6. Festival Epske Fantastike: Tolkien vs. Dungeons & Dragons

Organizacija: Udruženje MAČ I MAGIJA
Cena ulaznice: 200 dinara

Januarski festival fantastike je (tradicionalno) posvećen JRR Tolkienu tako da će glavna tribina biti bazirana na Silmarilionu, a deo konvencije koji se odnosi na društvene igre biće posvećen Dungeons & Dragons igri.

Pored tribina i predavanja koji su posvećeni Tolkinu, naravno, biće i ostalih tribina i prezentacija društvenih igara koje su posvećene različitim temama epske fantastike. Ova konvencija biće posebno posvećena prezentaciji nove, pete edicije Dungeons and Dragonsa (znači igra će moći da se isproba i igra tokom konvencije), a tu će biti i predstavljanje Magic the Gatheringa.

Tribine će držati već dobro uigrani tandemi predavača, ali biće i nekih novih lica. Ovom prilikom imamo i neke zanimljive novitete kao što je recimo posebno snimljen video intervju sa Hansi Kursch-om (pevač grupe Blind Guardian) koji će biti emitovan u sklopu tribine ”Epska fantastika i Heavy MetaI”. Pored toga, prvi put imaćemo tribine posvećene Warcraftu, a biće i tribina koje na zanimljiv i šaljiv način obrađuju likove iz popularnih filmova i serija, kao što su Igra prestola, Gospodar prstenova, Konan, Hari Poter itd. U svakom slučaju očekuje nas pet glavnih tribina, a tokom čitavog festivala posetioci će moći da isprobaju i nabave direktno na festivalu različite društvene igre, a biće i posebno pripremljenih turnira, i naravno očekuje nas i veliki broj izlagača. O igrama koje će moći da se isprobaju tokom festivala biće reči i najava u narednim danima i nedeljama.

Društvene igre i turniri (za sad potvrđeni):
Dungeons and Dragons (prezentacija i igra)
Magic the Gathering (prezentacija i turnir)
The Lord of the Rings (Risk)

Najave tribina i predavanja:

Tribina: Silmarilion i JRR Tolkien

Govore: Marko Vasić i Marko Miranović

Glavna tribina na Festivalu fantastike posvećena je knjizi Silmarilion i JRR Tolkien-u. Tribina se sastoji iz dva dela. Prvi deo tribine zamišljen je tako da se slušaoci mogu upoznati sa elementima koje je Tolkin koristio kao motive i inspiraciju da isplete konce sopstvene mitologije u Silmarilionu, a koji su potekli sa različitih strana kao što su: nordijska mitologija, Biblija, velški i finski epovi. Drugi segment tribine posvećen je različitim verzijama i istorijatu pisanja Silmariliona. Nisu sve verzije iste, mnogo toga se promenilo, dodalo ili izgubilo između prve i poslednje verzije. Kroz ovaj deo tribine slušaoci će moći da se upoznaju sa događajima, mestima i ličnostima koji su nastali i nestali između prve i  poslednje verzije Silmariliona.

Tribina: Epikomedija

Govore: Nenad Skarfinger Grujić i Marko Despot Miranović

Svi ste uživali u čudesnim i uzvišenim avanturama svojih omiljenih junaka u fantazijskom svetu, bilo da je to Gospodar prstenova, Hari Poter, Igra prestola ili nešto sasvim deseto. No, kad našim junacima dojadi teret svih tih epskih i odgovornih zadataka, tad dolazi do nečeg krajnje neočekivanog. U ovom programu videćete odabrane primere šta se desi kad se epika spoji sa komedijom.

Tribina: Epska fantastika i Heavy Metal ”Power of thy Sword”
Učesnici tribine: Aleksandar Petrović Celtic, Marko Miranović, Srđan Branković, Miloš Đurović, Dušan Marković + specialjno za ovu priliku Hansi Kursch iz Blind Guardiana obratiće nam se putem video intervjua. U intervju, koji traje oko 15 minuta, Hansi posebno pravi osvrt na autore epske fantastike.

Na jednom od prethodnih festivala smo tek pokrenuli ovu temu, a sada je red da se ozbiljnije pozabavimo bendovima i albumima koji su glavni predstavnici spoja epske fantastike i heavy metala (Manowar, Blind Guardian, Helloween, Rhapsody, Crimson Glory, Summoning, Bal-Sagoth, Dragonland...). Ovom prilikom ćemo predstaviti deset najbitnijih albuma koji su obeležili spoj metal muzike i epske fantastike.

Tribina: “Warcraft: kosmologija, mitologija i civilizacija”

Govori: Vladimir Stanković

Ovu tribinu posvećujemo fascinantnom i ogromnom svetu popularne igračke franšize “Warcraft“, koja je u poslednjih nekoliko godina obuzela čitavu gejmersku populaciju. Prenošenjem na bioskopsko platno, magija Warcraft-a dotiče srca miliona, a termini kao što su “Horda” i “Alijansa” ulaze i u rečnike ljudi koji nikada nisu igrali igru. Vreme je da se upoznamo sa kompleksnom pozadinom ove moderne bajke, ulazeći u tajne nastanka mitskih svetova kao što je Azerot, mitologije i porekla rasa koje ih naseljavaju, religijama, verovanjima i kulturama koje u njima vladaju. Sve to ćemo sagledati i kroz jedno filozofsko pitanje: da li je svet Warcraft-a neki daleki i nestvaran, fantastičan svet – ili je zapravo svuda oko nas?

Tribina: Gotski horor ”Od Karmile do Drakule”:

Govore: Dimitrije Stevanović, Marko Vasić, Miloš Đurović, Miloš Petković, Marko Miranović

Tribina je posvećena klasicima onog što se danas podrazumeva pod gotskim hororom (Edgar Alan Po, Lovecraft, Bram Stoker, Šeridan LeFaun). Tribina nudi svojevrsno putovanje kroz područije klasičnog, gotskog horora koji je obeležio nekoliko prethodnih vekova. Predavanje podrazumeva posebne osvrte na najznačanija dela i pisce iz ovog pravca. Posebno ćemo se ostvrnuti i na ekranizovanje nekih od ovih dela, te predstaviti najzanimljivije filmove koje su bazirani na razlicitim Gotik horor novelama i knjigama.

Komentari