CIKLUS TRIBINA “FILOZOFIJA MEDIJA”

Ciklus tribina “Filozofija medija” u organizaciji Doma omladine Beograda (od 29. novembra do 20. decembra 2011, svakog utorka u Tribinskoj sali na I spratu), ponudiće promišljanje i kritičko vrednovanje naučnih, teorijskih, pa i umetničkih istraživanja u oblasti mišljenja o medijima, te sagledavanje najrazličitijih dimenzija filozofije medija.

29.11.2011.
Medijska globalizacija i kultura otpora

Govore: dr Sead Alić, dr Divna Vuksanović, dr Vlatko Ilić, mr Biljana Đorović, Dragan Ambrozić
Tribina bi trebalo, u kontekstu istrazivanja filozofije medija, da tematizuje odnos izmedju procesa globalizovanja u medijskoj sferi i mogucih otpora ovom fenomenu. Rec je, naime, o pokusajima da se putem delovanja alternativnih, gerilskih, piratskih i drugih slicnih medija dovede u pitanje “globalni medijski poredak” sto ga najcesce zastupaju tzv. globalni, mainstream i komercijalni mediji, a neretko i novi mediji i drustvene mreze. Kultura otpora se ovde tretira kao pokusaj subverzije vladajucih predrasuda, mnenja i diskursa dominacije.

06.12.2011.
Mediji – nauka – religija – kritika New Age ideologije

Govore: dr Milanka Todić, , dr Zoran Jevtović, dr Dragan Ćalović, dr Bogdana Koljević, dr Vladislav Šćepanović
Problematizovanje nacina reprezentovanja nauke i religije – i u vezi s tim – pomodnih ideologija u medijima, kao sto je New Age, na primer, predstavlja tematski okvir ove tribine o filozofiji medija. Koliko su nauka i religija prisutne, odnosno odsutne iz domena aktuelne medijske kulture, te kako se njihovi sadrzaji sinkreticki mesaju u New Age ideologiju, i prezentuju u javnosti, svakako je podlozno refleksiji i kritickom promisljanju, sto cini osnovni pristup ovoj filozofsko-medijskoj problematici.

13.12.2011.
Otklon od konzumerizma: mediji i obrazovanje

Govore: dr Miroljub Radojković, mr Katarina Šmakić, mr Marko Đorđević, mr Vuk Vuković, Biljana Jokić
U fokusu preispitivanja pokrenutih u domenu filozofije medija, na ovoj tribini su – nekriticki (medijski) konzumerizam na jednoj strani, i aktuelni koncepti i prakse medijskog obrazovanja, na drugoj. Osnovna ideja tice se razmatranja mogucnosti njihovog problemskog povezivanja, te definisanja okvira medijskog obrazovanja u duhu analitickog interpretiranja i kritickog promisljanja savremene medijske kulture.

20.12.2011.
Filozofija medija i kreativne industrije

Govore: dr Predrag Terzić, dr Ljubomir Maširević, dr Olivera Erić, mr Danijela Pantić, Ana Stevanović
Kulturna industrija, masovna zabava i tzv. kreativni potencijali medija masovnih i novih komunikacija predstavljaju tematsko jezgro ove tribine o filozofiji medija. Na njoj ce biti reci o pokusajima demistifikovanja uloge marketinga i medija masovnih komunikacija u pogledu strukturisanja slobodnog vremena potrosaca, te kritickom pristupu ovoj medijsko-marketinskoj paradigmi kao stvarnosnoj, u smislu “najboljeg od svih mogucih svetova”.

27.12.2011.
Mediji – igra – sloboda?

Govore: dr Milena Dragićević Šesić, dr Ratko Božović, Nenad Daković, mr Miroslav Vićentijević, Nina Vićentić; plesni performans: Nemanja Dragojlović Sonero
Tribina sugerise na razmisljanja o odnosu savremenih igara i sveta medija, odnosno teorije igre i filozofije medija, a u kontekstu osvajanja ideje, pojma i prakse slobode u danasnjem dobu. Otvaranje pitanja o slobodi svakako je nuzno, kako za svet igre i medija, tako i za individualni i drustveni zivot, kao takav. Diskusija ce biti potrekpljena izvodjenjem plesnog performansa koji aktuelizuje ovu temu.

Komentari