Predavanje: Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i “nova granica” kulture

Govori: prof. dr Simona Čupić

Ovim predavanjem Američki kutak Beograd započinje program posvećen obeležavanju stogodišnjice rođenja 35. predsednika SAD-a, Džona F. Kenedija (1917-1963). Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite na beograd@americancorners.rs.

Na predavanju će biti reči o klimi u SAD početkom sedme decenije kada nije više bilo sumnje da je Amerika svetska sila, ali trebalo je utvrditi i ideju o civilizacijskom liderstvu. U promovisanju te ideje potencijal javne predstave o Džonu Kenediju bio je dragocen – čovek koji drži do etikecije i manira, mlad ali zreo intelektualac, onaj sa kojim je počinjala nova epoha.

Pažljivo planirana kulturna politika u vreme njegovog mandata počivala je na sloganu čuvenog pesnika Roberta Frosta: „Poezija kao snaga”. Niz događaja iz kulture koji će obeležiti Kenedijev mandat imaće i veoma značajnu političku dimenziju, odevenu u formu umetničkog.
 

Tokom narednih nedelja publika će, između ostalog, imati priliku da gleda filmove, razgovara o knjigama, sazna više o spomeničkom kompleksu u Dalasu, kao i biblioteci Džona F. Kenedija u Bostonu. Detaljnije informacije će blagovremeno uslediti.

Komentari