9. JAPANIZAM

Ove godine će se održati deveti po redu Japanizam, koji organizuje Sakurabana, društvo za promociju japanske pop-kulture, u partnerstvu sa Domom omladine Beograda i ambasadom Japana u Republici Srbiji. Kompleti i pojedinačne ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.
Ovogodišnja tema je “Muzika”, tako da svi ilustratori mogu da počnu sa radovima. Možete da nacrtate anime bend, pojedinog pevača, ili čak da osmislite omot za CD nekog od svojih omiljenih bendova. Možete se osvrnuti na klasičnu, rok, evropsku, japansku ili bilo koju drugu muziku, nećemo vas ograničavati u tom pogledu.

Japanizam 2016
PRVI DAN: Četvrtak 30. jun 2016.

Velika sala
13:00 – “Devojka koja je skakala kroz vreme” – projekcija fanovske sinhronizacije na srpskom jeziku. RapidDub FanDub Studio, predstavlja sinhronizaciju filma “Devojka koja je skakala kroz vreme”, kultnog ostvarenja reditelja Mamorua Hosode. Cilj RapidDub Studija je da predstavi anime kulturu na najbolji način, kroz srpski jezik i glasovnu glumu – hobi, nekima i posao, koji je svim članovima toliko drag. Ove godine grupa je glasanjem i razmatranjem opcija izabrala ovaj film. Uloge su podeljene među članovima po dogovoru najiskusnijih u grupi, odradio se prevod, a zatim snimljeno u kućnim “do it yourself studijima” (“kod Vuka” “kod Make” i “kod Nere”). Montažersku magiju učinio je Luka i završno delo nastalo iz velikog truda i rada je pred vama.

15:00 – Predavanje: “Vocaloid 2: User or Used?”
Među nama verovatno više nema onih koji ne znaju ko su, odnosno šta su Vokaloidi. Planetarno su poznati zahvaljujući jedinstvenom spoju svoje originalne namene – digitalnog komponovanja i simpatičnih animiranih personifikacija glasovnih baza. Zahvaljujući muzičkom sadržaju, ove virtuelne zvezde su vrlo lako servirale svoje čari širom sveta. Međutim, kako svoju popularnost duguju prevashodno talentovanim otakuima koji su pisali pesme za ove pevajuće softvere, nameće se pitanje, da li je Vokaloid zapravo moćno sredstvo za lako stvaranje muzike, ili samoodrživa mašina za komercijalizaciju samih korisnika.

16:30 – Promocija knjige “MANGA brzi kurs” Mine Petrović
Pod okriljem izdavača Darkwood, stiže nam potpuno specijalizovan udžbenik za samostalno učenje crtanja manga likova i stripova. Svetski priznati ilustrator, YouTube persona, kao i predavač manga radionice udruženja Sakurabana Beograd, Mina Petrović vam u ovom udžbeniku pokazuje tajne crtanja ovim stilom, za apsolutne početnike. Iako su namenjene početnicima, lekcije mogu koristiti i već iskusni crtači koji žele da osveže svoje znanje ili se unaprede. Udžbenik je doživeo svetski uspeh i veliki broj izdanja na više jezika (engleski, francuski, kineski), a sada imamo priliku da ga sa ponosom predstavimo i domaćoj publici. Za sve one koji tokom promocije na “Japanizmu” budu kupili primerak knjige, na poklon će dobiti i poster autorke.

17:30 – ZATVARANJE SALE
Praznimo Bioskopsku salu radi priprema za program koji sledi.
19h – Svečano otvaranje
Govorancije. Nećemo da ugnjavimo, obećavamo.

19:20 – Modna revija
Četvrtak uveče tradicionalno je rezervisan za smotru kreatora koji su svoje kolekcije sastavili inspirisani Japanom, bilo njegovom vekovnom tradicijom, bilo futurističkim šarenilom Harađukua. Na Japanizmu 2016, predstaviće nam se sledeći kreatori i brendovi:

~ MAstuffARI torbe. Kolekcija od četiri torbe i jednog ruksaka inspirisana je geometrijskim oblicima i gotik stilom, a jednostavne linije i oštri uglovi su njihova osnovna karakteristika.

~ Danny Kovačević Dizajn nam predstavlja kolekciju korseta rađenih od različitih materijala kao što su veštačka koža, saten i keper, najviše u crnoj i ljubičastoj boji. Modeli su alternativnog karaktera, kombinacija ratničkog i ženstvenog, a namenjeni su damama nesvakidašnje mašte i slobodnijeg duha.

~ Sestre Ankoku, Katarina i Sofija, donose nam kolekciju savremene japanske mode, od buntovničkih, rokerskih muških autfita, do lepršavih i nežnih lolita haljina. Inspiracija za ovu mini kolekciju su same sestre: njihova bliskost u zajedničkom radu, ali i razlika u ukusima kada je reč o japanskoj muzici i modi.

~ Anđelika Šugić prikazaće nam kolekciju modela od viskoze i pamuka, nazvanu “Geisha Therapy”. Modeli su inspirisani kimono linijama i elegancijom gejši. Ideja kolekcija počiva na izgradnji nove modne kulture na ovim prostorima, inspirisane tradicionalnom nošnjom Japana.

~ Diznijeve princeze su večita insiracija mnogima, tako da je i Ljubica Dolašević svoje kreacije prilagodila poznatim i omiljenim lepoticama našeg detinjstva. Haljine iz različitih epoha, raskošne i otmene, sa mnoštvom detalja za tren oka će vas odvesti na putovanje kroz najlepše bajke koje svi toliko volimo.

20:30 – Projekcija filma: “Dečak i Zver”
Režija: Mamoru Hosoda
Produkcija: Studio Chizu, 2015
Trajanje: 120 minuta

Mamoru Hosoda s punim pravom važi za jednog od najkvalitetnijih anime stvaralaca danas, a njegovi bioskopski filmovi zasluženo stiču kultni status među publikom. Evo i jedne zanimljive činjenice – otkako Sakurabana počela sa radom, svi Hosodini filmovi su se prikazivali u okviru Japanizma: “Devojka koja je skakala kroz vreme” 2008. godine (i ovog leta, ali sinhronizovano), “Letnji ratovi” 2010, i među gledaocima obožavana “Vučja deca” 2013. Stoga nam je posebno zadovoljstvo da domaćoj publici predstavimo najnovije Hosodino delo.

“Dečak i Zver“ je priča o odrastanju koja prati Kjutu, nesrećnog i neprilagođenog dečaka iz sveta ljudi i Kumatecua, usamljenu Zver iz paralenog univerzuma. Kumatecu sasvim neočekivano i prilično nevoljno postaje staratelj i učitelj mladom Kjuti. Veza između njih, iako često veoma burna, vremenom postaje sve jača i nadvladava samoću koja ih je ceo život pratila. Njihov susret je početak jedne avanture koja prevazilazi granice mašte…

Amerikana
13:00 – Akademski blok – predavanje: “Slika kod Dostojevskog, reč kod Kurosave”

Da li volite stvaralaštvo autora kao što su Dostojevski i Kurosava? Da li vas zanima film? A roman? Da li vam je zanimljivo kako se priče i ideje iz književnosti „prebacuju” u drugi umetnički medij, film? Ukoliko vas je ijedno od ovih pitanja podstaklo na razmišljanje, predavanje na temu transpozicije moglo bi da vam predstavlja jedno zanimljivo iskustvo. Luka Kurjački se u svom master radu, kojim je završio studije Teorije dramskih umetnosti na FDU, bavio time kako je ideja-okosnica narativa romana „Idiot” – velemajstora proze Fjodora Dostojevskog – preneta i prikazana pokretnim slikama i zvukom u istoimenom filmu senseija Akire Kurosave. Ovom prilikom, predstaviće publici svoje zaključke.

14:00 – Akademski blok – tribina: “Opasne veze: anime, (robo)ženskost i tehnologija”

Svet animea gusto je naseljen brojnim ljudskim, neljudskim i post-ljudskim bićima, za koja veze tela i tehnologije igraju važnu ulogu. Pol/rod glavnih protagonista i protagonistkinja različitih anime ostvarenja važan je za oblikovanje radnje, ali i utiče na profil žanra u širem smislu: dozvoljavajući da se pod okriljem mašte konvencionalne rodne uloge prevaziđu ili olabave ujedinjenjem sa različitim vrstama tehno-proteza i interfejsa, anime služi kao prostor ispitivanja drugačijih modela bivanja rodom, uvek na granici između zbilje i utopije. Ženski roboti, androidi, kiborzi, mecha pilotkinje i druga, slična tehno-posredovana bića, prikazuju kako danas zamišljamo rodne identitete u sprezi sa tehnologijom, i na koji način se ustaljene ideje o tome šta znači biti žena ili muškarac reprodukuju, preispituju, ali i odbacuju u žanru fantastike. Da li se negde duboko u humanoidnoj mašini skriva pol, ili „biti žena“ postaje samo konvencionalni označitelj, u susretu sa mašinskim i drugim ekstenzijama ljudskosti? (“I feel confined, only free to expand myself within boundaries”, što bi rekla Major Kusanagi)

15:30 – Gost Japanizma: Petros Malusis, iliti Roriconfan, iliti ThatAnimeSnob, Grčka

Već više decenija, Roriconfan – negde poznat i kao ThatAnimeSnob – žari i pali internet anime zajednicom, objavljujući recenzije, rentujući, debatujući, edukujući fanove i (ne)zasluženo hejtujući industriju. Kultni status stekao je upravo zbog svojih oštrih stavova i opsesivnog poznavanja industrije, a sledbenika koji za svaki novoizašli naslov prvo pogledaju šta će on da kaže ima u čitavom svetu.

Japanizam 2016 retka je prilika da Roriconfana-Snoba sretnete uživo, i to u okviru dva različita izlaganja. Tribina zakazana za četvrtak naslovljena je “Kako se anime menjao tokom godina”. U okviru tribine, Roriconfan će predstaviti kako se percepcija animea za njega menjala tokom godina, i kako se vremenom počeo osećati otuđeno od ovog medija, u odnosu na dane kada je postao anime fan. Čeka nas put kroz nostalgiju i retrospektivnu analizu, tokom koga ćemo se osvrnuti na razloge za promene u industriji, ali i na to kako se mentalitet anime fanova menjao tokom decenija.

17:00 – Anime Speed Debating

Hteli ste više interaktivnog sadržajana Japanizmu? Tu smo da ispunimo vaše želje. Ove godine će desetoro učesnika moći da brzopotezno prodiskutuje (i/ili posvađa se) na razne anime teme u okviru nove igre – Anime speed debating! Upoznajte nove ljude, pronađite (ne)istomišljenike i dobro se zabavite ćaskajući o svima bliskim, poznatim anime naslovima – ili pak objasnite svetu koji nepoznati anime naslovi zaslužuju više pažnje. A za one koji žele da pričaju, ali ne znaju o čemu, spremićemo predloge za teme!

Ako imate neke goruće teme iz anime sveta, ili ako jednostavno želite da proćaskate sa nekim novim ljudima, svratite u Amerikanu!
* Prijavljivanje za učešće u igri se odvija na licu mesta, 10 minuta pre početka.

Game Space
13:00-21:00 – Kežual gejming
Pripreme za turnire i igranje iz zabave

Taverna
13:00-21:00 – Bleja u Taverni
Zakuska za sve i pivo za punoletne.

DRUGI DAN: petak 01. jul 2016.
Velika sala:

13:00 – Predstavljanje: “MondoCon”, Mađarska

Naš strateški partner za ovu godinu (a nadamo se i na duže staze) je konvencija MondoCon u Budimpešti. Ukratko ćemo čuti nešto o organizaciji MondoCona, našim zajedničkim planovima, i regionalnom umrežavanju.

14:00 – Predavanje: “Visual Kei moda – vruće pantalonice, lanci i katanci”

Eh, ta japanska moda. Kosa k’o iz animea, make-up skill over 9000, dovoljno lanaca i katanaca da vaše zveckanje čuju pre nego što vas vide, i odeća kakvu bi samo mozak na teškim drogama mogao da smisli. To je visual kei moda u jednoj rečenici. Ako volite uske kožne pantalonice, lude frizure i šminku, i osobe teško odredivog pola, ovo je stil na koji treba da obratite pažnju. Ova popularna japanska ulična moda je umnogome najpoznatiji imidž među rok bendovima u Japanu. Međutim, visual kei je termin koji obuhvata mnoge manje poznate podstilove, i na ovom predavanju ćete moći saznati više o njima i o istoriji ovog modnog pravca.

15:00 – Gošća Japanizma: Dudus, Mađarska

Dudus je jedna zaista posebna kosplej dama – za početak, kada je vide u besprekornim kostimima korpulentnih, bradatih, teško oklopljenih muškaraca, mnogi i ne kapiraju da je dama. Ova kosplejerka iz Mađarske brzo se proslavila jedinstvenim, hrabrim stilom i posebnim smislom za humor. Publici Japanizma će ukratko predstaviti svoj rad, metod kojim bira likove za sebe i opsesiju detaljima na kostimima, a onda će se upustiti u svoje dve omiljene teme: krosplej, ili kako oživeti likove suprotnog pola, i kosplej “na budžetu”, odnosno kako da sa ograničenim novcima, široko dostupnim materijalom i kreativnim idejama napravite vrhunski kostim za male pare.

16:30 – Veterani s vama: “Muzički tobogan: o animeima o muzici i muzici u animeima”

Već tradicionalno, drugog dana Japanizma jedan termin je rezervisan za anime veterane, iliti grupu ciničnih dinosaurusa iz Sakurabane koji uživaju da gunđaju kako je u “njihovo vreme” sve bilo bolje i pametuju o aktuelnoj temi Japanizma. Ovoga puta, sa veteranima iz Sakurabane pretresaćemo muzičke naslove – od klasika poput “Nane” i “Makrosa”, do opskuriteta kao što je “The Legend of Black Heaven” – a pred kraj tribine, učesnici će se osvrnuti i na svoje omiljene anime OST-ove. I obećavamo da niko neće pevati.

18:00 – Projekcija: “AMV Osam 6.66: Vratit’ (ne)ćeš se, Satane”

AMV 8 je svojevrstan fenomen domaće AMV scene, budući da je u pitanju najdugovečniji i najkvalitetniji video rad kratke forme AMV-a. Ono što ga izdvaja od ostalih jeste što je sav izvorni materijal na domaćem jeziku, tako da ćete moći da vidite svoje omiljene animee u kombinaciji sa turbo folkom, Brankom Kockicom, citatima iz domaćih filmova i Sunđer Boba i čime sve ne. U ovom, zvanično šestom ali zapravo devetom delu, učestvovao je veliki broj autora, od starih saradnika iz prvih delova do debitanata koji po veštini kombinovanja ne zaostaju nimalo. Vi se svakako spremite za izdašnu dozu ludila i urnebesa iz studija Pičvajz Pikčers. Vidimo se tamo.

19:00 – Maraton kratkog metra

Kao mali predah u glavnoj sali, dok se na spratu odvija VIP žurka, posetioci će imati prilike da se opuste uz dve kratkometražna anime serijala.

“Bikini ratnice”, 2015, 12 epizoda po 5 minuta

Četiri žene – Ratnica, Paladinka, Magica i Dark Elfica – dobijaju zadatak da spasu svet, odevene samo u svoje bikini oklope, u ovoj komediji koja se duhovito sprda sa svim FRP-RPG klišeima, pri tom uredno isporučujući obdareni fan servis.
*Ova projekcija je namenjena starijima od 14 godina.

“Ona i njen mačak”, 2016, 4 epizode po 8 minuta

Inspirisana kultnim kratkim filmom Makoto Šinkaija, serija – kao što joj naslov kaže – prati život jedne studentkinje i njenog mačka. Iz perspektive mačka.

20:30 – Projekcija: “Gospođica Hokusai”

Režija: Keići Hara
Produkcija: Production I.G, 2015
Trajanje: 90 minuta

Poznati studio I.G. nam donosi anime film rađen po mangi autorke Hinako Suguira koji je već osvojio pregršt nagrada (uključujući i nagradu žirija na priznatom festivalu u Anesiju). Zaplet se odigrava u osmanaestovekovnom Japanu i fokusira na O-Ei , ćerku slavnog umetnika Hokusaia (koji je ne samo autor verovatno svetski najpoznatije slike „Veliki talas“, već je i uveo termin „manga“ u upotrebu). O-Ei je i sama bila slikarka i kroz niz labavo povezanih narativnih epizoda pratimo njenu sudbinu, sličnu mnogim drugim umetnicama koje su zauvek ostale u senci muškaraca u svom životu. Film verno dočarava atmosferu u Edou za vreme šogunata i život žene koja je svojim talentom i temperamentom iskakala iz prihvaćenih društvenih okvira tog vremena.

Amerikana:
14:00 – Predstavljanje: “Moje iskustvo sa studija u Japanu”
Kao i svake godine, na Japanizmu ćemo imati prilike da čujemo prezentacije studenata dobitnika MEXT stipendije Vlade Japana, koji su ostvarili san koji deli većina posetilaca Sakurabaninih događaja – neko vreme su živeli u Japanu.

15:30 – Darkwood – Promocija novog manga izdanja na srpskom jeziku: “Death Note

Naš dugogodišnji prijatelj, izdavačka kuća Darkwood koja je domaće japanofile zauvek zadužila time što je krenula da redovno objavljuje popularne manga naslove, sa publikom Japanizma želi da podeli priču o svom najnovijem poduhvatu. Neposredno pre konvencije, procurelo je da se radi o “Death Note” – iliti “Beležnica smrti” – kultnoj šonen mangi koja je ostvarila ogroman uticaj na tok
i trendove japanske izdavačke industrije. Ekipa Darkwooda će vam predočiti svoje izdavačke planove za ovu mangu, a možda vam uspe da ih pitate i za planove za budućnost!

16:00 – Predstavljanje: “Između Istoka i Zapada – Srbija”, Ori Cosplay international

Ori, vođa prvog zvaničnog srpskog profesionalnog tima kosplejera priča o iskustvima koja su obeležila dvogodišnjicu u kosplej zajednici planete. Od viralne senzacije, do ustoličenog brenda koji je prepoznat kako u Aziji, tako i u SAD, čućete kako je Ori Cosplay postao ime koje potpisuje saradnju sa internacionalnim organizacijama.

17:00 – Predstavljanje: “Upoznajte se sa sinhronizacijom”, RapidDub Studio

RapidDub, domaći fanovski studio za sinhronizaciju čiji rad stiče sve veću vidljivost i priznanje, predstaviće svoj rad nešto detaljnije na ovom Japanizmu. Ova grupa entuzijastičnih momaka i devojaka najpre će ispričati ko su, kako su počeli s radom, i kako izgleda proces sinhronizacije. Izneće svoja mišljenja i iskustva sa domaćim studijima, kao i to gde Srbija “stoji” u odnosu na evropske trendove u sinhronizaciji. Konačno, baviće se “konkretnim” stvarima vezanim za glasovnu glumu – od demonstracije trasnformacije glasova, do uživljavanja u lika i vokalnog prenošenja osećanja, uz neke savete za potencijalne buduće članove.

18:00 – Anime Dub Game

Još interaktivnog sadržaja u Amerikani! Taman nakon RapidDub prezentacije, čeka vas Anime Dub Game. Dakle, da li ste nekada isključivali zvuk tokom gledanja reprize neke serije, i do suza nasmejali druge izmišljajući nove replike za likove? Smatrate da je dub “Ghost Stories” remek-delo u ovakvom kreativnom lupetanju? Obožavate dosetljivost YouTube hitova poput “Dragon Ball Abridged” ili “Hellsing Abridged” – ili domaći uradak “Bobo smrade”? Onda, napravite svoj tim od troje ljudi i obavezno se oprobajte u ovoj igri – naterajte publiku da popada sa stolica!

Hol ispred Velike sale

16:00 – Art džem

U holu ispred bioskopske sale vas čeka neobično takmičenje u crtanju- brzinsko! Bićete u prilici da na licu mesta zadatog manga lika predstavite u određenoj pozi ili situaciji, u trci sa vremenom i urnebesnim zadacima. Naši predavači manga radionice će biti tu da vas ohrabre, a najveštiji i najmaštovitiji će biti i prikladno nagrađeni.

Game Space

13:00-13:30 – Kežual gejming
Pripreme za turnire i igranje iz zabave

14:00 – Turnir: “Street Fighter 5”
14:30 – Turnir: “One Piece: Burning Blood”

Taverna
13:00-18:30 – Bleja u Taverni
Zakuska za sve i pivo za punoletne.

19:30 – VIP žurka
Za posetioce s VIP kartama, kao i za sve naše ekskluzivne goste, biće upriličen posebna žurka u Taverni, sa druženjem, posluženjem i mejdicama, jer izeš žurku bez mejdica.

TREĆI DAN: subota 02. jul 2016.
Velika sala

12:00 – Probe za izvođače

Sala je zatvorena za posetioce, a naši izvođači imaju priliku da u poslednji čas navežbaju nastup.

13:30 – Revija izvođača

Program koji se do sad tradicionalno odvijao nedeljom rano popodne pre kosplej takmičenja, od ovog Japanizma prebačen je na subotu. Vikend će nam biti uravnoteženiji kako u vezi s organizacijom svega što se događa na pozornici i iza kulisa, tako i kada je reč o tome da posetioci sada dva dana mogu da uživaju u sadržaju “estradne” prirode.

Elem, kao i do sada, talentovani mladi (a i stariji) ljudi imaće prilike da publici predstave svoje tačke poput plesa, pesme, muzike i raznih drugih veština. Ugostićemo neke stare znance na koje se posetioci Japanizma uvek iznova raduju, a na reviji će vam se predstaviti i neki koji po prvi put nastupaju.

16:00 – Gošća Japanizma: Matsu Sotome, Rusija

Specijalna gošća Japanizma, Matsu Sotome dolazi nam iz Rusije. U kospleju je već dobrih deset godina, a njena specijalnost su plus-size likovi. Kako ona kaže, ovo nije vreme u kome plus-size ljudi mogu da kosplejuju tanane visoke karaktere, umesto toga, mogu se pronaći u divnim, šarmantnim i zabavnim plus-size likovima. Ako vam kažu da je ovih likova vrlo malo, znajte da to nije istina. Matsu Sotome će vam otkriti koliko je ovih likova zapravo, kako ih pronaći i na najbolji način oživeti.

17:30 – Predavanje: “Kocka je bačena – Madhouse kockarska trilogija”

U moru anime ostvarenja koje se mogu nazvati autentično “ozbiljnim” i “za odrasle,” ističu se tri naslova koji spajaju hladnokrvne, taktičke igre sa visokorizičnim kockanjem i klađenjem. Rezultat te mešavine su intenzivni, često nadrealni i uvrnuti trileri koji se služe elementima ljudskog stanja i psihologije ne da bi preneli kakvu pretencioznu ili ižvakanu poruku, već da predstave sagu skoro nadljudskih (anti)heroja koji logiku i svoju sreću rastežu do tačke apstraktnog. Na ovoj tribini ćete imati prilike da se upoznate sa kocarskom trilogijom čuvenog studija Madhouse: “Akagi”, “Kaiji” i “One Outs”, kao i da čujete neke zanimljive stvari kako o samom studiju, tako i o ljudima koji stoje iza ovih mangi i animea.

18:30 – Predavanje: “Istorija kospleja – Kako smo počeli da se kostimiramo”

Kosplej kao hobi počeo je da dobija na zamahu u proteklih deceniju i po, a sa mejstrimizacijom gikovštine izbio je u prvi plan kao jedan od glavnih aduta svake pop-kulturne franšize. Opšte je raširena zabluda da se radi o razbibrigi koja poreklo vodi iz Japana. Verovali ili ne, koreni kostimiranja u popularne junake Zapadom su počeli da se šire neposredno posle Prvog svetskog rata – tek 1980-tih ova maskarada je izvezena u Zemlju izlazećeg sunca, da bi nam se odatle vratila u drugoj polovini 90-tih, kada je na Zapadu kultura konvencija krenula da se masovno širi.

Put kroz istoriju kospleja biće ilustrovan obiljem eksluzivnog materijala stečenog zahvaljujući višemesečnom dopisivanju sa veteranima američke kosplej scene, od kojih se neki i dalje kostimiraju, iako su zagazili u osmu deceniju života. A u zavisnosti od raspoloženja, možda vam prikažemo i slike sa prvih Sakurabaninih kosplej događanja u Srbiji. Verujte, ima nekih vrlo kompromitujućih fotki.

20:00 – Projekcija: “Himna srcu”

Režija: Tacujuki Nagai
Produkcija: A-1 Pictures, 2015
Trajanje: 120 minuta

Od ekipe koja je radila na kultnoj seriji “AnoHana”, poznatoj po veličanju mladalačkog prijateljstva i nostalgije za školskim danima, stiže još jedan visoko ocenjen naslov koji se bavi sličnim temama – “Himna srcu”.

Radnja prati Đun, devojčicu koju izjeda griža savesti – kao mala, bila je veselo i bezbrižno dete, ali su njene nepromišljene, u žaru izgovorene reči izazvale veliku štetu i rasturile njenu porodicu. Jednoga dana, pred njom se ukazala dobra vila, i da joj “pomogne” zapečatila je njene reči, kako više nikoga ne bi mogla da povredi. Od tog doba, Đun ne govori, već živi povučeno i bez prijatelja. Jednoga dana, u školi je iznenada predlože da se uključi u produkciju mjuzikla koji se sprema za školsku priredbu. Đun će kroz muziku morati da nadvlada svoj strah od govora, a nas čeka još jedna dirljiva priča o prijateljstvu, ovoga puta začinjena i izletima u mjuzikl.
Amerikana:

13:00 – Ninđucu radionica: “Kako se izvući iz kafanske tuče”

Ninđucu klub Buđin, stari prijatelji Sakurabane, održaće radionicu na temu modernog ninđucua, kao i vrednostima, postulatima, stremljenjima i kodeksu ninđi, i mnogobrojnom oružju koje ninđe koriste. Da radionica bude zanimljivija, ovoga puta će imati i izuzetno praktičan fokus – baviće se time kako primeniti ninđicu veštine u bar fajtu, iliti kafanskoj tuči. Publika će imati prilike da isproba ninđicu, kao i da postavlja pitanja i da učestvuje u diskusiji sa predavačem, glavnim trenerom Buđin ninđucu kluba, Milanom Vasićem.

14:30-19:00 – Programski blok: Fanovi za fanove (F4F)

Sve više vas kontaktira Sakurabanu u želji da doprinese sadržaju Japanizma svojim predavanjima i tribinama. Naravno, mi smo raspoloženi da širimo krug saradnika, te smo njihove predloge uvrstili u program, spojivši ih u blok predavanja nazvan F4F – Fanovi za fanove. Opisi predavanja preneti su onako kako su ih njihovi autori sročili.

Od sledeće godine, F4F će postati još jedan otvoren konkurs na koji se i vi možete prijaviti sa svojim idejama.

14:30 – F4F – “C-pop i Bollywood

Na tribini ce biti reči o kineskoj popularnoj muzici i indijskoj filmskoj industriji – Bolivudu. Pričaće se o počecima, istoriji, izvođačima, trendovima, zanimljivostima, itd, uz odgovarajući multimedijalni sadržaj. Publika će se uključivati kroz mini kviz i diskusiju.

15:30 – F4F – “K-pop: Od nule do slave”

Šta je to K-pop i kada je nastao? Koji je bio prvi K-pop bend? Koje produkcijske kuće postoje i kakvi su njihovi ugovori? Šta je obaveza nekog K-pop idola? Koji žanrovi postoje? Koja je razlika između K-popa, C-popa i J-popa, a koje su sličnosti? Na ova i još mnoga pitanja možete dobiti odgovore, ako prisustvujete K-pop tribini. K-pop od nule do slave! Pridružite nam se!

16:30h – F4F – “Indie Muzika: Sve što ste hteli da znate o japanskoj underground sceni a niste smeli da pitate”

Kako je obožavalac Velvet Undergrounda pokrenuo avangardnu rok grupu i oteo avion? Kako je šugejz scena nastala u Japanu? Da li su buldožeri instrumenti? Da li Merzbow komponuje muziku ili zvuk statike? Šta je to onkjo? Kako se novi trendovi i žanrovi primaju i opstaju u Japanu?

Ovaj program će pokušati da vas uvede, ma koliko plitko, u izuzetno duboke vode one “druge” strane japanske muzike, gde nema pop idola ni anime soundtrekova, gde je sve eksperimentalno, ali gde počiva, neki bi rekli, sva zabava i sav individualizam. Pričaćemo o najznačajnijim muzičarima japanske alternativne i undeground scene podeljenih u pravce i žanrove, od vrlo milih reinterpretatora šarene psihodelije do transgresivnih, neuhvatljivih grupa koji nemaju ni albume i ostali su bukvalne legende. Savetuje se da donesete otvoreni um, ali ni čepovi za uši nisu loš predlog.

18:00 – F4F – “Vodič za Vizuelne Novele”

Vizuelne Novele su jedan od najbrojnijih i najrentabilnijih proizvoda popularne japanske i otaku kulture. U protekle dve godine sve više uzimaju maha i na Zapadu dolaskom na Steam platformu a one najpopularnije i najbolje dobijaju sve više Kickstarter projekata s ciljem prevođenja na engleski jezik. Na ovoj tribini probaćemo da definišemo VN, pričaćemo o osnovnim odlikama, terminima i vrstama, kao i spomenuti neke od najcenjenijih naslova. Da li se novele čitaju ili igraju? Koje kompanije su najpopularnije u Japanu, kako i gde ih nabaviti i zbog čega ih zapravo vredi čitati? S obzirom da većina vizuelnih novela zahteva da imate iznad 18 godina, preporučeni uzrast za slušanje ove tribine ćemo predložiti da bude iznad 16 godina.

19:00 – Polemika: “Ghost in the Shell vs Psycho-Pass”

Anime fanovi vole da polemišu, a kao tema za diskusiju poslužiće poređenje ove dve poznate franšize. Ispitivaćemo kako je “Ghost in the Shell” serijal, primarno “Stand Alone Complex” serija, uticao na Psycho-Pass, i kako je najnoviji deo “GitS” franšize zapravo sličniji onome što “Psycho-Pass” nudi nego svojim korenima. Novija generacija fanova, koja je verovatno upoznata samo sa “Psycho-Pass” serijalom, steći će uvid u dubinu i impresivan kvalitet “Ghost in the Shell” franšize, ali ispitaćemo i niz raznih promena kroz koje je sam “GitS” prošao tokom godina ne bi li se prilagodio trenutnim senzibilitetima publike. Polemiku vodi čuveni Pera Inkvizitor, tako da je uzavrela diskusija zagarantovana.

Game Space
13:00-13:30 – Kežual gejming
Pripreme za turnire i igranje iz zabave

14:00 – Turnir: “Guilty Gear Relevator”

14:30 – Turnir: “Tekken Tag 2”

Taverna
13::00-21:00 – Bleja u Taverni
Zakuska za sve i pivo za punoletne.

ČETVRTI DAN: nedelja 03. jul 2016.
Velika sala

13:00 – Predavanje: “Idoli i anime industrija — međusobni uticaj”

Muzička i anime industrija u Japanu idu ruku pod ruku. Pridružite se diskusiji o njihovom međusobnom uticaju, dok pokušavamo da nađemo odgovore na neka pitanja koja su u rangu “ko je stariji, kokoška ili jaje?” tj. “ko više utiče na koga i zašto?” Pričaćemo o idolima koji snimaju muziku za anime, muzičkim žanrovima u anime muzici, i animeima koji su o muzici i o idolima. Pripremite se i dođite da diskutujemo!

14:30 – Gošća Japanizma: Paszuly, Mađarska

Iz komšiluka nam dolazi Paszuly (čita se Pasulj, i da, znači baš pasulj, što je inače reč koju smo usvojili iz mađarskog), vedra kosplejerka koja je veteran tamošnje scene i čest sudija na brojnim kosplej takmičenjima. Već šest godina se bavi ovim hobijem, a sa podjednakom strašću radi i muške i ženske kostime, uživajući u različitim izazovima, bilo da je reč o nameštanju lažne brade, ili utezanju u korset. Kao svoju užu specijalnost ističe stilizovanje i sređivanje perika.

Pošto je rad s perikama nešto s čime se domaći kosplejeri često muče, Paszuly će održati prezentaciju o nekim korisnim tehnikama i trikovima za friziranje veštačke kose. Ako pažljivo ispratite, pokupićete savete od toga kako se prave anime spajkovi, pa do toga kako vratiti sjaj i upotrebnu vrednost ofucanoj, milion puta nošenoj perici koja izgleda k’o mrtva životinja. Isplatiće se hvatati beleške.

16:00 – ZATVARANJE SALE
Priprema za kosplej takmičenje. U SALI MOGU DA OSTANU ISKLJUČIVO POSETIOCI SA VIP KARTAMA.

16:10 – Kosplej predocenjivanje (pridžadžing)

Kao i na mnogim svetskim konvencijama, cilj pridžadžinga, koji se kao novina uvodi od ovogodišnjeg Japanizma, jeste da omogući najkvalitetniji šou za publiku, tako što će se na sceni pojaviti najbolji kostimi i najzanimljivije osmišljeni performansi. Prilikom predocenjivanja koje će biti zatvoreno za javnost (osim za posetioce s VIP kartama), žiri će odabrati 25 najboljih takmičara (pojedinci i grupe) koji će potom nastupiti pred publikom.

18:00 – Kosplej takmičenje

Nedelja popodne rezervisana je za najiščekivaniji događaj svakog Japanizma: kosplej spektakl. Svesni smo da do sad i vrapci znaju šta je kosplej, ali ponovićemo definiciju još jednom: reč je o specifičnom maskenbalu inspirisanom likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara – ali i zapadnih stripova, filmova i TV serija. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, performansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Kosplej takmičenje pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.

Nakon uspeha na ChibiConu, primenjujemo sistem ocenjivanja po kome se bira pet najboljih takmičara: Najbolji junior, Najbolji krafting, Najbolje šivenje, Najbolji performans, i Najbolja interpretacija lika. Od četiri seniora, bira se Grand Prix pobednik Japanizma, koga očekuje put u inostranstvo.

20h – Dodela nagrada i svečano zatvaranje Japanizma 2016
Samo bez konfeta, jer teško se čiste.

Amerikana:
13:00 – Predstavljanje: “Aikido kao veština za 21. vek”

U svom nastanku, cilj borilačkih veština bio je da pripremi borca da savlada protivnika po svaku cenu, odnosno da preživi borbu. Razvojem civilizacije, surova prirodna selekcija zamenjena je ništa manje surovom društvenom selekcijom. Savremeni način života je za borilačke veštine značio promenu cilja od „kako uništiti neprijatelja“ u „kako živeti bolje, potpunije i dostojanstvenije čoveku“.

Kroz kratko predavanje i demonstraciju aikido kluba Centar iz Beograda, posetioci će moći da vide kako izgledaju aikido tehnike, što sa oružjem (drvenim mačevima – bokenima i štapovima – đoovima), što bez oružja, sa jednim i sa više napadača. Pored toga, imaće priliku da se upoznaju sa osnovnim principima aikida i kao borilačke veštine i kao načina življenja.

14:30 – AMV takmičenje – Predstavljanje najboljih

AMV ili anime music video je posebna forma audio i video montiranja u kojoj se kao vizuelna osnova uzimaju scene iz animea i uklapaju se stilski sa odabranom muzikom. Tokom godina, AMV je postao prava umetnička forma, sa autorima koji svoje ideje predstavljaju milionima ljudi. Zbog velikog interesovanja i odziva AMV takmičenja na ChibiConu, rešili smo da i za Japanizam priredimo jedno nadmetanje AMV autora u veštini. Slušali smo vaše sugestije pa tako će prisutni gledati AMV-ove rađene bez ikakvog ograničenja u formi, sem vremenskog. Naš žiri, sastavljen od pionira srpske AMV scene i pobednika prošlog AMV takmičenja, već mesecima prihvata video snimke takmičara i ocenjuje ih. Na dan takmičenja pogledaćete sve video snimke, proglasićemo pobednike i po
eliti im nagrade. Čekamo vas da nam svojim prisustvom uveličate događaj.

15:30 – Predstavljanje: “Japanska kuhinja – umetnost hrane”

Japanska kuhinja – a posebno suši – veliki je izvor radosti svim gurmanima, te nije čudo da u poslednje vreme u Beogradu niče sve veći broj suši restorana i barova. Suši, međutim, nije samo parče sirove ribe na kuvanom pirinču – niti je svejedno kako se sprema, niti kako se konzumira. Uz Uroša iz PlaySushi restorana, koji je zanat ispekao upravo u Japanu, čućemo nešto više o suši umetnosti i bontonu.

16:30 – Gost Japanizma: Petros Malusis, iliti Roriconfan, iliti ThatAnimeSnob, Grčka

U svom drugom obraćanju beogradskoj publici, Rorikonfan-Snob će besediti na temu “šta čini priču kvalitetnom”.

Snob ne veruje da je sve ranopravno kada je reč o umetnosti i zabavi. Smatra da postoje vrlo konkretni elementi koji odvajaju mediokritete od remek-dela, odnosno klasike za pamćenje od prehajpovanih serija koji za nekoliko meseci padaju u zaborav. Snob će sa vama podeliti koji su to elementi što čine narativ kvalitetnim, tako što će sa vama proći kroz primere iz anime istorije.

20:30 – Projekcija: “Imperija leševa”

Režija: Rjotaro Makihara
Produkcija: Wit Studio, 2015
Trajanje: 120 minuta

Film kojim zatvaramo ovogodišnji Japanizam predstavlja zabavnu postmodernističku stimpankovštinu koja besramno zlorabi poznate likove iz književnosti i smešta ih u anime kontekst. Radnja se događa u Evropi 19. Veka: Džon Votson (da, onaj Džon Votson) angažovan je kao tajni agent britanske vlade da ispita neke sumnjive slučajeve. Međutim, Britanska imperija u kojoj Votson živi počiva na radu “frankenštajna” – ljudskih leševa oživljenih veštačkim dušama, koji se zatim eksploatišu kao besplatna radna snaga. Upravo to je omogućilo nezaustavljiv uspon Imperije i industrijsku revoluciju.

Game Space
13:00-19:00 – Kežual gejming
Igranje iz zabave

Taverna
13:00-19:00 – Bleja u Taverni
Zakuska za sve i pivo za punoletne.

Tokom čitave konvencije:
Sajam
Naš prodajno-izložbeni sajam s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje Japanizma jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća inspirisani Japanom; posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba; gostujući izlagači iz inostranstva i eksluzivna ponuda domaćih strip izdavača.

Detaljan katalog Artist Alley izlagača na Japanizmu moći ćete da vidite na našoj Facebook stranici.

Kosplej štand
Deo prostora kod stepeništa na prvom spratu Doma omladine (gde su Amerikana i Klubić) biće u potpunosti izdvojen za kosplej, odnosno za Sakurabaninu kosplej radionicu.

Na štandu će se naći razni rekviziti koji kosplejerima mogu hitno zatrebati (zihernadle, ukosnice), alatke i materijal za hitne intervencije (hot glue gun, superlepak, izolir traka i ostale stvari koje spasavaju glavu kad zatreba), pribor za sređivanje perika i selekcija najosnovnije šminke (paleta boja, crni kreon i lajner, četkice). Biće izloženi i neki impresivni kostimi na lutkama. Imaćemo i profesionalni foto kutak. Takođe će se prodavati aksesoari i kosplej printovi, od čega glavnina prihoda ide za CC Sakurabana i budžet za buduće konvencije i događaje.

Wacom nagradna izložba radova u manga stilu
Jedan od sadržaja koji iz godine u godinu ponavljamo još od prvog Japanizma jeste nagradna izložba za likovne radove u manga stilu. Radovi nam dolaze iz čitave Srbije, a sve više i iz susednih zemalja. Najbolje radove na glavnu temu Japanizma, „Muzika“, očekuju veoma vredne Wacom nagrade i skupa crtačka oprema od našeg glavnog sponzora, a pobednik će imati čast i da dizajnira plakat za Japanizam 2017. Pored ovoga, dodeljivaće se i nagrade za slobodnu temu.

Nagradna izložba kosplej rekvizita
Novina ove godine je takmičenje za najbolje izrađeni rekvizit, iliti prop. Želja nam je da pružimo pet minuta slave onima koji imaju zlatne ruke, ali ne žele da se pojavljuju u kostimu i spremaju nastup za takmičenje na velikoj sceni. Poslati rekviziti će biti izloženi tokom sva četiri dana konvencije, a dva najbolja će biti nagrađena poslednjeg dana.

Izložba radova Marka Stamatovića
Marko Stamatović je profesionalni fotograf iz Kragujevca i osnivač „ Marko Stamatović Studios“ i Kragujevačke Revije Autorskog i Cosplay Kostima a.k.a. KRACK Festa. U okviru svog studija koji se bavi različitim oblastima fotografije, posebna pažnja se pridaje Cinematic fotografiji i izradi autentičnih autorskih kostima. U studijskoj Prop radionici, zajedno sa grupom svojih asistenata na čelu sa Lazarom Stanojevićem, Marko svakodnevno izvodi različite projekte vezane za izradu setova inspirisanih fantastikom i filmskom umetnošću. Zavirite u fantastični svet ovog kreativnog tima na ovogodišnjem Japanizmu 2016.

Komentari