Prezentacija: “Umetnost u Americi – Umetnost u ambasadama”

U utorak 11. februara, u 17 časova u Tribinskoj Sali Doma omladine Beograda, američka umetnica Lin Kirbi će članovima Američkog kutka i zainteresovanim posetiocima predstaviti umetnost u Americi kroz prezentaciju svojih radova  i drugih umetničkih dela koja će se naći u stalnoj postavci izložbe u rezidenciji ambasadora Majkla Kirbija, u okviru programa “Umetnost u ambasadama”

Prezentaciji će se pridružiti i zamenik ambasadora Gordon Dugud koji će publici predstaviti programa Stejt departmenta „Umetnost u ambasadama“ i njegovo važno mesto u diplomatiji Sjedinjenih Država. Izbložba koja će ostati u rezidenciji sve do kraja mandata ambasadora Kirbija, a čiji je urednik i autor Lin Kirbi, će biti zvanično otvorena u četvrtak 13. februara.  Izložbu čine dela američkih, srpsko-američkih, srpskih i drugih umetnika iz celog sveta.
 

 
https://www.cca.edu/academics/faculty/lkirby


http://art.state.gov/artistdetail.aspx?id=150756


Lin Mari Kirbi o izložbi:

“Izložba Ping Pong, priređena za beogradsku rezidenciju ambasadora SAD u Srbiji, NJ.E. Majkla Kirbija i njegove supruge Sare, prikazuje radove američkih, srpsko-američkih i srpskih umetnika, kao i drugih umetnika iz celog sveta u čijem su delovanju i radovima prisutna pitanja kao što su kulturna razmena, prevođenje i korpus uspomena.
 
Ideju o postavci izložbe sam dobila na osnovu porodične storije koju mi je ispričala moja rođaka Natalija Pavlović, rođena u Beogradu, a odrasla u Bostonu, o stolu za ping-pong u bašti njene porodične kuće u Beogradu, gde su susedi dolazili da igraju stoni tenis. Kuća je srušena za vreme Titove ere i porodici je dodeljen stan u stambenoj zgradi socrealističkog stila, izgrađenoj na istom mestu. Kada su se preselili, porodica je sto za stoni tenis iz bašte prenela na krov svoje zgrade, gde su tada igrali ping-pong sa svojim novim susedima
 
Ja sam umetnica i živim u San Francisku. Moj brat Majkl Kirbi danas je američki ambasador u Srbiji. Naš otac je takođe bio u diplomatskoj službi. Kao deca, živeli smo u različitim gradovima širom Severne Amerike, Evrope, Afrike i Azije. Ideja da moju porodicu, zajedno sa umetnicima, uključim u stvaranje izložbe Ping pong, predstavlja način da se bavim temom stalnih promena mesta boravka, jedne za drugom i natrag, u našim sećanjima, putovanjima i istoriji, što predstavlja zajedničko iskustvo koje dele mnogi među nama.”

 
 
Lista umetnika čija su dela deo izložbe (ukupno 16):
 
En Šnejk (Ann Schnake)
MOGUĆNOSTI DRVETA: Svež vazduh predivnih tačaka prekida: PROŠLOST, SADAŠNJOST, BUDUĆNOST, 2013
 
Aleksandra Grant (Alexandra Grant)
LJUBAV, 2013
 
Taraneh Hemami i Lin Mari Kirbi (Taraneh Hemami, Lynn Marie Kirby)
MAPIRANJE PRENOSA: Miloša Pocerca 26, 2013
 
Žolt Kovač
SNAGA BEZ OBAVEZA, 2013
DA LI JE NEKO HTEO NEŠTO DA NAM KAŽE, 2013
 
Džin Finli (Jeanne Finley)
PRAG, 2013
 
Branislav Nikolić
OGLEDALO GRADA, 2013
 
Leora Luc (Leora Lutz)
EKST ĆILIM, 2013
 
Aleksis Peti (Alexis Petty)
SIMETRIJA, 2013
 
Ana Prvački
POZDRAVNI ODBOR PSA, 2012
 
Suzan Vorking (Susan Working)
PING PONG, 2013
 
Vesna Perunović
ŠAVOVI U SNEGU, 2010
 
Selman Trtovac
VARNICA, 2013
E-LAJN, 2013
 
Dag Hol (Doug Hall)
STRAŠNA NESIGURNOST OPISANE STVARI, 1987
 
Lin Mari Kirbi (Lynn Marie Kirby)
MAPIRANJE KRETANJA: Džekson, Kalifornija, 2013
 
Lin Mari Kirbi (Lynn Marie Kirby)
MAPIRANJE KRETANJA:  33-35 West Broadway, Njujork, 2013
 
Simon Fatal (Simone Fattal)
RATNIK, 2003
 
Al Jang (Al Young)
MESEC NAD MATERIJOM, 1977

Komentari