33. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: PRATEĆI PROGRAM

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2017. predstavlja 33. Beogradski džez festival, pod sloganom “DŽEZ VIZIJE”/”JAZZ VISIONS“.

Kao i svake godine, pored glavnog muzičkog programa, posetioci mogu posetiti i besplatne sadržaje u okviru pratećeg programa Beogradskog džez festivala.

 

 

24. oktobar od 16 do 18 časova // Dom omladine Beograda, Amerikana

Vojislav Bubiša Simić – Zvuci vremena (promocija knjige)

Vojislav Bubiša Simić (1924), doajen srpskog džeza, ostvario je impresivnu karijeru kao dirigent Džez orkestra RTB (današnjeg Big benda RTS) i kompozitor brojnih dela džez, simfonijske, horske, filmske i dečje muzike. U kompoziciji „Igra pod Šar-planinom“ (1962) obradio je narodne motive postajući prvi džez kompozitor u Srbiji koji se bavio spajanjem džeza sa balkanskom tradicijom. Od sredine 2000-ih dokazao se i kao pisac, objavljujući izuzetne knjige sećanja: Susreti i sećanja (2005), Veselo putovanje: sa Džez orkestrom RTV Beograd po belom svetu (2006), Sentimentalno putovanje (2011), Neispričane priče (2014) i Zvuci vremena (2017). Njegova aktuelna knjiga sadrži 23 priče u šest poglavlja, obuhvatajući celokupan 20. vek sa sećanjima na muziku, rat i brojnim anegdotama. Recenzenti knjige su Bogdan Popović, Velja Pavlović i Goran Marković.

 

24. oktobar od 18 časova // Dom omladine Beograda, Centralni hol

Izložba fotografija “Džez u Srbiji 1929–1944”, iz Muzeja Mihaila Blama

Mihailo Blam (1947–2014), nas istaknuti džez muzičar, kontrabasista, kompozitor i publicista, više od pola veka sakupljao je artefakte vezane za džez u Srbiji. Kolekciju koju je nasledio od oca Rafaela, kao i niz artefakata (plakata, fotografija, dokumenata, nota…)  ostavio je u amanet sinu Markusu da je osnivanjem Džez muzeja učini dostupnim svetu. Artefakti datiraju od 1927. godine, kada je u Srbiji oformljen prvi džez orkestar Studentski Micky Jazz, pod vođstvom Rafaela Blama. Fotografije prate ekspanziju džeza između 1927. I 1941. godine, a potom i ratni period. Na festivalu će biti izložen mali deo kolekcije koju poseduje Markus Blam, u nameri da inspiriše postavljanje stalne izložbe u adekvatnom prostoru, koja bi (po Mišinoj želji) služila edukaciji mladih i upoznavanju zainteresovanih sa muzičkom istorijom Srbije i džeza u njoj.

 

25. oktobar od 20 časova // Dom omladine Beograda, Velika sala

In memoriam: Milivoje Mića Marković

Milivoje Mića Marković (1939–2017), džez saksofonista, klarinetista, kompozitor i aranžer, bio je jedan od ključnih solista i dirigent Džez orkestra RTB, kao i lider brojnih kombo džez sastava (Sekstet Marković-Gut, MP South Quartet…). Na Beogradskom džez festivalu nastupao je veliki broj puta u glavnom programu, kao i na džem sešnima. Od 1976. bio je član programskog saveta festivala. Po obnavljanju manifestacije ponovo je postao član Saveta, potom Odbora, a 2014. i Umetnički direktor festivala. Na otvaranju prošlogodišnje manifestacije uručena mu je i plaketa kojom je imenovan za doživotnog člana odbora i počasnog stanovnika „Džez planete“. Na koncertu u sećanje na Miću Koltrejna nastupaju Big bend RTS i talenti iz MŠ „Stanković“, a biće prikazan i film „Neka sećanja“ (reditelj: Marta Vukotić) o poslednjem nastupu Seksteta Marković-Gut na Beogradskom džez festivalu, 2009. godine.


26. oktobar od 18 do 19 časova // Dom omladine Beograda, Centralni hol

KK Trio feat. Ivan Radivojević and Rastko Obradović (Srbija)

I ove godine Beogradski džez festival promoviše rad naših džez talenata. Sastav KK Trio čini troje polaznika džez odseka MŠ „Stanković“, Katarina Kočetova (2001), Marko Ćurčić (1993) i Bogdan Đurđević (2000). Tokom dosadašnjeg školovanja, članovi sastava osvojili su brojne nagrade na različitim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (The Best Musical Mind i drugo). Repertoar grupe čine kompozicije Kočetove i originalne obrade numera iz američkog džez nasleđa (Čik Korija, Vejn Šorter, Džo Henderson…). Stekavši početno koncertno iskustvo, trenutno rade na prvom autorskom albumu. Na festivalskim nastupima pridružiće im se njihovi profesori, istaknuti domaći muzičari mlađe generacije Ivan Radivojević i Rastko Obradović. 

 

27. oktobar od 18 do 19 časova // Dom omladine Beograda, Centralni hol

Trio Kosztolánszki (Mađarska)

Saradnja mladih muzičara pod vođstvom talentovanog sedamnastogodišnjaka Dominika Kosztolánszkog započela je tokom studija u školi ETUD, kao i u okviru kampa u organizaciji Lamantin Jazz Festivala (profesori Gabor Vinand i Janoš Aved). Potom su nastupali zajedno u različitim formatima (Kosztolánszki Quintet, Mitsakes, Kormányos Quartet). Osnovnu inspiraciju našli su u delu Džona Koltrejna (posebno među kasnijim albumima Love Supreme, The John Coltrane Quartet Plays), a među uzorima su i Keni Garet, Džošua Redman i Vejn Šorter, kao i mađarski umetnici Mihalj Dreš, Gabor Vinand i Elsa Vale. Neguju tradicionalan način sviranja u kombo sastavima, ostavljajući značajan prostor za improvizaciju, sa izletima u vode fri-džeza.

Koncert je realizovan uz podršku Collegium Hungaricum Beograd.

 

28. oktobar od 18 do 19 časova // Dom omladine Beograda, Centralni hol

JazzyBIT (Rumunija)

Rumunski trio JazzyBIT predstavlja energičnu mešavinu džeza i roka, sa začinima bluza, latina i fanka. Tokom pet godina postojanja odsvirali su preko stotinu koncerata u svojoj zemlji (tri puta su bili učesnici najprestižnijeg džez festivala u Garani) i inostranstvu (Austrija, Italija, Mađarska, Češka Republika, Francuska), a objavili su i dva albuma, Touch the Sky (2014) i Horizon (2016). Oba izdanja visoko su se plasirala (9. i 11. mesto) na godišnjim listama rumunskih albuma u anketi portala „Muzici și Faze“. Glavna priznanja: Newcomer Award (Muzza Foundation, Bukurešt, 2013), Timișoara Jazz Award za grupu godine (Temišvar, 2016), finalisti European Jazz Award (festival Tuscia in Jazz, Kastiljone in Teverina, Italija).

Koncert je realizovan uz podršku Romanian Cultural Institute Beč.

 

Komentari