Bend Ika specijalni gosti na koncertu grupe Spain u DOB-u

Vrhunski muzičari amerikana zvuka, grupa Spain, gostovaće po prvi put u Srbiji 23. februara u Domu omladine Beograda. Tom prilikom predstaviće svoj najnoviji album „Sargent Place“, a koncert će biti održan u sali Amerikana sa početkom u 21 sat. Ulaznice su u pretprodaji preko mreže EVENTIM, po ceni od 800 dinara, dok će redovna cena ulaznice iznositi 1000 dinara.

Kao specijalni gosti i predgrupa na koncertu benda Spain, nastupiće jedan od najboljih  domaćih sastava iz žanra amerikana  – Ika.

Nastao je kao duo krajem 2006. godine, a jedinstvena pojava tiho harizmatične Ivane Smolović, čini okosnicu sadašnje postave grupe od četiri cure i dva mladića. Bend  osim uobičajenih rok instrumenata, čine i kontrabas i violončelo. Njihovi kućni snimci i rani nastupi svojevremeno su utemeljili amerikana scenu u Beogradu.

 

Posle zapaženog debitovanja na čuvenoj kompilaciji novih sastava “Jutro će promeniti sve”, prvi album grupe Ika, “Sweet Path of Gold”, svojom iskrenošću i jednostavnošću zadobio je naklonost svuda jednako oduševljene publike – na solo nastupima, kao i na festivalima širom Evrope. Usledila su gostovanja na koncertima velikih autorskih imena kao što su Ken Stringfellow i Mark Olson, putovanja, još jedna kompilacija emisije Pop Depresija “Ispod pokrivača”, sa obradom pesme “If I’m Waiting”, ekscentričnog Jasona Andersona, i konačno, u 2015. upravo objavljeni EP “My Bike’s in the Backyard it Was Too Cold for My Horse“. U jednom kratkom trenutku podsetiće vas na mini gospel hor, u drugom na romansu sa Divljeg zapada.

Nema bolje predgrupe za koncert velikih Spain – njihovoj legendarnoj melanholičnosti potreban je jednako osećajan uvod!

 

   

 

Spain su kultni sastav iz Los Anđelesa, koji je zajedno sa Uncle Tupelo i Jayhawks, sredinom devedesetih ključno doprineo stvaranju danas popularnog „Amerikana“ podžanra. Grupu predvodi svojim i tihim glasom i lirskim basom Josh Haden, sin nedavno preminulog legendarnog džez basiste Charlie Hadena, ne tako davno gosta Beogradskog džez festivala.

Grupa ima čast da može da se predstavi kao jedan od sastava čiji album je definisao jedan stil za sledeće decenije – njihov debi „The Blue Moods Of Spain“ iz 1995. godine smatra se klasikom žanra. Osnovna osobina zvuka koji je proslavio Spain jeste naglašeno tiha muzika i elegična atmosfera u kojoj iz pesme u pesmu prigušene emocije sve jače dolaze u prvi plan. Treperenje žica i ljudskog glasa, mnogo melodija i nežnosti, obuzimaju slušaoca dok potpuno ne utone u ovaj jedinstven poetski svet.

Umetnost prigušenih emocija i stil u kome su uspešno pomešali uticaje bluza, folka, kantrija i džeza, uticao je na celu novu scenu bendova širom sveta i doveo do razvoja estetike „Amerikane“. 

U toku dvadesetogodišnje karijere, Spain su snimili pet studijskih albuma i jedan uživo.
 

Završna tačka na putovanju u čežnjivi svet grupe Spain je album „Sargent Place“ koji je upravo objavljen 4. novembra 2014. i koga na evropskoj turneji promovišu i koncertom u Beogradu. Osim činjenice da se na njemu nalazi poslednji snimak Charlie Hadena, koji ja rado gostovao kod svog sina, značaj sastava dodatno je podcrtan činjenicom da ga je producirao Gus Seyffert (poznat po radu sa Black Keys, Beck, Norah Jones), a miksovao Darrell Thorp (Radiohead, Paul McCartney).

 

Komentari