Autori Kustosiranja o predstojećoj izložbi u DOB-u

Zajednička izložba odabranih kandidata na osnovu konkursa za KUSTOSIRANJE – Prolećni izložbeni projekat u DOB-u“ČEKAMO VAS”, biće otvorena 9. aprila od 19h u Galeriji Doma omladine. Na javni konkurs za ovaj projekat javio se veliki broj mladih, kreativnih ljudi, a Andrej Bereta i Srđan Tunić, autori projekta Kustosiranje, kažu: „Četrdesetak prijava je stiglo na naš mejl. U užem krugu je bilo kvalitetnih kandidata dovoljno za bar dva ovakva izložbena projekta.

Ipak, bilo je neophodno da broj učesnika svedemo na osam, što predstavlja optimum brojnosti tima za ovakav format rada.“

Na ovoj izložbi svoje radove predstaviće nam osam mladih ljudi: „Tim čine studentkinje i profesionalci za koje se kaže da su ’novi u polju’: Ana Srdić, Marija Macić, Anđela Milinković (istorija umetnosti), Višnja Vujović (arhitektura), Bojana Andrić (dir. fotografije), Jelena Obradović (arheologija) i Milica Josimović (antropologija). Nažalost, jedna kandidatkinja nas je napustila zbog bolesti i drugih obaveza. Težili smo da odaberemo ljude različitih struka, godišta, iskustva, senzibiliteta, znanja i veština, što bi sve činilo jedan dinamičan i vredan miks. Pre svega, upotrebljiv njima samima, kako bi realizovali ideju za izložbu na optimalan način, odgovorno, oslanjajući se prevashodno na vlastite kreativne resurse, proaktivan pristup i balans timske saradnje,“ navode Srđan i Andrej.

U proteklom periodu organizovane su brojne aktivnosti kako bi se tim što bolje pripremio za izložbu, navode autori Kustosiranja: „Najviše vremena je proteklo u lociranju ključnih mesta kojima tim želi da se bavi, određivanju teme izložbe, postavkama, produkciji radova i kataloga. Organizovali smo niz predavanja, kratke prezentacije i radionice koje su imale za cilj da daju potporu procesu rada, usmere, problematizuju i podstaknu tim na razumevanje procesa nastanka jedna umetničke izložbe. Takođe, imali smo i obavezan istraživački segment, što je obuhvatilo terenski rad svih učesnica, mapiranje potencijalnih mesta za ’egzekuciju’, odnosno stvaranje originalnog materijala, neophodnog za oblikovanje i postprodukciju rada.“

Slogan izložbe je „Čekamo vas“, a njena osnovna tema jeste izražavanje kritičkog stava umetnika prema porukama mržnje i napadima na ljudski integritet koje svakodnevno vidimo po našem gradu, u vidu grafita: „Te poruke opstaju – idejno i fizički – u javnom prostoru, a ova izložba teži da problematizuje apatičnost prolaznika prema njihovom agresivnom sadržaju. Naziv ’Čekamo vas’, parafrazirajući jednu od tih poruka, je okrenut ka svim posetiocima izložbe, čiji integritet je ugrožen čudnom tolerancijom (psihičkog, fizičkog) nasilja,“ ističu Srđan i Andrej.

O onome što posetioci izložbe mogu očekivati, autori kažu: „Volimo da mislimo ‒  očekujte neočekivano!“ Ipak, specifičnost izložbe je u tome što će publika na interaktivan način moći da reaguje na pitanja kojima se bavi rad “Čekamo vas”, i time će nadograditi, to jest, sama dodatno oblikovati ovu izložbu: „U tehničkom smislu, reč je o tri video rada sa zvučnom podlogom, koji se nalaze u korelaciji sa nekoliko predmeta postavljenih u prostoru i koji, uslovno rečeno, predstavljaju esencijalne elemente kojima i nesvesno markiramo comfort zone vlastitog doma. Uzajamna komunikacija u postavci tih predmeta na izložbi odnosi se na ’nepouzdanost’ percepcije i stanje svesti aktuelnog srpskog društva, ozbiljno desenzibilisanog, kontradiktornih mesta u vlastitom sistemu vrednosti,“ zaključuju autori projekta Kustosiranje.

Izložba će biti otvorena do 21. aprila.

Radno vreme Galerije: utorak-subota od 12:00 do 21:00; 

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi

 

 

Komentari