Bojan Vukadinović / Sakurabana o prvom beogradskom ChibiConu

U pokušaju da malo razvedri tmurne februarske dane – i na zahtev posetilaca Japanizma, koji se već duže vremena raspituju da li je moguće napraviti i zimski događaj ove vrste – Sakurabana s ponosom predstavlja prvi beogradski ChibiCon! O predstojećem okupljanju ljubitelja japanske popularne kulture razgovarali smo sa  Bojanom Vukadinovićem, predsednikom društva Sakurabana.

 

O nastanku ideje koja je dovela do realizacije ChibiCon-a Bojan kaže: “Društvo Sakurabana je do sada organizovalo brojne manifestacije sa ciljem da ispromoviše japansku popularnu kulturu u Srbiji, ali i šire. Među tim događajima se najviše isticao festival Japanizam koji smo organizovali uz podršku Ambasade Japana, Doma omladine, ali i Ministarstva za omladinu i sport Beograda. Japanizam je do sada bio organizovan jednom godišnje i trajao je četiri dana u kojima su posetioci mogli da uživaju u različitim programima. Publici ovo očigledno nije bilo dovoljno, pa su nam u više navrata tražili da organizujemo češće tako nešto. Mi smo ih poslušali i videli da zaista postoji veliki broj zainteresovanih ljudi za Japan i odlučili smo da damo šansu malom Japanizmu u zimskom periodu”.

Bojan objašnjava po čemu će se ChibiCon razlikovati od, sada već tradicionalnog, festivala Japanizam: “Japanizam od ove godine postaje konvencija, a ChibiCon je samo mali uvod u to. Odlučili smo da se i dalje fokusiramo na Japan, ali i da uvedemo neke malo drugačije programe gde verujemo da postoji zajednička publika. Novost su pre svega prezentacije društvenih igara i turniri.”

Sadržaji koje nudi društvo Sakurabana su aktuelni i među mladima: “Današnja omladina je prilično upoznata sa japanskom pop kulturom i veoma rado prihvata različite stvari iz Japana. Za razliku od vremena kada smo počeli da radimo na tome da se mladi u Srbiji upoznaju sa pop kulturom Japana, situacija je drastično drugačija i to u pozitivnom smislu. Sama činjenica koja govori u prilog ovome je da je broj posetilaca prvog Japanizma bio između 300 i 500, dok je poslednji festival posetilo oko 6000 ljudi.”

Izuzev festivala Japanizam, društvo Sakurabana organizuje i brojne druge aktivnosti: “Pored Japanizma, tu su i neke od redovnih aktivnosti društva kojima se bavimo poslednjih godina. Pre svega moram da istaknem da smo ove godine, napokon, posle dugo vremeno otvorili svoj klub u centru grada (Pop Lukina 6), gde smo članovima omogućili da svakodnevno uživaju.

Manga biblioteka – u klubu društva je svakog dana dostupna manga biblioteka, koja je jedina takva biblioteka (koliko nam je poznato) na Balkanu. Članovi društva su u mogućnosti da svakog dana iznajme po jednu mangu (japanski strip). U bibliteci trenutno imamo preko 160 naslova od kojih je većina na engleskom jeziku, a pored toga imamo i nešto manji broj naslova na japanskom jeziku koji stoje na raspolaganju onima koji uče japanski jezik.

Manga radionica Mugen – u pitanju je prva škola stripa u Srbiji koja ima cilj da svoje polaznike nauči osnovama crtanja, kao i tajnama manga stila. Manga radionica Mugen je prvi put počela sa radom 2009. godine i do sada je doživela brojne promene i unapređenja. Glavni predavač je Mina Petrović koja se trudi da svake nedelje polaznicima spremi nove lekcije. Postoje tri termina nedeljno za pohađanje manga radionice, pa ko želi da nauči da crta u manga stilu dobrodošao je.

Žurke – nezaobilazan aspekt bilo koje kulture je muzika, što ni našu publiku nije zaobišlo. Svakog meseca se trudimo da organizujemo makar po jednu žurku za ljubitelje azijskog zvuka.”

Društvo Sakurabana je otvoreno i spremno za sve nove ljubitelje japanske pop kulture: “Klub Sakurabana se nalazi u Pop Lukinoj 6 u centru grada, radi svakog dana od 16 do 23h, i u tom periodu svako zainteresovan može da dođe i učlani se. Članarina je 200 dinara mesečno, što verujemo da je pristupačno za svakoga u današnje vreme,” zaključuje Vukadinović.

 

Ulaznice  za prvi beogradski ChibiCon su u prodaji na Blagajni DOB-a, a cena dnevne ulaznice je 100 dinara.

 Komentari