Dom omladine Beograda i Studio Centar sa uspehom završili prvi deo edukativne pozorišne sezone za mlade

Dom omladine Beograda i Studio Centar početkom 2024. godine obnovili su saradnju na realizaciji edukativnog pozorišnog repertoara za tinejdžere. Prvi deo sezone uspešno je završen izvođenjem 12 predstava, od kojih su dve bile premijere, a koje su izazvale velko interesovanje publike: predstave je posetilo skoro 3000 učenika, koji su dolazili zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima.  

Foto: Studio Centar

„Izuzetno me raduje veliki odziv mlade publike, koja je pokazala izvanredno interesovanje za kvalitetan i edukativan pozorišni program, koji smo u prvom delu ove sezone predstavili zajedno sa našim partnerima iz Studija Centar. Od posebne je važnosti da, kao gradska ustanova kulture i obrazovanja posvećena na prvom mestu mladima, iskoristimo svoj uticaj u širokoj javnosti i skrenemo pažnju na probleme koji okupiraju tinejdžere. Kroz sadržaje koji su im bliski i razumljivi, mladi imaju priliku da na poučan način saznaju kako da pomognu sebi ili svojim drugarima, ukoliko se suoče sa nekom od situacija koje mogu doneti nesagledive posledice u njihovom odrastanju. Veliko hvala Nenadu Radoviću i njegovim saradnicima iz Studija Centar na izvanrednoj saradnji, naročito mladim glumcima koji sa mnogo entuzijazma i posvećenosti igraju predstave. Nastavljamo do kraja godine sa novim kvalitetnim programima, a već pripremamo i još ambicioznije planove za 2025. godinu, u kojoj, pored ostalog, planiramo da deo ovih pozorišnih sadržaja predstavimo i mladima u Srbiji i regionu.“, ističe Andrija Bojanić, direktor Doma omladine Beograda.

Andrija Bojanić, foto Stanislav Milojković

Mlada beogradska publika imala je priliku da u Domu omladine Beograda od februara do maja vidi predstave koje se bave angažovanim temama za tinejdžere: „Je l imaš gram?“ (o problemu narkomanije među mladima); „Ovo nije bajka“ (o vršnjačkom nasilju, zasnovanu na istinitom događaju); „Kavez“ (o problemima prihvatanja i odbacivanja dece zaostale u razvoju); „35 kalorija bez šećera“ (o problemima ishrane i anoreksije kod mladih), kao i predstavu „Paviljoni“ (o porastu različitih vrsta nasilja u društvu i izostanku empatije). Nakon predstava, organizovani su razgovori autorskih timova predstava i glumaca sa publikom, na kojima su učenici beogradskih osnovnih i srednjih škola imali priliku da podele svoja iskustva o problemu kojim se predstava koju su gledali bavila. Pored izvođenja u Domu omladine Beograda, krajem maja, predstava „Ovo nije bajka“, otvorila je i 53. Đački Vukov sabor u Loznici.

Foto: Studio Centar

„Veoma sam ponosan na proteklih nekoliko meseci i na činjenicu da smo za kratko vreme, uspeli da povratimo mladu pozorišnu publiku u Dom omladine. Veliki odziv škola, ali i roditelja sa svojim tinejdžerima, odlična atmosfera, sjajne i nadahnute predstave, kao i korisni i konstruktivni razgovori sa publikom nakon predstava, obeležili su svako naše igranje. Ovaj program je još jednom dokazao da je neophodno tinejdžerima ponuditi kvalitetan sadržaj iz kojeg će imati šta da nauče, kao i da izvuku određene zaključke. U novoj sezoni nas, pored već pomenutih predstava, očekuju i nove produkcije, zatim i novo izdanje Angažman Festa i verujem, još veće interesovanje škola i publike. Ovom prilikom bih zahvalio Domu omladine Beograda i direktoru Andriji Bojaniću, koji je prepoznao značaj ovog repertoara i omogućio mladima u Beogradu mesto za kvalitetan provod u pozorištu.“, poručio je Nenad Radović, direktor Studija Centar. 

Nenad Radović, foto Đorđe Tomić

Nakon letnje pauze, program edukativnih pozorišnih predstava za mlade biće nastavljen u septembru mesecu, a novu pozorišnu sezonu 2024/2025. otvoriće muzičko-scenski spektakl „The Wall 2.0“, inspirisan albumom „The Wall“ grupe Pink Floyd. Ovaj događaj biće posvećen 18. rođendanu Studio Centra, a u njemu će učešće uzeti više od 50 sadašnjih i nekadašnjih polaznika, od kojih su neki već afirmisani mladi profesionalni glumci. Pored već navedenih predstava, tokom jeseni nas očekuju i nove premijere, dok je u decembru mesecu planirana realizacija 5. Angažman Festa – Festivala edukativnih pozorišnih predstava za mlade.

  

Foto: Studio Centar

Komentari