[31. BDŽF INTERVJU] Jelena Jovović: “Džez muzika je univerzalni jezik”

Svako izdanje Beogradskog džez festivala predstavlja jednog domaćeg džez umetnika u fokusu, koji uz podršku festivala razvija i potom predstavlja svoj posebno naručen premijerni program. Ove godine to je Jelena Jovović, izuzetna umetnica iz Beograda, koja će sa međunarodnim sastavom Jazz Junction nastupiti na svečanom otvaranju 31. BDŽF večeras od 19:30 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Program je sastavljen iz dve, suštinski različite celine koje na izvestan način oslikavaju Jeleninu višeslojnost, kada je muzika u pitanju. Povodom večerašnjeg koncerta porazgovarali smo sa našom vokalnom džez divom o novom projektu i budućnosti džeza.

U osnovi prvog dela, kome je umetnica dala naziv Mikrokozmame, su opšte teme koje se odnose na ljubav: ljubav po sebi, prema sebi i prema drugome. „Moja poetska razmišljanja o nivoima stvarnosti koji su mi interesantni, su u ovom delu predstavljeni jednostavnijom melodikom i ritmovima ovog veka. Dragan Ćalina, Dušan Novakov, Milan Pavković i mladi Miloš Čolović su, kao ritam sekcija, ritmička i harmonska osnova za ovo muzičko poigravanje u kom pojedinačno gostuju Bred Lili na altu, Stiv Fišvik na trubi i Maks Kočetov na bariton saksu“, objašnjava Jelena Jovović.

Drugi deo koncerta pod nazivom Glocal Vocal obuhvata džez kompozicije za koje je Jeleni bilo zanimljivo da napiše tekstove ili kompozicije, i koje su sastavni deo njenog repertoara, a nisu često izvođene. „Aranžmani koje je napisao Klaus Rajble, koji u drugom delu programa svira klavir, čine fantastičnu platformu za plasiranje tema i razvijanje sola muzičara, koji će u drugom delu muzicirati zajedno, kao septet. Retro šik bi mogao biti opis ovog dela koncerta, jer dobra muzika, kvalitetno odsvirana, nikada ne izlazi iz mode. Granice se uvek pomeraju iznutra, lično, izrazom, tako da će muzički kontekst oba dela meni biti izazov, a publici nadam se pružiti auditivno zadovoljstvo“, kaže Jelena.

Projekat Jazz Junction, pored naših izvođača, uključuje i muzičare iz Amerike, Nemačke i Velike Britanije.  Zanimalo nas je na koji način je došlo do ove saradnje i kakva atmosfera vlada u okviru ovog mulitkulturalnog sastava. „Mislim da svi zajedno imamo jednu polaznu tačku kada je ovaj program u pitanju: međusobno poštovanje, želju da sarađujemo, nadu da će ovaj projekat da zaživi. Džez muzika je univerzalni jezik koji prevazilazi granice nametnute civilizacijskim tekovinama. Ne desi se prepoznavanje i kompatibilnost u svakoj toj prilici, ali bar imaš priliku da se kroz muzički dijalog ispričaš sa čovekom, saznaš o njegovoj estetici, emotivnoj zrelosti, percepciji vremena i prostora, dubinama. Dragan Ćalina i ja smo proveli nekoliko godina radeći sa decom u istoj učionici, a svaki slobodan minut bi proveli učeći još koju stvar ili se igrali komponovanja. Inspirišemo jedno drugo na rad i rast, te je Dragan bio moj prirodan izbor za Mikrokozmamu. Dušan Novakov je moja omiljena rajd činela, jedan od mojih najbližih prijatelja i saradnika još od studentskih dana. Miloša Čolovića tek otkrivamo: beskrajno je talentovan i posvećen ovom pozivu sa svojih sedamnaest godina, te mi je drago da mu se pruža prilika da sarađuje sa muzičarima ovog kalibra. Klaus i ja delimo sličnu estetiku kada je u pitanju određeni period džeza, te sve i da nismo bliski prijatelji, on bi bio i dalje jedan od mojih omiljenih pijanista i aranžera. Izuzetno mi je drago da imam priliku da predstavim mladog trubača iz Londona, Stiva Fišvika za koje stelarna imena ovog idioma kažu da je besprekoran.  Maks Kočetov, sad već naš, a ukrajinski, proslavljeni altista će se ovom prilikom predstaviti kao virtuoz i na bariton saksu.“, objašnjava Jelena.

Jelena Jovović planira da deo snimka sa nastupa na Beogradskom džez festivalu, uključi u svoj album, te smo je pitali šta će još pored toga biti deo ovog muzičkog izdanja i za kada je planirano. ,,Ja realno, i pored ogromnog iskustva na bini, nemam stari album, te analitički posmatrajući izdavaštvo u našoj zemlji i parametre muzičkog biznisa, shvatam da nisam u mogućnosti da se ostvarim na ovom polju u ovom trenutku. U sukobu koncepata želja i mogućnosti ono što mogu je da snimam koncerte, koji će eventualno ostati kao deo legata.“

Pored toga što je džez vokalni solista, kompozitor i aranžer, Jelena je i profesor džez pevanja u MŠ ,,Stanković“. Ona smatra da su mladi zainteresovani za džez muziku, ali da budućnost džeza u Srbiji ne leži isključivo na njima, jer nisu samo oni odgovorni za njen dalji napredak. ,,Mi svi sada kreiramo okvire u kojima će se ona odvijati time što ne podržavamo koncertne programe, džez klubove kojih je inače malo, svodimo na speak easy uživalačka mesta, u kojima je važno koliko je čega popijeno, a ne šta je odsvirano. Takođe, ukidamo subvencije džez festivalima širom zemlje, uslovljavamo da projekti moraju imati isključivo konotaciju naše baštine, a medijski prostor je sveden na zrno peska koje u očima javnosti treba da predstavlja ostrvo. Edukacija je svedena na uskostručni izbor, a gaže koju dobijaju akademski obrazovani muzičari su ispod nivoa egzistencije. Sad i ovde moramo menjati stvari, postavljati nove etalone, formatirati formirano, da bi mogli da pričamo o svetloj budućnosti. Ja sam još uvek neumorni donkihotovski tip, te mislim da se, više od snimanja albuma, moj legat sastoji od napora da delam na planu edukacije u svakom smislu te reči“, naglašava Jelena Jovović.

Prema mišljenju ove džez umetnice, Beogradski džez festival, sa svojom višedecenijskom tradicijom i međunarodnim renomeom, predstavlja prozor u svet i pokreće dešavanja na mikro planu, na taj način što ostavlja trag i inspiraciju koja traje još neko vreme. ,,Postaneš deo nečeg što je veće od tebe, baviš se kompleksnom tematikom, jer muzika je najdirektniji sadržaj, a džez slojevit. U sociološkom smislu je svaki ovakav umetnički događaj bitan, jer donosi sa sobom suočavanje sa opštim nivoima razvoja, razmenu kreativne misli i želju da se prevaziđemo u svakom sledećem koraku. Da ne pominjem koliko je važno sedeti u publici dok se jedan od tvojih heroja manifestuje tu, isped tebe.“

Jelena Jovović smatra da je koncept ovogodišnjeg festivala, koji nosi naziv Budućnost džeza, izuzetno zanimljiv jer upoređuje džez i njegov dalji razvoj u različitim delovima sveta. “Turska, Portugal, Norveška, Japan, SAD, Danska, Nemačka i Italija su samo neke od zemalja koje će nam ove godine priuštiti pogled kroz specifičnu prizmu na ovaj muzički žanr. Veoma slučajno se ispostavlja da je ovogodišnji festival u znaku sjajnih saksofonista koje svakako treba doživeti, te bi moj predlog publici bio da nabave komplet karata. I svakako publika ne bi trebalo da propusti Jazz Junction 29. oktobra“, zaključuje Jelena i dodaje da nakon ovog gostovanja, Jazz Junction nastupa u Bazelu u  Švajcarskoj, sa željom da se od proleća saradnja ovog sastava proširi na druge gradove i kontinente.

 

Komentari