Fantastična čitaonica #64: “Peto godišnje doba” N.K. Džemisin

Nora Džemisin je novo i blistavo ime fantastične književnosti. Od 2010. godine pričama i romanima bez prestanka je među nominovanima za najbitnije žanrovske nagrade. Trilogijom Slomljena zemlja postigla je neverovatan uspeh – sva tri dela osvojila su po Huga, a poslednji deo serijala i Huga i Nebulu i Lokusa. Prvi deo “Peto godišnje doba” se 2018. pojavio i u prevodu na srpski u izdanju Vulkana, pa je i povod za praznično čitanje.

Zemljotrese, vulkane, mini ledena doba i surove promene prirode (“Peta doba”) bedni ostaci nekad napredne civilizacije preživljavaju koristeći psi-sposobnost pojedinaca “orogena” da smiruju potrese. Preživljavanje u takvom svetu diktira surove kulturne i društvene norme. Orogeni su zbog svoje divlje i smrtonosne sposobnosti omraženi i najstrožije ih nadzire kasta Čuvara. Serijal tako počinje prateći tri izabrane žene – devojčicu Damaju koja dospeva u školu za “čarobnjake”, devojku Sijenit – orogena u službi Carstva, majku Esun koja traži muža koji je ubio njihovog sina i odveo ćerku, u trenutku kad se dešava najsmrtonosnije od svih Petih doba.

Autorka započinje pa napušta i nadgrađuje poznate nam žanrovske i mitološke obrasce na inovativne i uzbudljive načine, da bi na kraju sve začinila obrtima koje nismo ni slutili. Likovi su tragični, moćni i nesavršeni, duboko povređeni i oblikovani surovošću okruženja. Jedan od bitnijih aspekata dela je preispitivanje društvenih međuodnosa i pokušaj da se izgradi nešto bolje.
Šta se desi kad se oni što napuste Omelas vrate da ga spale?

Moderator: Bojan Butković

link: https://www.vulkani.rs/6bae0d3b-439e-4d46-929e-1ffe362075de/PETO-GODISNJE-DOBA.aspx

Komentari