Dani Miholjske prevlake u Beogradu

Duhovno veče sa Arhimandritom Benediktom Jovanovićem, igumanom manastira Miholjska prevlaka i sveštenikom Miajlom Backovićem, sekretarom obnove prevlačke svetinje

Umetnički nastup: Asim Sarvan, muzičar

Moderator: Miljan Ćeranić, direktor PSD Sveta Srbija

 

Pravoslavno sportsko društvo Sveta Srbija i ove godine (15. i 16. oktobra) tradicionalno priređuje Dane Miholjske prevlake u Beogradu. Verujući u duhovni preporod srpskog naroda ugrađujemo se kao kamenčić u obnovu Sveštene srpske Lavre Manastira Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta.

Sveštena carska Lavra Manastir Svetog Arhangela Mihaila je od prvorazrednog značaja za naš narod, crkvu i srpske zemlje. Mesto na kome je propovedao sveti apostol Pavle i gde je uspostavljena Crkva Božija u apostolskom vremenu. Zetska episkopija svetoga Save prva po važnosti po uspostavljanju Arhiepiskopije u Žiči nakon Nikejskog sabora 1219. Manastirski život se gasi 1453. godine kada su na slavskoj trpezi potrovani monasi i gosti, a manastir srušen topovskim đuladima. Kontesa Katarina Vlastelinović iz Risna podiže Hram Svete Trojice 1833. godine u kome i danas služi obnovljeno bratstvo od 1997. godine. Nakon skoro šest vekova i mučeničkog stradanja prevlačkih monaha obnovljen je monaški život i pokrenuta obnova manastirskog hrama svetog Arhangela Mihaila.

Dani Miholjske prevlake su prilika da blagočestivi narod sazna o značaju ove svetinje i doprinese njenoj obnovi i tako se upiše u knjigu večnoga života duše i tela na spomen majke Crkve.

Kratka biografija učesnika:

Nastojatelj manastira: arhimandrit Benedikt Jovanović, rođen je u Sjenici, gde je završio i gimnaziju 1975. godine Prirodno – matematički fakultet u Beogradu završio 1981. godine; zamonašen 1996. godine a u činove đakona i prezvitera rukopoložen decembra 1997. godine. Do februara 2009. godine bio iguman manastira Podmaine. 2010. godine proizveden u čin Arhimandrita.

Sveštenik Miajlo Backović, rođen je u Johanezburgu, Južnoafrička Republika. Završio je Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskogodine Predsednik je Pravoslavne omladine Crne Gore. Sekretar je obnove Manastira Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kao paroh grbaljski Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve.

Asim Sarvan, proslavljeni muzičar, jedan od osnivača grupe „ S vremena na vreme“.

Komentari