7. Festival nezavisnog američkog filma “IndieBelgrade”: Druga strana Amerike 7. Фестивал независног америчког филма “IndieBelgrade”: Друга страна Америке

Festival nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade“, koji će sedmo izdanje imati od 19. do 21. novembra u Domu omladine Beograda, i dalje ekskluzivno prikazuje samo najnovije premijerne i najuzbudljivije filmske naslove koje bogata umetnička, nezavisna scena u Americi nudi.

 

Proteklih godina, dok se Holivud i dalje koprca u krizi izazvanoj Kovidom, a sve u želji da sačuva svoj profit, nezavisni film je doneo svežinu i umetnički integritet i po ko zna koji put suvereno zavladao „Oskarima“ („Nomadland“), obogatio Kan („Red Rocket“), Berlinale („The Beta Test“), te umarširao na velika vrata i na televiziju.

Upravo će na otvaranju Festivala, publika koja voli seriju „Narkos“, moći da uživa u drugom filmu reditelja ove serije, Džozefa Kubote Vladike „Spremna na borbu“ (Catch the Fair One) – najboljem po oceni publike festivala Tribeka. Bivši đak Spajka Lija i pod budnim okom Darena Aronofskog, Vladika ostaje dosledan svom izrazu, koji povezuje socijalnu dramu i žanrovski okvir, uspevši da nam ponudi i nešto mnogo više: snažan sirovo-nežni film o osveti.

Ovogodišnji gost festivala  Majkl Voker dolazi nam sa nagrađivanom, uvrnutom komedijom iz bizarnog umetničkog sveta Njujorka, „Slikaj“ (Paint). Priča prati troje mladih slikara, koji shvataju, da ako žele uspeh, moraju prodati sebe. Iako izuzetno duhovito koncipiran, film sa sobom nosi i notu gorčine – ideju o dobrovoljnom pristanku na status eksploatisanog, u čemu, paradoksalno, može biti pandan sa japanskim „Kradljivcima“ i korejskim „Parazitom“, filmovima koji definišu našu epohu i vrednosne sisteme u kakvima živimo.

Voker, već iskusan reditelj (Chasing Sleep, Price Check), diplomac čuvene umetničke škole „Tiš“ u Njujorku i konzervatorijuma glume Stele Adler u Los Anđelesu, održaće i svoj Masterklas o nezavisnom filmu i glumi, u subotu 20. novembra u 15h.

Festival će upriličiti i razgovore sa nekim od autora filmova onlajn, posle projekcija.

Iz Njujorka nam stiže i pomalo „nušićevska“ neurotična komedija, „Ožalošćena mala“, (Shiva Baby), mlade rediteljke Eme Seligman. Glavna junakinja je adolescentkinja čije se sve erotske tajne otkriju na prijemu, posle jevrejske sahrane – kako pred roditeljima i radoznalom familijom, tako i pred bivšom ljubavnicom i oženjenim sponzorom.

Ovogodišnje festivalsko izdanje nam posredno donosi i priču o već pominjanom Holivudu, ali ovoga puta ne kao o „fabrici snova“, već kao o junaku filmova, poprištu ljudskih sudbina, stanju duha i socijalnom eksperimentu koji uništava dostojanstvo. Film „Softver za neverstvo“ (The Beta Test), koje potpisuju glumci i reditelji Džim Kamings i Pi Džej MekKejb, prati sudbinu glumačkog agenta, koji zbog susreta sa tajnom obožavateljkom žrtvuje budući brak i upada u paranoični svet neverstva, laži i data-prevara.

Oni koji nikad ni ne stignu do sjaja Holivuda, završiće u sveprisutnom svetu porno industrije. Jedan takav junak, „penzionisan“ i bez novca, vratiće se iz Los Anđelesa u rodno mesto u Teksasu, gde ga više niko ne želi. Sa ovogodišnjeg kanskog festivala, stiže nam „Crvena raketa“ (Red Rocket), senzacionalni novi film Šona Bejkera, kultnog autora filmova „Florida Project“ i „Tangerine“, koji će zatvoriti Festival.

Bejker je jedan od autora sa posebnim senzibilitetom za ljude sa margine i kao takav, vrhunski poeta američke stvarnosti, neulepšane, ali i dalje filmski zavodljive – one koju možete videti samo na Festivalu nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade“.

Dobro došli!

Umetnički direktori Festivala: 

Hristina Hadžiharalabus & Radoslav Pavković

Komentari