Cat Power, heroina Amerikana muzike, premijerno u Srbiji!

Cat Power, jedna od najboljih autorki alternativne muzike i pionirka Amerikana žanra, dolazi po prvi put u Srbiju, a koncert će održati u Domu omladine Beograda, u nedelju 11. septembra sa početkom u 21 sat. Njen, skoro već rasprodat, nastup predstavlja još jedan u seriji značajnih koncerata ovog žanra u organizaciji Doma omladine Beograda, na kojima poslednjih godina predstavljamo najznačajnije umetnike savremene rok muzike u klupskom izdanju.

Ulaznice se mogu nabaviti preko EVENTIM mreže po ceni od 1500 dinara, a ukoliko ih preostane na dan koncerta cena će iznositi 2000 dinara.

 

Chan Marshall, poznata pod imenom Cat Power, rođena je 21. januara 1972, u Atlanti, Džordžija. Najveći deo svog odrastanja provela je između razvedenih roditelja i porodičnih prijatelja, seleći se između gradova na Jugu SAD. Usamljeničke tinejdžerske godine pretvorila je u uspešnu karijeru muzičarke, skoro protiv svoje volje, pošto je zapravo želela da se bavi slikarstvom.

U susret koncertu u Domu omladine Beograda, na kojem će predstaviti presek svoje bogate karijere Cat Power kaže: “Mislim da je većina ljudi koja dolazi na moje koncerte publika koja dobro poznaje moje stvaralaštvo, pa pretpostavljam da će tako biti i u Beogradu. Veoma sam uzbuđena i prilično nervozna, uoči svog prvog nastupa u Srbiji, jer zaista vrlo, vrlo želim da dam sve od sebe i da publika to oseti na koncertu. To me moja najveća želja uvek kada nastupam, nešto što se ne menja od početka moje karijere. Ono najvažnije, po mom mišljenju, je sama pesma i moja je odgovornost da je predstavim publici u najboljem izdanju.”

Cat Power se pojavila sredinom devedesetih kao izuzetno talentovana kantautorka čiji je jedinstven, senzualan glas, ostajao u uspomeni svakom ko bi ga jednom čuo. Njena mešavina folka, bluza i panka, sa duboko proživljenim poetskim tekstovima, impresionirala je jednako publiku, kritičare i druge muzičara. Posle nekoliko cenjenih albuma za manje nezavisne izdavače, od kojih je vrhunac “Moon Pix” (1998.), Cat Power dobija šansu da objavi izdanje za uglednu kuću Matador, projekat koji ju je doveo do globalne prepoznatljivosti: “You Are Free” (2003.). Ova impresivna kolekcija nežnih pesama, na kojoj su gostovale takve veličine kao što su Eddie Vedder (Pearl Jam) i David Grohl (Foo Fighters), ostavila je dubok utisak širom sveta, definitivno lanisrajući Cat Power kao model delikatne trubadurke za nova vremena. Sledeći autorski CD, “The Greatest” (2006.) doneo je pravi trijumf kroz nove kreativne pomake, okretanje ka soul muzici i otkrivanje mnogobrojnih inspiracija koje stoje u korenu muzičkog sveta Cat Power. Konačan proboj među velika autorska imena američke muzike ovog vremena zabeležen je na izdanju “Sun” (2012.), njenom prvom koje je dospelo među deset najprodavanijih ploča na Billboard listi.

Chan Marshal je u međuvremenu zasluženo postala svetski prepoznatljiv alterativni celebrity: kao omiljena pop ličnost Karla Lagerfelda, predstavljala je Chanel nakit, jednako kao što je bila učesnik mnogih dobrotvornih akcija (posebno u okviru organizacije PETA, kao i za lečenje HIV). Glumila je u uspelim nezavisnim filmskim produkcijama, učestvovala u konceptualnim umetničkim radovima u najprestižnijim svetskim galerijama (MOMA).

 

U razgovoru sa Cat Power pred koncert u Beogradu saznali smo i da su joj neke od omiljenih knjiga one koje opisuju odrastanje na Jugu, veličanstveni romani koji spadaju u klasike književnosti 20. veka: „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li i „Srce je usamljeni lovac” Karson Mekalers, dok su joj omiljeni filmovi „Raising Arizona“, „Racing with the Moon“, „At Close Range“, „Stand By Me“ i „Taxi Driver“.

 
Konačno, kad je muzika u pitanju, moraćete da dođete na koncert i sami otkrijete njene uzore, ali nam je otkrila da joj je jedna od najvećih inspiracija Aretha Franklin.

 

 

Komentari