Jakovljević, scenarista; Pavle Mensur, glumac i deo glumačke ekipe filma.
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

 

Nakon letnje pauze, nastavlja se ciklus tribina „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograda. U fokusu septembarske tribine, naslovljene „Gnev naš nasušni“ je, već samo tokom poslednjih nekoliko sedmica za nama, višestruko nagrađivani celovečernji igrani film „Usekovanje“ u režiji Siniše Cvetića.

„Usekovanje“ je na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu osvojio tri nagrade: povelju za izuzetnu žensku ulogu (Aleksandra Balmazović za ulogu Mile), nagradu za žensku epizodnu ulogu (Anita Ognjanović za ulogu Ane), dok je Specijalno priznanje žirija pripalo Pavlu Mensuru za ulogu Jovana, a prošle sedmice je na 44. Moskovskom filmskom festivalu ovaj film našeg mladog reditelja ovenčan dvema nagradama: priznanjem „Sveti Đorđe“ za najboljeg reditelja i nagradom publike.

Film „Usekovanje“, nastao po scenariju Davida Jakovljevića, predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana. Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji. Postepeno, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

U izjavi za portal Filmskog centra Srbije, Siniša Cvetić je istakao sledeće:
„Prilikom pisanja scenarija na umu smo imali i izvodljivost, pa smo odlučili da se radnja većinski zbiva u jednom prostoru, što se negde poklopa i sa mojim ranijim kratkim filmovima ‘Dinosaur’ i ‘Izvršenje’. Taj koncept mi je interesantan i volim takve filmove. Tokom priprema, gledao sam ostvarenja koja se tiču (porodičnih) okupljanja u jednom prostoru… Glumci koje ovde imamo su u suštini ono što najvažnije što nosi film, imamo izuzetno dobro podelu.”

Uz Cvetića i Jakovljevića autorsku ekipu filma čine: Marko Milovanović (direktor fotografije), Tihomir Dukić i Marko Tisovec (montažeri), Luka Broćić (kompozitor), Bojan Jovanović (scenograf), Snežana Karl (kostimografkinja), Nebojša Stojanović (snimatelj zvuka), Nebojša Zorić i Velibor Hajduković (dizajn i miks zvuka), Nataša Bošković (maskerka). Film je realizovan u produkciji „Košutnjak filma”, producirao ga je Zoran Janković, umetnički direktor je Slobodan Terzić, a direktorka filma je Višnja Nikitin. Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović i Momčilo Pićurić. Projekat filma „Usekovanje“ podržao je Filmski centar Srbije (FCS) u junu 2020. godine na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova.

 

Podsećamo, Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Treći ciklus „Gnevnih filmova“ tokom 2022. godine predstavlja osam tribina u čijem fokusu sunajnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu i/ili su piosaliza „City Magazine“, „Vreme“, „Film New Europe“ i „Optimist“; a njihovi tekstovi objavljivani su na „Popboksu“, u i „NIN-u“, „Filažu“, „Presingu“… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana. Bili su i autori i voditelji filmskog podkasta „Prvi red“, a drugu godinu za redom po Srbiji vode filmsku radionu za decu i mlade „Kako se gleda film“ u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

Komentari