ChibiCon 2016.

Organizacija: Društvo lјubitelјa japanske pop kulture SAKURABANA i Dom omladine Beograda
Cena ulaznice: 300 dinara dnevna, 500 dinara za oba dana!
Već godinama postoji velika konvencija Japanizam koja se održava jednom godišnje početkom jula u Domu omladine Beograda. Publika i popularnost događaja su rasli i javila se potreba za više ovakvih događaja. Kako bismo zadovolјili povećanu potrebu za ovakvim sadržajima 2013. godine je organizovan prvi ChibiCon. Konvencija ChibiCon predstavlja malu verziju Japanizma.

Sam naziv ChibiCon je skovan od dve reči, Chibi (japanski za “malo”, ali i sa “lјubak i sladak” nijansom značenja) i skraćenica Con, od convention (engleski “konvencija”), tako da i ime govori o kakvom se događaju radi. ChibiCon se obično održava početom kalendarske godine u Domu omladine Beograda, i traje dva dana tokom kojih posetioci imaju priliku da uživaju u različitim sadržajima.

ChibiCon je konvencija posvećena različitim aspektima pop kulture Japana, ali i mnogim drugim delovima geeky subkulture iz celog sveta. Program za svaku godinu je drugačiji, ali neki sadržaji su redovni kao što su: predavanja, tribine, takmičenja u video igrama, cosplay, anime kviz, artist alley i izložbe.

 
PROGRAM:
 

Subota, 30. januar

 

Velika sala

 

13:00

Predavanje: „Nendroid – kolekcionarska groznica“

Neodolјivi chibi dizajn, kao i neoficijalni moto „gotta catch ’em all”, nendoroide je gotovo preko noći svrstao u jedan od najpopularnijih brendova figura kako u Japanu tako i širom sveta. Pridružite nam se kako bismo zavirili dublјe unutar ovog globalnog kolekcionarskog fenomena. Pored neodolјivih nendoroida, govorićemo i o ostalim najpoznatijim brendovima figura sa kojima bi svaki lјubitelј ili budući  kolekcionar trebalo da bude upoznat.

 

14:30

Predavanje: „Japansko pozorište – tradicija koja živi“

Zastrašujuće maske, svileni kostimi, stilizovani dijalozi i egzotični zvuci muzičkih instrumenata – ovo su samo neki od elemenata koji pozivaju radoznale u misteriozni svet tradicionalnog japanskog pozorišta. Duh istorije i tradicije prožima svaki kutak pozorišta, od rustičnog izgleda enterijera, pa do same tematike predstava. Kao i kod drugih tradicionalnih pozorišnih formi širom Azije, japanski teatar integriše ples, muziku i lirsku naraciju. Za razliku od preokupacije zapadnog pozorišta realizmom, ovde je akcenat na lepoti, mističnom i ritualnom. Od mnogobrojnih oblika pozorišta koja su se razvijala tokom burne istorije Japana, tri oblika su ostavila najjači uticaj, i upravo na ova tri ćemo se osvrnuti na predavanju: no, kabuki i bunraku.

 

16:00

Predavanje: „Glorifikacija gubitnika – Šinsengumi u pop-kulturi“

U drugoj polovini 19. veka, u periodu poznatom kao Bakumacu kada je nakon vekova izolacije Japan konačno – i vrlo nevolјno – počeo da se otvara prema svetu, besneo je građanski rat oko toga da li će se očuvati šogunat, ili će car preuzeti vlast u svoje ruke. Šinsengumi su bili paravojna organizacija sa sedištem u Kjotu, sastavlјena od trgovačke dece koja su maštala o ratničkoj slavi, osiromašenih samuraja, vanbračnih sinova i ostalih za koje nije bilo mesta u vojnoj eliti. Čvrsto su se zalagali za konzervativne vrednosti šogunata, žarili i palili Kjotom i okolinom, hrabro jurišali na caru naklonjene pobunjenike – i, kada se šogun predao a mladi car Meiđi preuzeo kontrolu nad zemlјom, završili zgaženi k’o fleke, ružno i mučno umirući jedan po jedan.

Izreka glasi da istoriju pišu pobednici, ali ova mudrost kanda ne važi uvek u Japanu. Upravo su Šinsengumi postali nepresušan izvor inspiracije za najrazličitije istorijske spektakle, u kojima se život i prerana smrt ove ekipe momaka interpretira i reinterpretira, romantizuje, glorifikuje i eksploatiše. Niču gde ih ne seješ, kao protagonisti („Peacemaker Kurogane“), antagonisti („Rurouni Kenshin“), parodija na sebe same („Gintama“), metafora za raspad društva u poslednjim danima šogunata („Gohatto“), potencijalne đuvegije za mladu doktorsku kćer (kultni otome dejting sim „Hakuouki“), pa čak i yaoi momci koji pravu lјubav nalaze jedni u drugima (u zabrinjavajuće brojnim manga naslovima). Pridružite nam se dok raspetlјavamo istorijske činjenice od fikcije, a mi vam obećavamo i kosplej iznenađenja u okviru ovog predavanja!

 

17:30

Predavanje: „Video igre – cenzura ili prilagođavanje?“

Kada se neko kreativno delo predstavlјa različitim kulturama i narodima, mnogo toga ume da se izgubi u prevodu. To je naravno slučaj i sa video igrama. Nekada je teško proceniti da li je u pitanju cenzura ili lokalizacija, pogotovu u doba interneta gde svako ima svoje (ne)informisano mišlјenje i gromoglasno ga objavlјuje. Ovo predavanje će pokušati da  malo više razjasni kontekst ove komplikovane dileme i proceni da li možda prečesto neopravdano  kukamo na cenzuru i teror lažnog morala/političke korektnosti.

 

19:00

Susret s gošćom – the Irstress, Bugarska

 

Iz susedne Bugarske dolazi nam Irina Capreva, na internetu poznata kao the Irstress – mlada kosplejerka koja se za jako kratko vreme vinula u sam vrh evropske kosplej scene. The Irstress ima 18 godina, živi u Sofiji gde pohađa srednju školu, zanima se za alternativnu modu, sama izrađuje svoje kostime, a na sebe je pažnju skrenula svojim kosplejom La Muerte iz animiranog filma „The Book of Life“, sa kojim je osvojila četvrto mesto na EuroCosplay takmičenju u Londonu – što je čini najmlađom kosplejerkom koja se ovako visoko plasirala, kao i najbolјe rangiranom takmičarkom sa Balkana na ovoj (pre)strogoj smotri.

Irina je zvezda u usponu, vedre prirode i živog duha, i publika će u ovom susretu sa njom čuti sve o njenim dosadašnjim kosplej iskustvima, a pre svega o tome kako se neko tako mlad snalazi na najvišim instancama ovog hobija.

Nјenu stranicu možete pronaći ovde: https://www.facebook.com/The-Irstress-1585379981695752/

 

21:00

Projekcija: „Škola za male veštice“

Trajanje: 25 + 55 minuta

Produkcija: Trigger, 2013-2015.

„Little Witch Academia“ – iliti po srpski, „Škola za male veštice“ – bio je najuspešniji film u okviru Anime Mirai projekta, izbačen 2013. godine. Filmić je postao čak toliko popularan da je studio Trigger (običnim smrtnicima najpoznatiji po megahitu „Kill la Kill“) organizovao Kickstarter kampanju za snimanje druge epizode, gde su u rekordnom roku sakuplјeni potrebni novci. Zahvalјujući tome je 2015. izbačen pravi dugometražni film u kom pratimo dalјe avanture trapavih, ali entuzijastičnih mlađahnih veštica na elitnoj magičnoj akademiji.

U okviru ChibiCona, pustićemo oba dela „Škole za male veštice“ – najpre Anime Mirai filmić koji nas uvodi u priču, a zatim i nastavak, koji traje gotovo sat vremena.

Projekcija je primerena za sve uzraste.

 

Amerikana

 

13:00

AMV takmičenje
 

Prvi put u istoriji domaćih konvencija, a na zahtev publike, organizujemo AMV takmičenje – posebna začkolјica ogleda se u tome što u konkurenciju ulaze isklјučivo klipovi pravlјeni na „domaću“ podlogu, odnosno na nekom su od ex-Yu jezika. Maksimalno trajanje klipa je 3 minuta, o najbolјima odlučuje žiri (ali i publici će se ukazati mogućnost glasanja preko Fejsbuka), a u ovih sat i po vremena u Amerikani, posetioci će imati prilike da pogledaju takmičarski materijal na platnu.

 

14:30

Predavanje: „Japanska muzička industrija“
 

Šta vam prvo pada na pamet  kada neko pomene muzičku industriju u Japanu? Koje su njene specifičnosti, po čemu se razlikuje od ostalih mašinerija modernog zvuka u svetu? Koje su to najpoznatije agencije za talente? Koje su najpoznatije izdavačke kuće, ko su idoli – mladići i devojke koji se marketinguju poput proizvoda na muzičkom tržištu, i ko stoji iza njih? I pre svega, kako izgleda muzička industrija u Japanu danas?

Ovo predavanje će vas bliže upoznati sa agencijama za talente u japanskoj muzičkoj industriji, i njihovim štićenicima  – idolima, uz osvrt na neke specifičnosti vezane za pravila kojima se ti idoli povinuju. Pa vi posle vidite da li je lako biti zvezda u Japanu.

 

16:00

Radionica: Origami

Reč origami potiče iz japanskog jezika, a odnosi se na veštinu savijanja lista papira da bi se dobio želјeni oblik, pri čemu papir nije dozvolјeno seći ni lepiti. Danas se origami upotreblјava u različite svrhe: od dekoracije stana, preko ukrasa za jelku, do unikatnog nakita, pa se tako ova veština može slobodno svrstati i u primenjenu umetnost.
 

Na Sakurabaninim „japanskim“ događajima, origami radionica je već stvar tradicije, i navratite da se oprobate u veštini savijanja papira!

 

17:30

Cosplay Dating Quiz

 

Dosta vam je običnih i dosadnih momaka i devojaka iz škole, parkova i kafića? Pa danas je vaš srećan dan! Umesto da samo paradirate vaš kostim, zašto ne biste vašoj kosplej personi dali šansu da upozna onog pravog? Ili pogrešnog.
 

Prijavite se za Cosplay Dating Quiz – nezaboravno iskustvo modelovano prema starom dobrom kvizu „Ko će koga“ sa Trećeg kanala (izvolite guglovati ako ste premladi da pamtite kako je to izgledalo) – i možda će vaš kosplej lik imati više (ili manje) sreće u lјubavi nego vi!

 

19:00

Polemika: „Igra etiketama – kada je anime za decu zreliji od animea za odrasle?“

Digimon Adventure“ je anime za decu, dok je „Tokyo Ghoul“ anime napravlјen za odraslu publiku. To su činjenice. Mnogi bi samo na osnovu toga zaklјučili da je „Tokyo Ghoul“ očigledno bolјi, zreliji i dublјi anime – prosto zato što je za odrasle. Jer, reći da je neki anime „za decu“ se danas smatra uvredom, etiketom da je određeno delo plitko, loše i isprazno.

Petar Josiflјević – glavni Inkvizitor iz Fejsbuk grupe Anime Fanovi – namerava da obrazloži zbog čega ovakav zaklјučak nije neophodno tačan, i zašto je „Digimon Adventure“, anime za decu, zreliji nego „Tokyo Ghoul“, anime za odrasle. A pošto je u pitanju polemika, na kraju izlaganja, ako ostane vremena, publika će moći da pita Petra šta želi, iskaže svoje mišlјenja na temu, ili ponudi kontra-argumente na Petrove izjave.

 

Game Space – hol ispred Amerikane

 

12:00

Zagrevanje

 

13:30

Turniri

 
~ Tekken Tag

~ Guilty Gear Xrd

 

13:00 -18:00

Taverna – Klub Doma omladine

 

13:00 – 18:00

Bleja u Taverni

Klub Doma omladine pretvaramo u svojevrsnu krčmu, gde ćete, u pauzama između programa, moći da prisednete sa društvom i napunite baterije uz suši i razne grickalice, kao i za one malo starije, pivo i čuvenu Ostojinu višnjevaču.

 

20:30

Muzički performans – Mari Fuđi ~Kanon Mizuno~

 Na Japanizmu 2015, u pauzi nakon kospleja dok se čekalo na proglašenje pobednika, publiku je oduševio nastup Mari Fuđi, dame fantastičnog glasa koja je došla iz Japana i Beogradu prvi put uživo predstavila note kao što su anime špice i J-pop hitovi. Na radost svih koji su se raspitivali za nju – a bogami bilo vas je dosta – Mari se vraća! Ovoga puta će održati duži performans, uz druženje i koreografiju, na kome će posetioci imati prilike da uživaju u poznatim zvucima, ali i u Marinom novom materijalu, na kome radi pod novim stejdž imenom Kanon Mizuno.

 
Za pristup ovom ekskluzivnom sadržaju potrebna je minimalna doplata od 200 dinara, zarad pokrivanja troškova dolaska naše gošće iz Japana.

 

 

Nedelјa, 31. januar

 

Velika sala

 

13:00

Predavanje: „Japanske moderne lutke – BJDs

 

Od malena smo se svi igrali lutkama, bilo da su to bile barbike ili njihov muški parnjak action-man. Kako smo rasli, rečeno nam je da su lutke za decu, ali su nekima od nas ostale su drage u srcu.  Držimo ih kao lep ukras na polici kome se divimo i rado gledamo, i to je sve.

Međutim, BJD lutke su ono što je nama koji smo porasli postalo zamena za barbike i kenove. Veće, lepše i potpuno promenjive kako bi odgovarale ličnom ukusu vlasnijka, ove lutke dozvolјavaju umetničko izražavanje na novi način. Zamislite foto modela koji stoji u pozi u koju ste ga postavili, a da se ne mrdne ni milimetar – sviđa vam se ideja? Priklјučite se predavanju da saznate više o ovim lutkama i svim hobijima koji se vezuju za njih.

A predavači još obećavaju da će sadržaj priče biti 16+, pa vi vidite.

 

14:30

Predavanje: „Takarazuka“

Pozorišna trupa Takarazuka, čije ime vodi poreklo od grada u kome je osnovana, u japanskoj pop-kulturi ima gotovo mitski status. Trupa je specijalizovana za mjuzikle, a posebno se odlikuje čestim pozorišnim obradama popularnih mangi, animea, video igara i lakih romana. Međutim, Takarazuka nije samo po tome postala slavna. Naime, sve članice Takarazuke su žene – i to, po pravilu, neudate – što će reći da tete tumače i muške i ženske uloge.

Uticaj koji su Takarazuka glumice ostvarile na savremeni Japan je ogroman: od direktne inspiracije za popularnu tropu o junakinji preobučenoj u muškarca koja mora da se izbori sa surovim svetom, pa sve do toga da se upravo njima pripisuje zasluga za „opušten“ pristup eksperimentisanju sa rodnim identitetom, koji kulminira u tome da se u japanskom kospleju smatra da su žene najbolјi bišoneni.

Na ovom predavanju, govorićemo o Takarazuka fenomenu, a posebna nam je čast što će se priči pridružiti i naša gošća Mari Fuđi, koja je u svojoj karijeri imala prilike da lično sarađuje sa ovom legendarnom trupom.

 
 

16:00

Predavanje: „Matsuri festivali“

 

Možda malo manje poznati od svojih kineskih komšija, ali nikako manje raskošni, japanski festivali su svet za sebe pun živopisnih povorki, vesele muzike i ukusne hrane. Sa preko 200 000 raznoraznih festivala tokom godine koji se razlikuju od regiona do regiona, pitanje je – šta je vredno posetiti i kada na to stići?

Na ovom predavanju ćemo se upoznati sa najpoznatijim i najupečatlјivijim – ponekad i veoma čudnim – festivalima Japana.

 

17:30

Susret s pobednicom: Miss Andrea Dolores

 

Nakon apsolutnog trijumfa na kosplej takmičenju na Japanizmu 2015. godine, Andrea Milanović – internet pseudonim Miss Andrea Dolores – imala je tu čast da nas predstavlјa na međunarodnom takmičenju Cosplay World Masters u Portu, jednom od najlepših gradova Portugala. Iako mnoge to nije iznenadilo, Andrea je u Portugalu doživela veliki uspeh i Srbiji je donela zlatnu medalјu! Svi smo ponosni na nju, a ovo će biti idealna prilika da od nje lično čujemo kako se provela u Portu, kakvi su joj utisci, i ima li neka očekivanja za dalјa takmičenja.

 

19:00

Kosplej na ChibiConu

 

Kosplej  je uvek najiščekivaniji trenutak svih naših konvencija, a trudimo se da na svakom događaju takmičenje ima sopstveni identitet i svoja pravila, kako bi najrazličitiji kosplejeri mogli da učestvuju na onome koje najviše odgovara njihovom senzibilitetu. Na ChibiConu, kosplejeri imaju priliku da nastupe solo ili u grupi, i njihov performans je bitan deo ocene – ali su zato pravila koja se odnose na odabir i izradu kostima maksimalno labava, kako bi svako ko želi da se predstavi na sceni mogao da to i uradi. Kao i uvek, očekujte spektakl i neka najbolјi pobedi!

 

20:00

Dodela nagrada

 

Kad se kosplej okonča, dodelićemo prigodne nagrade najbolјim takmičarima, kao i autorima najbolјih radova na izložbi. Pašće i razni prikladni govori za zatvaranje ChibiCona, kao i najave za Japanizam i naše predstojeće događaje. Konfete izostavlјamo, jer teško se čiste.

 

 

21:00

Projekcija: „Sećanje na Marni“

Trajanje: 105 minuta

Produkcija: Studio Ghibli, 2014.

 

Iz kuhinje čuvenog studija Ghibli, prema romanu zapadne spisatelјice Džoan Dži Robinson, dolazi „Sećanje na Marni“, visoko ocenjen porodični film koji se smatra za jedan od nasolidnijih bioskopskih animea poslednjih godina – zapravo, čak je nominovan za Oskara za najbolјi dugometražni animirani film. Pratimo priču Ane, neprilagođene devojčice koja odrasta bez roditelјa, i koju staratelјi upućuju da leto provede u vražjoj materi negde na severu, u Norfolku, sa izvesnim starijim bračnim parom. Tamo će upoznati vršnjakinju po imenu Marni, sa kojom prvi put u životu sklapa čvrsto prijatelјstvo. Međutim, Marni jednoga dana nestaje bez traga, a Ana pati za njom. Tek kada se u kraj budu doselile nove komšije, sa kojima Ana lako uspostavlјa kontakt zahvalјujući onome što ju je Marni naučila, ispostavlјa se da je priča daleko tajanstvenija nego što je na prvi pogled delovalo…
 

Ova projekcija je primerena za sve uzraste.

 

Amerikana

 

13:00

Anime kviz

 

Još jedan tradicionalni sadržaj ChibiCona je anime kviz, kada se pod budnim okom Aleksandre Malović – Sakurabanine Milke Canić – takmičari nadmeću u poznavanju jednog odabranog anime ili manga naslova. Tema za ovu godinu je „Tokyo Ghoul“. Na vama je da pokažete koliko dobro poznajete ovu franšizu, bilo zato što ste uvereni da je reč o jednom od najsolidnijih naslova  proteklih sezona, ili zato što pratite mejnstrim đubre samo da biste bili u toku.

 

14:30

Tribina: „Kraj jedne sage – Konami i slučaj Kođima“

Bog sveti zna da je industrija video igara sklona dramama kakvih malo gde ima, ali u 2015. jedna afera je bacila sve ostale u zasenak. Ako želite da saznate sve o najvećem skandalu prošle godine – kada se producentska kuća Konami toliko zavadila sa svojim zlatnim dečkom Hideo Kođinom, autorom legendarnog serijala „Metal Gear Solid“ i jednim od najuticajnijih japanskih producenata video igara, da mu je zabranila da se lično pojavi na dodeli nagrada kada je trebalo da primi priznanje za svoj najnoviji projekat – ChibiCon je pravo mesto za vas. O detalјima sukoba sa Konamijem i Kođiminoj celokupnoj karijeri govorićemo na ovoj tribini, koju organizujemo u saradnji sa partnerima sa portala Emulation Galaxy.

 

16:00

Tribina: „Starci rentuju“

 

Svi znaju da je rentovanje bez dlake na jeziku jedan od najblagotvornijih oblika pražnjenja negativne energije. Ova tribina je jedinstvena prilika da se „starci” – anime veterani, ovoga puta u All Boys izdanju – javno izjadaju i kažu šta im leži na duši. Anime industrija se u mnogome izmenila od vremena kada su oni po prvi put okvasili svoje dlakave noge u tim nemirnim vodama. Starci naučiše da plivaju, ali reka je počela da izbacuje na obalu mnogo đubreta i tek poneki biser. Na ovoj tribini će pokušati da rasprave zašto je to tako. Da li je zaista neophodno da se jedne te iste priče prepričavaju iznova i iznova, odnosno da nas tržište zasipa rimejkovima i ributovima? Da li je dobro ono što deca danas rade, kad „hajpuju” na koješta? I da li smo svi spremni za još jedan nastavak ove serije? Otkrijte u sledećoj epizodi…

 

17:30

Art džem
 

U malom klubu vas čeka neobično takmičenje u crtanju- brzinsko! Bićete u prilici da na licu mesta zadatog manga lika predstavite u određenoj pozi  ili situaciji, u trci sa vremenom i urnebesnim zadacima. Naši predavači manga radionice će biti tu da vas ohrabre, a najveštiji i najmaštovitiji će biti i prikladno nagrađeni.

 

Game Space – hol ispred Amerikane

 

12:00

Zagrevanje

 

13:30

Turniri

~ Naruto Ultimate Ninja Storm Revolution

~ Ultra Street Fighter 4

 

Taverna – Klub Doma omladine

13:00 – 19:00

Bleja u Taverni

 

20:30

VIP druženje

 

Za posetioce s VIP kartama, kao i za sve naše ekskluzivne goste, biće upriličena posebna sedelјka u Taverni, sa druženjem, posluženjem i mejdicama.

Komentari