Letnji filmski festival za decu

Tokom letnjeg raspusta Američki kutak i Dom omladine organizuju Letnji filmski festival za decu – projekcije crtaća i filmova za decu kao i prethodne tri godine. Projekcije će biti organizovane u periodu od 17. do 20. juna u prostorijama biblioteke. Svi filmovi su sa engleskim prevodom. Projekcije su u tri termina: od 12.30, 14.30 i 17.30 časova u zavisnosti od dana i usaglašenosti sa ostalim aktivnostima i programima Američkog kutka. Donesite kokice, zavalite se u naše fotelje i lejzibegove i uživajte dok nema škole!

Sve projekcije su besplatne, a prostor klimatizovan.

Broj mesta je ograničen.

Filmovi:
17. jun u 12.30 časova – Madagaskar
Četvoro stanovnika njujorškog zoo-vrta – zebra Marti, nilski konj Glorija, lav Aleks i žirafa Melman, odlučuju da svoje poznato okruženje zamene divljinom. Sve kreće od proslave Martijevog 10. rođendana: iako su mu prijatelji pripredili divnu zabavu, on žudi za savanom, pa beži iz zoo-vrta.

17. jun u 17.30 časova – Letopisi Narnije: Lav, veštica i ormar
Film „Letopisi Narnije: Lav, veštica i ormar” oskarovca Endrjua Adamsona (Šrek 1 i 2) zasnovan je na prvoj od sedam knjiga „Letopisi Narnije” Klajva Stejplsa Luisa. Priča prati četvoro dece, Lusi, Suzan, Edmunda i Pitera, koja za vreme Drugog svetskog rata nalaze vrata koja vode u fantastični svet Narniju. Ovo kraljevstvo puno miroljubivih i mističnih stvorenja takođe ima svojih problema – bela veštica Jadis okovala je Narniju u večnu zimu. Na deci je da pomognu lavu Aslanu da okupi snage dobra pod jednu zastavu, suprotstave se veštici i okončaju zimu.

 

18. jun u 12.30 časova – Šrek
Priča govori o ogru Šreku koji živi povučenim životom u svojoj močvari sve dok jednog dana slučajno ne upozna brbljivog magarca i ode do dvorca lorda Farquaada. Lord ga pošalje na misiju spašavanja princeze Fione, kojom se on namerava oženiti i koja se nalazi u najvišoj sobi najvišeg tornja dvorca kojeg okružuje lava i čuva strašni zmaj.

18. jun u 14.30 časova – Persi Džekson i bogovi Olimpa – Kradljivac munje
Iako je dvadeset prvi vek, bogovi i ostala mitska bića sa Olimpa izašli su iz stranica udžbenika o grčkoj mitologiji učenika Persija Džeksona i ušli u njegov život. Pritom, uopšte nisu srećni zbog toga: neko je ukrao munju koja pripada bogu Zevsu i Persi je prvi na listi osumnjičenih. Još više nevolja je izazvao iznenadni nestanak njegove majke. Dok Persi pokušava da se navikne na svoj novootkriveni status poluboga (njegov otac je Posejdon), odjednom postaje deo sukoba titana sa planine Olimp. Oni i njegovi prijatelji kreću u avanturu po čitavoj zemlji kako bi uhvatili pravog kradljivca munje, spasili Persijevu mamu i otkrili istinu koja je moćnija i od samih bogova.

19. jun u 12.30 časova – Inkheart
Mortimer “Mo” Folčart i njegova dvanaestogodišnja kći, Megi strastveni su obožavatelji knjiga. Njih povezuje i jedna neobična i fantastična sposobnost, naime, kada god pročitaju opis nekog od likova ili predmeta naglas oni ga izvuku iz knjige u naš svet. Upravo ta veština uzrok je nestanka Rese, Megine majke, koja je ostala zarobljena u retkoj knjizi zvanoj Inkheart.

19. jun u 17.30 časova – Noć u muzeju
Dvorane Prirodnjačkog muzeja ispunjene su najneverovatnijim stvarima – praistorijskim stvorenjima divljeg pogleda, opakim drevnim ratnicima, davno izgubljenim plemenima, afričkim zverima i legendarnim junacima – koji su svi zauvek zamrznuti u vremenu. Ili… možda nisu?
 

 

20. jun u 12.30 časova – Put u središte Zemlje
Brendan Fraser glumi profesora Trevora Andersona, naučnika čije nekonvencionalne hipoteze izazivaju smeh akademske zajednice. U ekspediciji na Island zajedno sa svojim rodjakom, Šonom Andersonom, naleteće na neverovatno otkriće koje će ih odvesti na uzbudljivo putovanje ispod Zemljine površine.

20. jun u 14.30 časova – Čarobnjak iz Oza
Čarobnjak iz Oza je dečiji film, snimljen po scenariju istoimene knjige pisca Franka Bauma iz 1900. godine.  Doroti živi na farmi u Kanzasu. Nalet tornada odvlači je u čudesni svet zemlje Oz. Iako je u Ozu sve lepo, Doroti samo želi da se vrati kući. Na putu do čarobnjaka iz Oza ona stiče nekoliko zanimljivih prijatelja. Film je, prema čestim selekcijama, jedan od 10 najboljih filmova svih vremena. Film je u svet lansirao i novu zvezdu Holivuda, Džudi Garland.

Komentari