35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL // PRATEĆI PROGRAM

U okviru 35. Beogradskog džez festivala, koji se održava u organizaciji Doma omladine Beograda pod sloganom “DŽEZ SVETKOVINA”, biće organizovan niz pratećih programa: koncerti, tribine, promocije albuma i fotografska izložba.

 

 

KONCERTNI NASTUPI

 

21.10. 21:00 – Dom omladine Beograda // Centralni hol

DJ Nicola Conte (Italija)

Italijanski muzičar Nikola Konte više je od običnog disk džokeja – on je institucija za sebe kad je u pitanju predstavljanje mogućnosti ukrštanja džeza sa klabingom. Rođen u Bariju i klasično muzički obrazovan, postao je član tamošnjeg proslavljenog „The Fez“ kolektiva, ali i umetnik koga zastupa izdavačka kuća Schema, upravo zbog sličnosti u razmišljanju sa još nekolicinom autora koji su početkom dvehiljaditih nastupili sa tezom da džez ukršten sa elektronskim ritmovima treba predstavljati mladoj publici na savremenom plesnom podijumu. Konte je sledećih godina postao globalno cenjeni izvođač, sa nebrojenim nastupima širom planete, pa i u Beogradu, gde se premijerno pojavio 2003. (nastupajuću pre DJ Gillesa Petersona). Sa svojim koncertnim sastavom upisao se u lokalnu istoriju 2005. nastupom na prvom obnovljenom Beogradskom džez festivalu. Sofisticirani, topli zvuci Konteovog seta otvoriće jubilarno izdanje našeg festivala na tradicionalnoj uvodnoj žurci.

Foto: Mariagrazia Giove

 

22.10. 18:00 – Dom omladine Beograda // Centralni hol

Soul Station Quintet (Džez odsek MŠ „Stanković“) feat. Ivan Radivojević (Srbija)

Muzička škola „Stanković“ osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom Nj.V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Najpre je radila u okviru Pevačkog društva „Stanković“. Ime je dobila po kompozitoru Korneliju Stankoviću, koji je imao pionirsku ulogu u zapisivanju i harmonizovanju građanskih pesama i narodnih napeva. Kroz školu prošli su brojni priznati umetnici, kojima su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti. Prvi direktor bio je Stanislav Binički.

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim institucijama u regionu. Profesorski kadar čine istaknuti domaći džez muzičari – Jelena Jovović, Rastko Obradović, Ivan Radivojević, Aleksandar Grujić, Predrag Revišin, Dušan Ivanišević i Nebojša Kostić, između ostalih. Mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u inostranstvu, među kojima i Dušan Vukmirović, Petar Krstajić, Miloš Čolović, Ognjen Gotovčević i Katarina Kočetova. Festival redovno organizuje radionice i susrete sa učesnicima manifestacije, a mali sastavi formirani od polaznika škole nastupaju u pratećem programu. Ove godine školu predstavlja Soul Station Quintet, uz profesora/trubača Ivana Radivojevića.

 

Foto: Miroslav Dragojević

 

25.10. 18:00 – Dom omladine Beograda // Centralni hol

Aleksandar Petrović Trio (Srbija) – Katedra za džez i popularnu muziku FMU

Od školske 2011/2012. godine Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), nakon višedecenijskih napora. Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Dragan Ćalina, Luka Ignjatović, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, Milan Nikolić, Vesna Petković, Ivan Ilić i Anđelko Stupar. U pripremi je i prvo diskografsko izdanje studenata odseka, Mozaik, na kojima će se današnji polaznici predstaviti i kao izvođači i kao autori originalne muzike.

 

Gitarista i kompozitor Aleksandar Petrović rođen je u Beogradu 1995. godine. Završio je nižu i srednju muzičku školu „Josip Slavenski”, a potom diplomirao na katedri za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vanje Kevrešana. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Nastupao je sa brojnim muzičarima sa domaće džez scene. Njegov trio postoji već četiri godine, konstantno napredujući i istražujući beskrajne mogućnosti muzike uopšte. Poslednjih godinu dana rade autorsku muziku, koju će predstaviti u pratećem programu festivala.

 

 

26.10. 18:00 – Dom omladine Beograda // Centralni hol

Bogdan Đurđević Out of Form Trio (Srbija)

Bubnjar Bogdan Đurđević počeo je da svira u dvanaestoj godini, kada je upisao i školu za pop i rok muziku „Master Blaster“. Ubrzo je postao član njihovog reprezentativnog benda sa kojim je svirao do 2017. godine. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu „Josip Slavenski“, odsek za udaraljke, klasa prof. Mione Backović Topalov, kao i SMŠ „Stanković“, džez odsek, u klasi prof. Dušana Ivaniševića.

Među muzičarima i sastavima sa kojima je sarađivao su Zemlja gruva, Vasil Hadžimanov, Dušan Jevtović, Schime Trio, Manivi i Dr Nele Karajlić, između ostalih. Na letnjem muzičkom kampu u Peruđi (Italija) 2008. godine dobio je stipendiju za studiranje na Berkli koledžu u Bostonu, ali je 2019. položio prijemni ispit na muzičkoj akademiji u Beču i ipak odlučio da tamo nastavi svoje školovanje. U pratećem programu festivala predstaviće se u društvu iskusnijih kolega iz sastava Schime Trio, Luke Ignjatovića i Borisa Šainovića.

 

 

IZLOŽBA

 

21-28. 10. – Dom omladine Beograda

Objektivno: Svetkovina džez fotografije

Autori: Zorica Kojić i el gvojos

Otvaranje: 21. 10. u 19:30

U pripremi 35. Beogradskog džez festivala, pokazalo se neophodnim napraviti jednu sveobuhvatnu rekapitulaciju prisustva džeza u ovim krajevima. Kako je naša kultura postala upadljivo vizuelna zahvaljujući digitalizaciji, bilo je više nego prirodno da se ovakav ubrzani istorijski osvrt obavi preko obilja fotografskog materijala, kog su za sobom ostavili brojni autori, prateći rast ovdašnje scene.

 

Izložba Objektivno: Svetkovina džez fotografije postavila je izazovan cilj da se kroz ipak limitiran broj fotografija predstave decenije zajedničkog života džeza i Beograda, naročito ona snažna uzajamna naklonost što je već u dvadesetim godinama 20. veka buknula između džezera i tadašnje mladeži. Da ni užasi Drugog svetskog rata nisu omeli beogradsko džez zanesenjaštvo, svedoči bogat muzički život u posleratnom periodu, sasvim u ritmu velikih metropola ovog zvuka. Izdanci domaćih stvaralaca ambiciozno još od onda streme da i sami postanu autori i virtuozi. Njihov impuls da uče, putuju, osluškuju i na svaki način podižu nivo džez kulture u Beogradu – ne prestaje da inspiriše.

 

Foto: el gvojos

 

Beogradski džez festival pružio je nemerljiv doprinos ovoj misiji. Njegova prva era iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, zaključno sa 1990, a zatim i obnovljen novomilenijumski polet od 2005. do danas, ostavljaju za sobom uzbudljiv trag. Izuzetan je značaj Doma omladine Beograda kao kultne gradske institucije koja organizuje Festival od samog početka 1971, a uz njega još i mnoštvo originalnih džez projekata visokog umetničkog dometa. I Džez odsek Muzičke škole „Stanković“ brani čast džeza evo već četvrt veka, pronoseći slavu škole i grada doslovno preko cele planete i predstavljajući svake jeseni svoje najveće talente upravo na Festivalu. Sjajni koncerti koji se tokom sezone odigravaju u različitim beogradskim dvoranama, bez sumnje i sa svoje strane hrane tle za temeljan džez napredak. Obujmiti svu tu raskoš, sačinjenu od gorostasa džeza, kao i malih, nevidljivih sledbenika, i izabrati među hiljadama fotografija ona najživlja i najupečatljivija svedočanstva iz istorije beogradske džez scene za ovu postavku – bilo je nalik samom džezu: frenetično i spiritualno iskustvo.

 

Foto: Dušan Milijić

 

Konačno, evo izložbe sačinjene vrednim očima i britkim opažanjima džez fotografa. Ona smešta Beogradski džez festival u istorijski kontekst lokalne scene od već gotovo čitavog jednog veka trajanja. Fotografski objektivi, upravljeni pre svega na nezaboravne trenutke Festivala, ali i na sve ono drugo antologijsko u džezu što se odigralo u Beogradu, upriličili su pravu svetkovinu žive slike. Na izloženim radovima zajedno su se tako našli doajeni i giganti ove muzike, ali i jedan sasvim novi naraštaj umetničkih duša – upirući svoj pogled u misteriozne pretke iz pradavnina, on se napaja elektrikom budućnosti. Srećni smo što među njima ima sasvim mladih stvaralaca, veliki broj darovitih dama i pregršt legendarnih momenata. Živela džez fotografija, uživajte u izložbi!

 

Zorica Kojić 

 

 

TRIBINE I PROMOCIJE

 

22.10. 12:00 – Dom omladine Beograda // Centralni hol

Tribina:

Kroz džez objektiv

Učesnici: Dušan Milijić, el gvojos, Tim Dickeson, John Watson, Zorica Kojić

Moderator: Dragan Ambrozić

Od Dekstera Gordona u dimu cigarete na slici Hermana Lenarda, preko Četa Bejkera i Halime u objektivu Vilijema Klekstona, do Gija Lekereka na afričkom putu sa Teksjeom, Sklavisom i Romanom, džez fotografija je bila poseban, značajan segment džez umetnosti. O izazovima koje ovaj posao nosi sa sobom govoriće četvorica fotografa koji su svojim radovima za sva vremena zabeležili istoriju festivala – Dušan Milijić, prvi foto hroničar manifestacije, el gvojos, koji je beležio zlatne momente festivala od osamdesetih, kao i britanski fotografi Tim Dikeson i Džon Votson, redovni gosti Beograda poslednjih godina. Na tribini će učestvovati i Zorica Kojić, autorka izložbe fotografija na 35. izdanju festivala.

 

23.10. 12:00 – Dom omladine Beograda // Centralni hol

Promocija knjige:

Vojislav Pantić – Jazz Face (Dallas Records, 2019)

Učesnici: Milan Vlajčić, Vesna Roganović, Vojislav Bubiša Simić, Vojislav Pantić

Moderator: Petar Janjatović

Matematičar, džez kritičar i promoter, Vojislav Pantić aktivan je od 1983. godine. Pisao je za preko trideset štampanih medija, a od 2009. je autor kolumne Džez skice u Kulturnom dodatku Politike. Bio je dugogodišnji saradnik Beograda 202, a danas je angažovan na Radio Beogradu 2, kao autor emisije Jazz scena i kritičar. Počev od 1999. realizovao je oko 150 epizoda TV serijala Jazz Face, na kanalima RTS. Izveštavao je sa vodećih evropskih džez manifestacija i obavio preko dve stotine intervjua sa velikanima džeza. Autor je brošure Beogradski Jazz festival 1971–2017 i urednik monografije 20 godina Pančevačkog Jazz Festivala. Promoterskim radom se bavi od 1985. godine. Bio je umetnički direktor Beogradskog džez festivala (2005–2013), Pančevačkog Jazz festivala (2014–2018) i Beogradskih dana bluza (1988). Godine 2018. je ponovo izabran za umetničkog direktora Beogradskog džez festivala.

Pantićeva prva knjiga Jazz Face (Dallas Records, 2019) sadrži intervjue sa 46 džez umetnika obavljenih od 1991. do 2015. godine, među kojima su Čarls Lojd, Džo Lovano, Majkl Breker, Marija Šnajder, Bred Meldau, Anri Teksje, Enriko Rava, Duško Gojković i Lala Kovačev, između ostalih. Opremljena je sa preko 150 fotografija renomiranih autora iz Srbije i inostranstva.

 

24.10. 12:00 – Dom omladine Beograda // Centralni hol

Promocija albuma:

Novi albumi srpskih džez umetnika

Učesnici: Vladimir Nikolov, Srđan Ivanović, Lav Kovač, Rastko Obradović, Milan Stanisavljević

Moderator: Vojislav Pantić

Festival je od obnavljanja 2005. godine veliku pažnju posvećivao domaćem džez stvaralaštvu. Svake godine jedan projekat je istaknut kao originalna produkcija sa vodećim domaćim umetnicima. Takođe, već pet godina se organizuje i showcase mladih umetnika. Na otvaranju 35. izdanja nastupiće Nikolov-Ivanović Undectet, premijerno izvodeći novi program Frame and Curiosity sa gostom iz Francuske Mažikom Malikom, a na showcaseu će biti predstavljeni albumi Eastern Star, kvinteta Milana Stanisavljevića i The Northern Experience, kvarteta Rastka Obradovića, kao i novi program kvarteta Dragon’s Fuel. Na tribini o srpskom džezu naši umetnici će dalje osvetliti svoj rad zainteresovanoj publici, kao i razmotriti izazove sa kojima se srpski džezeri suočavaju u kreativnom procesu.

 

25.10. 12:00 – Dom omladine Beograda // Centralni hol

Tribina:

Džez svetkovina: Mlade evropske nade

Učesnici: Francesco Diodati, Lukas Kranzelbinder, Enrico Zanisi, Thomas Conrad

Moderator: Milica Ševarlić

 

Festival ponosno promoviše i evropski džez senzibilitet. Preko sedamdeset procenata učesnika poslednjih godina dolazi sa evropske scene, pri čemu su gosti ili najveće ikone ili mladi umetnici koji trasiraju nove puteve džeza na Starom kontinentu. Taj aspekt u programskoj koncepciji prepoznala je i asocijacija Europe Jazz Network, uključujući manifestaciju pod svoje okrilje pre pet godina kao prvu, i još uvek jedinu iz Srbije. Ove godine je, čini se, mladih izvođača nikad više, a među njima su i najtalentovaniji sastavi iz Italije, Francesco Diodati Yellow Squeeds, i Austrije, septet Shake Stew. U otvorenom intervjuu članovi ovih sastava će govoriti o svom radu, kao i o današnjem momentu u evropskom džezu.

Komentari