13. Beogradski festival evropske književnosti

Izdavačka kuća Arhipelag organizuje 13. Beogradski festival evropske književnosti koji se od 4. do 6. juna održava u Domu omladine Beograda.

Čitaoce na 13. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva i sadržajna književna nedelja. Tokom tri celovečernja književna programa publika će moći da prati čitanja poznatih pisaca, ekskluzivnih gostiju Festivala, kao i panel o savremenoj književnosti i kulturi.

Gosti Beogradskog festivala evropske književnosti su nemački romansijer Luka Kizer, čiji je roman Zato što je nešto bilo u vodi 2023. godine nominovan za Nemačku književnu nagradu, jedna od najznačajnijih savremenih slovenačkih književnica Gabrijela Babnik, jedna od autorki antologijske edicije 100 slovenskih romana, španski esejista, politikolog i balkanolog Miguel Roan, pisac knjige o savremenom Beogradu, kao i jedan od najznačajnijih savremenih srpskih proznih pisaca Veselin Marković, koji poslednjih godina živi u Strazburu.

Beogradski festival evropske književnosti počinje u utorak 4. juna u 20 časova panelom „Zašto pesnici pišu romane?“. U razgovoru učestvuju pesnik i prozni pisac Nenad Jovanović, pesnik i romansijer Bojan Vasić, kao i književne kritičarke Tamara Krstić i Marija Nenezić. Oni će govoriti o razlozima zbog kojih pesnici i u savremenoj srpskoj i u savremenoj evropskoj književnosti sve češće pišu romane, kao i o tome da li se zbog toga događaju neke promene u poeziji i u romanu, kao i uopšte u savremenoj kulturi. Da li kultura i društvo uvek prepoznaju neke žanrove kao svoj privilegovani izraz ili u savremenoj kulturi i književnosti dolazi do prevazilaženja klasičnog razumevanja žanrova i medija?

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 13. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Beogradski festival evropske književnosti je multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjiga i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do panela i drugih događaja.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Ingo Šulce, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Dževad Karahasan, Jani Virk, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u sali Amerikana Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, kao i razgovori o savremenoj književnosti i kulturi.

Ulaz na sve programe na Beogradskom festivalu evropske književnosti je slobodan.

 

PROGRAM

 

Utorak 4. jun

20:00 Panel: Zašto pesnici pišu romane?

Tamara Krstić, Nenad Jovanović, Bojan Vasić; moderatorka: Marija Nenezić

 

Sreda 5. jun

19:00 Na sceni: Luka Kizer

20:00 Na sceni: Veselin Marković

 

Četvrtak 6. jun

19:00 Na sceni: Gabrijela Babnik

20:00 Na sceni: Miguel Roan

 

Najbolje od svega. Najbolje za sve.

 

Komentari