70. MARTOVSKI FESTIVAL: RAZGOVORI U SUSRET JUBILEJU #1

Osvrt na prošlost i pogled u budućnost sa predstavnicima reprezentativnih filmskih udruženja: DOK SRBIJA – Boris Mitić; ASIFA – Rastko Ćirić, Božidar Zečević.

Domaćini: Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala i Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda

 

Dom omladine Beograda kao izvršni producent Martovskog filmskog festivala pokreće seriju tribina pod nazivom “70. MARTOVSKI FESTIVAL: RAZGOVORI U SUSRET JUBILEJU”, koje će od decembra 2022, pa do početka jubilarnog, 70. Martovskog festivala u martu mesecu 2023. godine biti održavane jednom mesečno.

Cilj ovog ciklusa tribina je da upozna širu javnost i da podseti užu stručnu zajednicu na važnost Martovskog, u svetlu predstojećeg velikog jubileja ovog eminentnog filmskog festivala. Pored toga cilj ovog ciklusa razgovora je i da pokrene sve one filmske teme koje su ponekad i na ovako velikim i značajnim festivalima zanemarene ili nedovoljno primećne. U razgovore povodom jubileja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma biće uključena, pre svega, reprezentativna domaća filmska udruženja i njihovi eminentni članovi, koji će izneti svoje viđenje prošlosti Martovskog, kao i predloge za stvaranje nove vizije u budućnosti našeg zajedničkog festivala. Martovski pripada kako svim filmskim stvaraocima, tako i najšoiroj mogućoj publici, koja se kod nas oduvek veoma interesovala za filmske forme, poput dokumentarnog, animiranog, kratkog igranog i eksperimentalnog filma, koje su zastupljene upravo na Martovskom festivalu.

Jubilarni, 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda.  Do 15. januara 2023. godine otvoren je konkurs za podnošenje prijava za selekciju domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa.

Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma od 24. do 30. juna davne 1954. godine u pulskoj Areni. Nakon šest godina, Festival se seli u Beograd, gde je prvi put održan od 4. do 9. marta 1960. godine. Pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan 2004. godine. Jedan je od najstarijih evropskih filmskih festivala. Grad Beograd je od 2017. godine organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe festivala poverio Domu omladine Beograda, ustanovi kulture čiji je osnivač.

Festival je od svojih početaka bio važan za promociju domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimenatalnog filma. Kao mesto domaćih premijera, Festival je bio i ostao tačka susreta domaćih i inostranih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija i ljubitelja filma. Reditelji koji su za svoje dokumentarce i kratke igrane filmove nagrađivani na ovoj manifestaciji postajali su, kao po pravilu, velikani jugoslovenske, odnosno srpske kinematografije: Stjepan Zaninović, Krsto Škanata, Zlatko Bourek, Ante Babaja, Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Zdravko Randić, Predrag Golubović, Petar Lalović… Dušan Vukotić upravo je na ovom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-delo „Surogat“ da bi, samo mesec dana kasnije bio nagrađen i Oskarom za pomenuti animirani film.

Čuvajući bogatu tradiciju, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (u javnosti popularno nazvan Martovski festival) u 21. veku prati savremene tokove u filmskoj umetnosti i tehnologiji, prikazuje filmove visokog umetničkog kvaliteta i podstiče dalji razvoj domaće filmske proizvodnje.

 

Komentari