30. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL SVEČANO OTVOREN U PREPUNOM DOMU OMLADINE BEOGRADA!

Svečanim otvaranjem u Doma omladine Beograda, 24. oktobra u 19 časova, počeo je  jubilarni 30. Beogradski džez festival, manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd. Ljubiteljima džeza, koji su do poslednjeg mesta ispunili Veliku salu Doma omladine Beograda, obratili su se Goran Vesić, gradski menadžer i predsednik Odbora BDŽF; Milivoje Mića Marković, umetnički direktor BDŽF; Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda i Milan Vlajčić, ugledni kritičar i istoričar popularne kulture.

 

Okupljene je prvo pozdravio Marko Stojanović istakavši da je velika odgovornost stajati pred prepunom salom posebno u godini kada se obeležavaju veliki jubileji – 70 godina od oslobađanja Beograda, 50 godina rada Doma omladine Beograda i 30. Beogradski džez festival: „Ovo je velika pobeda kulture, velika pobeda muzike i velika pobeda prijateljstva. Hvala vam što ste večeras ovde“.

 

Goran Vesić je rekao da je grad Beograd ovaj festival prepoznao kao istinsku vrednost i da je ove godine, pored teške situacije, za organizaciju festivala izdvojeno skoro 40% više sredstava iz budžeta nego prošle godine. Vesić je naglasio da će grad Beograd i u budućnosti podržavati Beogradski džez festival i da će pomagati ljudima koji organizuju ovu manifestaciju kako bi ona svake godine bila sve bolja.

 

„Džordž Geršvin je rekao život je kao i džez – najbolji je kad se improvizuje. U to su mogli da se uvere ovi ljudi koji organizuju Beogradski džez festival jer su prethodnih godina  često morali da improvizuju. Naravno, ostavićemo im prostora da i dalje improvizuju u umetnosti jer bez toga džez ne bi ni postojao, ali ćemo se truditi da im ubuduće obezbedimo sredstva da Beogradski džez festival bude manifestacija koja će nas održavati na kulturnoj mapi Evrope“, rekao je Vesić i u ime grada Beograda proglasio 30. BDŽF otvorenim.

 

Istaknuti kritičar i istoričar popularne kulture Milan Vlajčić naglasio je kvalitet ovogodišnjeg programa BDŽF i  osvrnuo se na njegovu istoriju podsetivši na prvi festival održan 1971. godine koji se zvao Newport Belgrade Jazz Fest. Posebno je pozdravio, Aleksandra Živkovića, inicijatora i menadžera prvog BDŽF, kojeg su organizatori pozvali da dođe iz Nice gde godinama živi, da bude specijalni gost jubilarnog izdanja ove manifestacije.

 

Jedan od najlegendarnijih domaćih džezera i umetnički direktor Beogradskog džez festivala Milivoje Mića Marković, publici se obratio na originalan način odsviravši jedan solo na klarinetu: „Ovim bluzom proglašavam Beogradski džez festival otvorenim u ime svih muzičara koji će na njemu učestvovati“.

 

Publika je imala priliku da pogleda kratak film o istoriji Beogradskog džez festivala, u režiji Miljana Glišića, kojim su prikazani najznačajniji momenti ove kulturne manifestacije.

 

Prvo festivalsko veče otvoreno je nastupom Kvarteta Maksa Kočetova, čija je muzika prepoznatljiva po post-bap stilu i soul-džezu. Publika, u prepunoj sali Doma omladine Beograda, imala je priliku da uživa u muzici ovog kvarteta koja se bazira na tradiciji savremenog američkog džeza. Nakon ovog nastupa usledio je koncert američkog Children Of the Light Tria, koji predstavlja saradnju trojice velikih džez zvezda današnjice – Danila Pereza, Džona Patitučija i Brajana Blejda. Koncertom Nilsa Petera Molvaera i Lorensa fon Osvalda u 23 časa, završen je prvi dan festivala.

 

Veliko interesovanje publike za Beogradski džez festival potvrđeno je i ove godine: svi koncerti prvog dana održani su u prepunim salama Doma omladine Beograda, kompleti ulaznica rasprodati su pre više od 10 dana, a rasprodat je i glavni program 25. i 26. oktobra u Domu omladine Beograda. Podsećamo publiku da preko EVENTIM mreže na vreme obezbedi ulaznice za uzbudljiv ponoćni program (od 23č u sali Amerikana Doma omladine Beograda), kao i za spektakularnu završnicu Festivala, 27. oktobra u Domu sindikata, sa Kvartetom Čarlsa Lojda i Triom Mišel Kamila.

 

Od večeras do utorka, 28. oktobra, na TV Studio B, ljubitelji džeza biće u prilici da pogledaju Hroniku Beogradskog džez festivala, u produkciji Doma omladine Beograda. Termini emitovanja tokom vikenda su u 22:30č.

 

Od 24. do 27. oktobra, Beogradski džez festival, u svom jubilarnom izdanju, predstavlja Sve zvezde džeza – velikane savremene džez scene. Tokom trajanja festivala publiku očekuje više od deset koncerata aktuelnih džez muzičara iz SAD, Nemačke, Italije, Švajcarske, Danske, Austrije, Portugalije i Srbije. Kvintet Paola Fresua, Čarls Lojd Kvartet, Mišel Kamilo Trio, Vasil Hadžimanov Trio i VH bend, Jakob Anderškov, Silvi Kurvoazije, Nils Vogram, Red Trio, Serbian Jazz Bre! samo su neka od imena i projekata u kojima će publika imati priliku da uživa tokom četiri dana festivala.

 

Osim što obeležava trideseti rođendan, ove godine Beogradski džez festival primljen je u Evropsku džez mrežu (Europe Jazz Network), kao jedini iz naše zemlje.

 

Komentari