Legendarni kompozitor Zoran Simjanović dobija svoju Zlatnu antenu na Festivalu drama i serija FEDIS!

Prvi festival drama i serija u Evropi, nastavlja tradiciju da se nagrada Zlatna antena zove po legendarnim stvaraocima, koje su svojim delanjem zadužili srpsku i regionalnu produkciju TV serija. Zlatnie antene već nose nazive po: Ljubiši Samardžiću za najbolju glavnu mušku ulogu, Mileni Dravić za glavnu žensku ulogu, Radmili Savićević za najbolju žensku epizodu, Živojinu Žiki Milenkoviću, za najbolju mušku epizodu i Aleksandru Aci Đorđeviću za najbolju režiju, od ove godine nagrada za najbolju autorsku muziku u TV serijama nosiće naziv po legendarnom kompozitoru Zoranu Simjanoviću – Simketu!

Zoran Simjanović (Beograd, 11. maj 1946 — Beograd, 11. april 2021) bio je srpski kompozitor muzike za TV serije, film i pozorište i profesor Fakulteta dramskih umetnosti. Završio je muzičku Akademiju i u mladosti je svirao u bendovima “Siluete” i “Elipse”. Od 1965. do 1999. godine izdao je 24 muzička albuma. Najpoznatije kompozicije uradio je za serije i filmove: “Turneja”, “Kaži zašto me ostavi”, “Tango argentino”, “Balkan exspres 2”, “Sabirni centar”, “Lepota poroka”, “Bal na vodi”, “Grlom u jagode”… Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a između ostalih i Zlatnu antenu za najbolju muziku u seriji “Tajne vinove loze” i Zlatnu antenu za sveukupan doprinos domaćoj produkciji drama i serija.

XIV Festival drama i serija FEDIS održava se od 8. do 10. oktobra 2024. u Domu omladine Beograda, gde se nalazi u okviru zvaničnog filmskog programa ove institucije.

 

 

 

Komentari