8. IndieBelgrade: Konferencija “Savremene tendencije u američkom horor filmu” 8. IndieBelgrade: Конференција “Савремене тенденције у америчком хорор филму”

U okviru 8. Festivala američkog nezavisnog filma “IndieBelgrade biće održana konferencija na temu “Savremene tendencije u američkom horor filmu”, koju osmišljava i moderira dr Dejan Ognjanović. U fokusu konferencije, biće nezavisni i niskobudžetni američki horor filmovi nastali u 21. veku kao i glavne tendencije, tematike i problemi kao što su: politička korektnost i smrt subverzivnog B-filma, toksična muškost, rasna i rodna (LGBT) pitanja, žanrovska ortodoksija i inovacija, fenomen pronađenog snimka (eng. found footage), tzv. “uzvišeni” ili “post-horor” i trend koji čine horor rimejci, nastavci i franšize.

 

Osam učesnika će izlagati na osam tema, u dve sesije 12. i 13. novembra, nakon kojih je predviđena diskusija. Na konferenciji će učestvovati poznati domaći, regionalni i inostrain filmski kritičari i poznavaoci žanra mlađe i srednje generacije. Nakon završetka konferencije radovi učesnika biće objavljeni u dvojezičnom zborniku (na srpskom i engleskom), uoči sledećeg izdanja festivala 2023. godine.

 

PROGRAM KONFERENCIJE:

SUBOTA 12.11.2022. (15-17 časova)

1. Žanrovska ortodoksija i inovacija – Miloš Cvetković

2. Rimejci, nastavci, franšize, ributovi – Mateja Ðedović

3. Rasna pitanja (#black lives matter) – Igor Stanojević

4. #Metoo i toksicna muškost – Mario Kozina

 

NEDELJA, 13.11.2022. (15-17 časova)

1. Rodna (LGBT) pitanja – Dragan Jovićević

2. „Elevated horror“ / „Post-horror“ – Dejan Ognjanović

3. Torture Porn fenomen – Romain Roll

4. Politicka korektnost i smrt subverzivnog B-filma – David Flint

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane posetioce.

8. IndieBelgrade Konferencija – BIOGRAFIJE i SAŽECI

Festival američkog nezavisnog filma održava se već osmu godinu za redom u organizaciji Doma omladine Beograda, uz podršku Grada Beograda, Ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Od 11. do 13. novembra 2022. tradicionalno će beogradskoj publici predstaviti najnovija filmska ostvarenja i zanimljive autore sa uzbudljive, nezavisne scene u Americi. Umetnički direktori Festivala su Hristina Hadžiharalabus & Radoslav Pavković.

Komentari