64. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA EKSPERIMENTALNOG FILMA & VIDEO ARTA

U takmičarskoj konkurenciji 64. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Domu omladine Beograda biće prikazano preko 80 filmova: kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Predstavljamo vam program eksperimentalnog filma i video arta, u okviru kojeg će biti dodeljena Gran Pri nagrada, čiji novčani deo iznosi 2.000 evra. 

Selektor ovog dela programa je filmska rediteljka, video umetnica i umetnička direktorka festivala savremenog eksperimentalnog filma REZ, Marta Popivoda. Žiri koji će odlučivati o pobednicima u kategoriji eksperimentalnih filmova & video art-a radiće u sastavu: Jelena Stanković, direktor fotografije; Miroslav Karić, istoričar umetnosti i Ana Adamović, fotograf.

 

64. MARTOVSKI FESTIVAL // 30.3-2.4.2017. DOM OMLADINE BEOGRADA

RASPORED PROJEKCIJA U SELEKCIJI EKSPERIMENTALNOG FILMA & VIDEO ARTA

CENA ULAZNICE PO TERMINU: 200 DINARA. ULAZ NA SVE FILMSKE PROJEKCIJE JE BESPLATAN ZA STUDENTE. SA OVERENIM INDEKSOM, BESPLATNE ULAZNICE MOGU PREUZETI NA INFO PULTU U HOLU DOMA OMLADINE BEOGRADA NA DAN PROJEKCIJE OD 10 ČASOVA.

 

Nedelja, 02.04.


Velika sala DOB


17č – Takmičarski program – eksperimentalni film & video art

Daljine, r: Jelena Maksimović, Ivan Salatić (2014, 19 min, Srbija)

Na zrnastom VHS snimku iz detinjstva, koje je u međuvremenu prešlo i u mladost, Daljine se kroz mračnu i poetsku formu bave odnosom mlade Saške i njenih roditelja.

Spirit Et Makina, r: Ivan Antić, (2017, 2.30min, Srbija)

Egzistencijalisticka kriza jednog Humanoida koja ispituje linearnost vremena i ponavljanje gresaka.

Transfiguracija, r: Igor M. Toholj, (2017, 5.20 min, Srbija)

Eksperiment u vizuelnoj transformaciji uskog i dubokog prostora hodnika u geometrijsku strukturu ispresecanih formi: linija, površina i svetlosnih izvora koji odražavaju atmosferu onostranog.

Sve, još uvijek, u orbiti, r: Dane Komljen, James Lattimer, (2016, 23 min, Hrvatska, Srbija, Nemačka, Brazil)

Dva naoko nepovezana momenta u izgradnji Brazilije: san sveca Don Boska kao temelj stvaranja megalopolisa i maleni gradić koji su izgradili njegovi radnici i u kome su živeli sa svojim porodicama.

Sjećanje, r: Zdravko Delibašić, (2017, 3 min, Srbija)

Eksperimentalni film čini oko 400 crteža koji su deo istoimenog ciklusa: skup vlastitih, intimnih doživljaja ili iskustava koji predstavljaju pojave kao što su ljudi, lica, prostor, svetlost…

Away from home, r: Milica Lapčević, (2016, 5 min, Srbija)

Eternity Airlines prostire se u dva pravca – kao sistem transporta koji više uopšte ne haje za svoje korisnike i kao beskonačni proces eksploatacije smisla koji opstaje i u nebeskim visinama.

Kameleon, r: Tina Gverović, Siniša Ilić, (2014, 13min, Srbija)

Kameleon je deo šireg projekta koji ispituje institucije umetnosti i njihove problematike. Kao polazišne tačke korišćeni su umetnički segmenti izložbe Izvrnuta kuća, istih autora održane u Tate Modern 2013.

Manifest varvarima duha i misli na svim kontinentima, r: Saša Perić, (2015, 6 min, Srbija)

Eksperimentalni film rađen po motivima manifesta Ljubomira Micića, osnivača jugoslovenskog avangardnog pokreta zenitizam. Minijaturna balkanska odiseja koja se poigrava sa zenitističkom idejom Barbarogenija.

Poslednji zapis Leonida Šejke, r: Zlatko Stojković, (2017, 14 min, Srbija)

U svetu privida vladaju nepoznate prevare. Nema granica u progresu. Opasnost dolazi sa đubrišta. Kontra-avangardni umetnik protiv svog demona. Borba u kojoj je moderna umetnost završena.

Epiphany and isolation, r: Mihajlo Jevtić (2016, 10 min, Srbija)

Dolazak apostola. Bogojavljenje u slow motionu. Svaki čovek za sebe… Film je nastao u saradnji sa belgijskim kompozitorom Dirkom Serriesom, a u okviru projekta Microphonics.                

Proba filma, r: Miroslav-Bata Petrović, Zlatomir Dukić (2016, 6 min, Srbija)

Jedan autor je isprobavao kameru i napravio tri kadra. Drugi autor je na tim kadrovima isprovabao montažu, efekte i percepciju gledaoca. Demonstracija savremenih montažerskih mogućnosti.

 

******************************

REČ SELEKTORKE:

Povratak eksperimentalnom filmu

Ove godine sa zadovoljstvom se vraćamo eksperimentalnom filmu, a kao novinu uvodimo predstavljanje recentne video umetnosti u Srbiji. Ovim gestom umetničkog direktora, Bobana Jevtića, ulazimo u polje pokretnih slika, a moja je želja da to uradimo bez namere da pomenute umetničke prakse stavimo u okvir institucionalne niše ili filmskog žanra. Za eksperimetalni film danas, kao i za druge radikalne prakse pokretnih slika, ključni koncept je metodologija.

Dakle, eksperimentalni film nije samo institucionalna niša, i ne mora biti žanr; u pitanju je metodologija proizvodnje i promišljanja pokretnih slika i institucionalnog i tehnološkog aparata koji slike proizvodi i smešta u određeni kontekst, kao i eksperimentalna umetnička praksa koja preispituje konvencije i nudi nove filmske forme i sadržaje.

Ovogodišnja takmičarska selekcija nema kustoski, odnosno problemski i/ili tematski pristup, već je u pitanju selektorski izbor, dakle, presek recentne produkcije eksperimentalnog filma i video umetnosti u Srbiji. Ona predstavlja svojevrsnu platformu gde možete pogledati različite pristupe u ovim oblastima, od nenarativnih filmskih konstrukcija i formalnih eksperimenata, kao što su filmovi Transfiguracija (Igor M. Toholj) i Spirit et Makina (Ivan Antić), zatim alternativnih narativa i metoda proizvodnje značenja kao u filmovima Sve, još uvijek, u orbiti (Dane Komljen, James Lattimer) i Daljine (Jelena Maksimović, Ivan Salatić), do filmova kao što su Manifest varvarima duha i misli na svim kontinentima (Saša Perić) i Poslednji zapis Leonida Šejke (Zlatko Stojković), koji se u tradiciji eksperimentalnih filmskih formi bave drugim umetničkim disciplinama, poput slikarstva i književnosti. Tu su i video radovi prominentnih vizuelnih umetnika, kao što su Siniša Ilić i Tina Gverović sa radom Kameleon ili Milica Lapčević i Vladimir Šojat sa video radom Away from Home.

Pozivam vas da pogledate ovogodišnju selekciju eksperimentalnog filma i video umetnosti na Martovskom festivalu sa idejom da zajedno mislimo, diskutujemo i otvorimo prostor za eksperimentalni film kao koncept a ne žanr, za nove prakse pokretnih slika, kao i za pojedinačne radove u selekciji. Saznajte šta ih motiviše i čini neophodnim za autore, za vas kao publiku, kao i za širi umetnički i društveni kontekst.

 

Marta Popivoda, selektor programa na 64. Martovskom festivalu

Kategorija eksperimentalnih filmova & video arta

 

******************************

BIOGRAFIJE

 

SELEKTORKA

Marta Popivoda

Filmska rediteljka i video umetnica. Članica je uredničkog kolektiva teorijsko-umetničke platforme i časopisa TkH [Teorija koja hoda]. Inicijatorka je ilegalnog_bioskopa i umetnička direktorka festivala savremenog eksperimentalnog filma REZ. Njen poslednji dugometražni film, Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo, premijerno je prikazan na 63. Berlinalu.

 

ŽIRI

Jelena Stanković

Direktor fotografije na tri dugometražna igrana filma, mnogobrojnim dokumentarnim i kratkim filmovima. Režirala je više kratkih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Dobitnica je dve Zlatne medalje grada Beograda za najbolju fotografiju na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Miroslav Karić

Istoričar umetnosti. Radi kao kustos u nezavisnoj umetničkoj asocijaciji Remont, član uredničkog tima Remont art magazina od 2003. do 2009. godine. Višegodišnji urednik rubrike Izložbe u kulturnom vodiču Yellow Cab. Sa koleginicom Slađanom Petrović Varagić zajedno uređuje program Galerije Artget za 2017. godinu.

Ana Adamović

Njeni fotografski i video radovi izlagani su na mnogobrojnim izložbama, između ostalog i u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, Salonu muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci, Muzeju fotografije u Braunšvajgu, Muzeju fotografije u Solunu, Ossage Art fondaciji u Honk Kongu.

 

 

Komentari