Bogat program Gruvlend festivala 9. maja u DOB-u!

U Domu omladine Beograda ovog petka posetioce očekuje prvi Gruvlend festival, osmišljen na inicijativu Gruvlend studija i benda Zemlja Gruva. U sali Amerikana, 9. maja od 19 časova festival Gruvlend će predstaviti autore čije će se pesme naći na istoimenoj net etiketi. Veoma zanimljiva je šarenolikost muzičkih žanrova autora koje Gruvlend predstavlja, a koji se kreću od šlagera, preko regea, dancehalla, rock’n’rolla, elektro, hip hopa do r’n’b-a.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB i preko EVENTIM mreže, po ceni od 400 dinara.

 

O tome kako su došli na ideju da pokrenu ovaj festival, Milovan Bošković iz benda Zemlja Gruva kaže: „Više se radi o potrebi nego o samoj ideji. Mislim da svako ko prati muzičke tokove, na ovaj ili onaj način, mašta o tome na kakvom bi festivalu voleo da bude i koje bi izvođače voleo tom prilikom da sluša. Tako smo i mi iz Zemlje gruva imali svoje mnogobrojne ideje, kako o izvođačima tako i o raznim gotivnim lokacijama. Međutim Gruvlend festival je iznikao iz jedne sasvim drugačije priče. Tokom poslednjih godina rada u studiju Gruvlend, i pre i posle našeg prvog izdanja ’Zemlja gruva – WTF is Gruvlend’ spontano su se dešavala okupljanja raznih autora, muzičara i umetnika. Razmenjivale su se mnogobrojne ideje, kako o muzici tako i o novim tehnologijama u kojima se ona konzumira.  Tako su i nastajale nove pesme kao vrhunac razumevanja i naše komunikacije kao muzičara. Kada smo shvatili da imamo već ozbiljan broj saradnji sa različitim autorima bez konkretnog rezultata, do nas kao savršeno rešenje stiže vest o konkursu SOKOJ-a  za kompilaciju i koncert novih autora. Od tada, mi dve godine radimo na finalizaciji ovog projekta i njegovog konačnog osmišljavanja. Deluje da je u pitanju dug period ali s obzirom da smo mi bend koji ujedno vodi svoju sopstvenu karijeru i od toga se izdržava, sigurno da je svakodnevni rad neophodan da bi se ovakav poduhvat izveo.”

Milovanova koleginica iz benda Zemlja Gruva, Ana Đurić Konstrakta dodaje da je podrška Doma omladine Beograda u realizaciji ovog festival bila veoma važna: “Podrška kakvu Dom omladine Beograda pruža u kulturi je retka. Nama kao bendu je jako bitno da znamo da možemo da računamo na kvalitetan prostor i medijsku podršku ukoliko želimo da organizujemo koncert. Takođe, Dom omladine se nama nametnuo kao prvo i logično rešenje za organizaciju festivala poput Gruvlenda, gde nastupaju i nepoznati izvođači, budući da DOB ne postavlja komercijalne zahteve koje neki od njih i ne mogu da ostvare.  Dakle, mi kao ljudi koji rade u muzici,  jednostavno možemo da računamo na podršku Doma omladine Beograda, a to je važno.”

 

Gruvlend je nastao kada i Zemlja gruva i funkcioniše kao produkcija za proizvodnju i digitalni plasman muzike. Zamišljen je kao svojevrsni “servis” za kolege muzičare sa kojima pre svega postoji prepoznavanje i maksimalno uvažavavanje u profesionalnom ali i prijateljskom aspektu.

“Pokušavamo da sva iskustva koja smo stekli baveći se muzikom prenosimo jedni na druge i očuvamo ono što je u umetnosti najbitnije a to je originalnost i autentičnost dela. Žanr nije bitan ali oko kvaliteta mora postojati sglasnost.”, objašnjava Milovan Bošković.  

 

Na Gruvlend festivalu 9. maja u Domu omladine Beograda predstaviće se skoro svi autori sa kojima je ekipa okupljena oko Gruvlenda do sada sarađivala, a Milovan ukratko predstavlja spisak izvođača: “Nastupiće i imena koja su malo poznata domaćoj publici poput Luke Blacka, benda Prašine, Tommy T i Couple Up, Voneve, Dema. Tu je kompozitor Srđan Marković sa kojim je saradnja počela kroz rad na pesmi koju je radio za predstavu, ali smo mi insistirali da tu pesmu plasiramo  i do šire publike, jer smatramo da je vredna pažnje. Srđan će nastupati sa kolegama iz sastava Gla Ne Žice. Na sceni će se pojaviti i Hornsman Coyote, prvi autor sa kojim je Gruvlend radio, a iz te saradnje je nastao hit Glow Jah Light.  Nastupaće i BegeFank, rado viđen gost na koncertima Zemlje gruva i prijatelj Gruvlenda, zatim Marko CYA koji upravo u Gruvlendu radi svoj povratnički singl.”

Svako od pomenutih autora je radio na bar jednoj pesmi u Gruvlendu. Neke od njih kao D-generation: Luke Black, Ti i ja: Srđan Marković, Duh Paranoje benda Prašine, Sweet Music: Hornsman Coyote/MC Milovan/Tommy T, su već objavljene i nalaze se na portalima za distrubuciju muzike, a od 9. maja biće sve sumirane na sajtu www.gruvlend.rs

 

U želji da svakog od autora što bolje približe publici i pokažu raznovrsne pristupe muzici, organizatori Gruvlend festival su napravili niz kratkih video-intervjua sa autorima koji su objavljeni na YouTube kanalu Gruvlend predstavlja https://www.youtube.com/user/GruvlendStudio

 

Program festival Gruvlend zamišljen je kao revija izvođača i prilika za njihovo predstavljanje široj publici. Mladi autori će se predstavljati kroz nastupe u trajanju od 15 do 30 minuta, dok će već iskusni muzičari, kao Hornsman Coyote i BegeFank imati nastupe u trajanju od jedan sat.

“Počinjemo nastupom Srđana Markovića i sastava Glas Ne Žice, pa prelazimo na Luke Blacka i Voneve kojima je ovo prvi nastup u Beogradu. Hornsman nastupa uz podršku Couple Up soundsystema, sa gostima Tommy T i MC Milovan. BegeFank nastupa uz podršku DJ BKO sa specijalni gostom Marko CYA. I za kraj smo ostavili dva benda: Prašine i rokera u penziji Milorada Demića Demu. Između nastupa puštaćemo video materijal o autorima.”, kaže Konstrakta.

Precizna satnica programa objavljena je na Fejsbuku:  https://www.facebook.com/events/309836355830042/

 

Bend Zemlja gruva je, pored angažmana oko Gruvlenda, u proteklom period radio i na novom singlu “Jednom je sada”, koji će objaviti ubrzo posle festivala. “Radujemo se tome. Radimo i na tome da uspostavimo dinamiku objavljivanja novih singlova u narednoj godini, da prenesemo publici ono na čemu smo radili prethodnih godina, a vreme će pokazati sve!”, zaključuje Konstrakta.

 

Komentari