[33. BDŽF INTERVJU] Space Tigers: “Pratite belog zeca”

Kvartet Space Tigers osnovali su u Berlinu hrvatski saksofonista Grgur Savić i srpski gitarista Vanja Kevrešan. Uz srpskog trubača Strahinju Banovića i američkog bubnjara Vegu Džisusa, četvorica sofa-tehno-džez-surfera na 33. Beogradskom džez festivalu predstavljaju muziku izvan stilskih granica, koja će se naći na debiju za švajcarski Unit Records. Zovite to džez, grandž, fank ili elektro – sasvim je nebitno, u pitanju je tipični berlinski umetnički izraz. U susret predstojećem nastupu, 30. oktobra u Domu omladine Beograda, Vanja i Grgur su nam u specifičnom stilu Space Tigersa odgovorili na nekoliko pitanja. .

 

Kako je došlo do vašeg poznanstva, a kasnije i saradnje na projektu Space Tigers?

Vanja  i Grgur: Upoznali smo se u Gracu 2005, a sedam godina kasnije nas je energija zajedno odvela projektu zvanom “Unleashed Bop Force”. Nedugo posle toga, našim slučajnim susretom u Berlinskom zoološkom vrtu 2015, ispred tigrovog kaveza i uz budno oko “Džim Bima” nastao je novi pokret koji će promeniti intergalaktički prostor i vreme u kojem se sam svemir nalazi. Isti onaj kojim je plovio i kapetan James T.Kirk. (to boldly go where no one has gone before).

 

Zašto naziv Space Tigers?

Vanja i Grgur: Prvobitno ime benda bilo je “Klingonische Dildo Radfahrerin”. Radi prigovora skupštine nepoznatog grada iz Belgije i same opomene Mangele Aerkel iz Baden Wurtenburga da se to ime već koristi, promena je nastala 17.9.2015. u čuvenom Berlinskom tehno klubu “Tresor” ispred rešetaka disk džokej pulta, kada nam se ukazao Tigar. Za nas bio je to “Tigar iz Svemira”.

 

Vaš zvuk je karakterističan zbog originalnog i jedinstvenog koncepta koji primenjujete dok stvarate melodijske linije. Šta podrazumeva taj koncept i kako izgleda proces komponovanja?

Vanja i Grgur: Space Tigers koncept zasnovan je na samoj projekciji energije zvuka koja dolazi iz neistraženih svemirskih galaksija. Mi sa našim kompozicijama nemamo bukvalno ništa. Mi smo u stvari samo prijemnici. Svemir nam šalje signale u vidu frekvencija koje mi ovozemaljskim stečenim čulima i muzičkim obrazovanjem pretvaramo u melodije i zapisujemo notalno u tajne tigrove zbirke koje čuvaju monasi Kit Keta, najvećeg harema seksualnog božanstva, psy-trance-a i bluda.

 

Na sajtu ste napisali da se “hranite“ različitim muzičkim stilovima koji održavaju duh benda Space Tigers. Koji su to muzički stilovi?

Vanja i Grgur:  Jazz, Country, Techno, Grunge, Bela Bartok, Punk, Chinese Tiger Polka, Austrian Yodeling, Stravinsky, Janika Balaž Polka Style, Siberian fist Pop, Himalayan Dub, Japan Reggae, African Salsa, German World War II Techno Rockabilly, Eskimo Death Metal…

 

Možete li da nam kažete nešto više o debi albumu koji ćete izdati za švajcarski Unit Records?

Vanja i Grgur: Sam album je precizan kao švajcarski sat i ukusan kao švajcarski probušeni sir koji je Hajdi nosila svome dedi Almohiju u Alpima koji je uvek bio gladan.

 

Kakav program ste pripremili za publiku 33. Beogradskog džez festivala?

Vanja i Grgur: Mi smo program koji će da emituje virtualni matriks, u kojem će svaki slušalac imati dva izbora. Dve frekvencije, dve mogućnosti. Plavom frekvencijom priča se završava, odslušali ste kvalitetan džez koncert sa daljim verovanjem u to što verujete, da li je kvalitetno ili ne. Crvenom frekvencijom ostajete u zemlji čuda i prisustvujete svedočanstvu same dubine Tigrove pećine. Tu tek naša i vaša priča počinje kao i kod samog Tutankamona koji sa svima nama poleće u svemir u obliku trougla.

 

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala je “DŽEZ VIZIJE”. Kakve su vaše vizije džeza za budućnost?

Vanja i Grgur: To follow the white rabbit”.

 

 

Komentari