ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #43

Captain Beefheart – Trout Mask Replica (1969)

Public Image Limited – Metal Box (1979)

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma iz istorije popularne muzike! Veče posvećeno pločama-prekretnicama, najsmelijim umetničkim istupima koji su u potpunosti promenili naše shvatanje rokenrola.

Captain Beefheart and his Magic Band „Trout Mask Replica” (1969)
Eksperimentalni rok nije postojao ni kao izraz u trenutku kad je Captain Beefheart stvorio svoj tour de force pod imenom „Trout Mask Replica”. Kalifornijski čudak, duboko utemeljen u tradiciji bluza, koliko i u nadrealnoj ikonografiji, bio je prvi veliki autentični revolucionar rok kulture. Njegov iščašeni zvuk začinjen filozofskom duhovotišću, bilo je nemoguće kopirati. Umetnički postupak mu je jednako bio nesvakidašnji: ovaj, treći po redu album pravio je mesecima, sa muzičarima koje je zatvarao u jednu zabačenu kolibu dok ne bi iz njih izvukao ono što je hteo. Rezultat je bio veličanstven: jedno od najvizionarskijih dela ikad snimljenih, za koje i dalje nije sasvim jasno da li je u pitanju satira ili zbilja, eksperiment ili namera, jer je pomalo sve od toga. Definitvno među najuticajnijim rok pločama koje nikad nisu bile hit.

Public Image Limited „Metal Box” (1979)
Kad je John Lydon napustio Sex Pistols, bilo je jasno da počinje novo poglavlje u muzici. On ga je sam definisao radom u svojoj novoj grupi Public Image Limited, sa kojom počinje post-pank. Njen drugi album, zvaničnog imena „Second Edition”, a popularno nazvan „Metal Box”, svojevrsno je anti-remek-delo. Duboko poniranje u užase konzumerizma ovde je išlo dalje nego što je to čak i najveći punk nihilista mogao da zamisli. Teskobne motorične kompozicije koje su tekle naizgled bez početka i kraja, opisivale su jedan smrznuti svet u kome više nije bilo nikakve nade, samo cinizma i ravnodušnosti. Suočen sa tim paklom svakodnevice, Lydon je stajao kao usamljena romantična figura poslednjeg heroja, koji je svestan da od herojstva neće biti ništa. Keith Levine za gitarom i Jah Wobble na basu fenomenalno su improvizovali u pozadini, gradeći pesme koje su se raspadale dok su još trajale, kao i društvo koje su opisivale. Definitivno među najuticajnijim rok pločama koje nisu nikad bile hit.

Ciklusom razgovora pod imenom ZLATNE GODINE želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari