10. JAPANIZAM FESTIVAL

Organizacija: Sakurabana, Društvo za promociju japanske pop-kulture i srodnih oblika gikovštine, u partnerstvu sa Domom omladine Beograda i ambasadom Japana u Republici Srbiji.

Ova godina je veoma posebna pošto je došlo vreme za jubilarni, deseti po redu Japanizam! I ove godine će se konvencija održati na oba sprata Doma omladine Beograda, a trajaće četiri dana, od 22. do 25 juna. Pošto će tema biti proslava jubileja, deo programa će biti namenjen upravo desetogodišnjici Japanizma, te vas očekuju tribine posvećene osvrtu na poslednjih deset godina organizovanja Japanizma, kao i razgovori sa starom gardom organizacije Sakurabana.

Pored toga na konvenciji vas očekuju brojne tribine, radionice, predavanja, projekcije filmova, društvene i video igre, prodajni sajam i izložbe vaših radova, od kojih će najbolji biti nagrađeni. Naravno, ni ove godine neće izostati kosplej takmičenje poslednjeg dana.

Imaćete priliku da upoznate specijalne goste iz regiona, a i šire, koji će doći u još većem broju nego do sad. Detalje programa ćemo u narednih nekoliko dana objavljivati na zvaničnoj stranici Sakurabane i na stranici eventa.

Sve konkurse za izložbu radova, modne dizajnere, prodajni sajam, kosplej takmičenje, izvođače, volontiranje ili čak vaše originalne programe možete naći na zvaničnoj strani Sakurabane:

http://www.sakurabana.rs/japanizam-2017-konkursi/?utm_content=kuku.io&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=kuku.io

 

Cena dnevne ulaznice: 350 dinara

 

Četvrtak, 22. jun – PRVI DAN

 

Velika sala

 

13:00 – Projekcija – “Digimon film” – Rapid Dub – Prezentacija domaće fandub grupe

I ove godine na Japanizam dolazi RapidDub ekipa i predstavlja vam novi filmski projekat. Za one koji su zaboravili, RapidDub je domaći studio fan-sinhronizacije koju čini grupa zaljubljenika u anime i glasovnu glumu. Od prošlog Japanizma grupa se znatno proširila i ovim filmom, koji udara na nostalgiju i čari detinjstva, predstavljamo i nove članove porodice RapidDub.

 

Digimon: The Movie” ili jednostavno “Digimon film” debitovao je 2000. godine i predstavlja miks prva tri kratka Digimon filma: “Digimon Adventure”, “Digimon Adventure: Our War Game!” i “Digimon Adventure 02: Digimon Hurricane Landing!!”. Prvi film govori o samom početku avanture, gde Taići i Hikari prvi put sklapaju prijateljstvo sa digimonom. Radnja drugog filma nas vodi u pustolovinu u kojoj sudbina sveta leži u rukama izabrane dece, dok opasnost vreba iza ekrana. Treći deo prati život ekipe posle napada virusa, gde timskim radom i prijateljstvom prelaze preko svih prepreka, i pobeđuju starog neprijatelja.

Pozivamo vas da zajedno u jednom sedenju izmaratonišemo tri kratka filma, pevamo dobro poznatu uvodnu špicu i uzivamo u animaciji sa početka 21.veka. Vidimo se!

 

15:00 – Predavanje – “U svetu Edo Japana”, Kanon Mizuno

Muzička gošća Japanizma, pevačica Kanon Mizuno, pokazaće svoju svestranost i ekskluzivnim predavanjem iz oblasti tradicionalne japanske kuture. Kanon će nas prošetati kroz istorijsku prestonicu Edo – tojest, kako se Tokio zvao sve do poslednjih decenija 19. veka. U ovom svojevrsnom mini-vremeplovu, saznaćemo ko su bili stanovnici Eda – od sveprisutnih samuraja, preko dama iz četvrti crvenih fenjera, do različitih specijalnih zanimanja – i čućemo nešto o njihovom svakodnevnom životu.

 

17:00 – Kosplej gost – NadiaSK

Velika nam je čast što na jubilarnom Japanizmu možemo da ugostimo NadiuSK iz Italije – legendu evropske konvencijske scene, i kosplejerku koja po broju pratilaca na društvenim mrežama spada u svetski vrh. NadiaSK za sobom ima nebrojeno mnogo kostima iz sveta animea i mangi, stripova, filmova i naravno video igara, koje su joj najveća strast. Njeni složeni i vrsno izrađeni kostimi doneli su joj brojne nagrade – predstavljala je Italiju na vodećim svetskim kosplej takmičenjima kao što su WCS, ECG, CWM i MAGIC, često se vraćajući kući s medaljama. Zvanično je sarađivala sa Ubisoftom i Blizardom, koji su je unajmljivali da oživi likove iz njihovih najpoznatijih franšiza, a kosplej joj je doneo i saradnju sa legendarnim japanskim studiom Gainax – što posetiocima Japanizma može biti posebno interesantno. MTV je čak snimio dokumentarac o njenim kosplej avanturama pod nazivom “NadiaSK“, koji je prikazivan u Evropi i Japanu. 

Nadia je inače po zanimanju diplomirani modni dizajner i stilista, i radi za najpoznatije italijanske i svetske časopise posvećene modi i pozorištu. Veoma je društvena i vesela, uživa da upoznaje nove ljude, kao i da podržava kosplejere širom sveta. U okviru svoje prezentacije na Japanizmu, pričaće o temi koja je najviše okupira – kosplej, između profesije i hobija. Planira i da se osvrne na još jednu dilemu, a to je razlika između kosplejera, koji samostalno izrađuju kostime, i kosmodela, koji promovišu tuđ rad.

Website http://www.nadiask.com

Facebook http://www.facebook.com/nadiaskcosplay

Twitter http://www.twitter.com/NadiaSK 

Instagram http://www.instagram.com/nadiaskcom/

Youtube https://www.youtube.com/user/wwwnadiaskcom

 

19:00 – Svečano Otvaranje

Govorancije, za koje obećavamo da će biti kratke!

 

19:15 –  Nastup gošće – Kanon Mizuno

Japanska pop-pevačica Kanon Mizuno već je nastupala u Srbiji, uz fantastične reakcije publike na njene performanse. Zahvaljujući svom izuzetno visokom glasu i specifičnom scenskom stajligu, Mizuno je poznata pod nadimkom “lutka koja peva”. Repertoar joj je neizmerno širok – anime pop, opera i šansone, ili enka (japanski “narodnjaci”), a jedno vreme je sarađivala i sa čuvenom Takarazuka pozorišnom trupom. Nastupala je u čitavom svetu, od Kine do Velike Britanije, a publici Japanizma priredila je izbor svojih najboljih pop pesama, uz promociju novog albuma.

Zvanični sajt: https://ameblo.jp/mizunokanonnon/

 

20:00 – PROJEKCIJA – “Blame!”

Proizvodnja: Polygon Pictures 2017

Trajanje: 105 minuta

 

“Blame!”, bogaoca mračna i pesimistička manga iz pera neostvarenog arhitekte Cutomu Niheija (širim narodnim masama poznat kao čika odgovoran za “Knights of Sidonia“), predstavlja vrhunac japanskog sajberpank nihilizma druge polovine 90-tih. U ovom pomalo hermetičnom remek-delu postapokaliptične fantastike, pratimo kako izvesni Kili prolazi kroz tehnološke lavirinte propalog, ofucanog i podivljalog čovečanstva u potrazi za nečim što nije viđeno već generacijama – ljudsko biće neoštećenog genoma.

“Blame!” je Niheijevo kapitalno delo, u kome je uspeo da do kraja istera mračnjačke svetonazore i postavi osnove svoje sajbergotičarske estetike, a bez kompromisa i žanrovskih ustupaka kojima je kasnije podlegao u “Vitezovima”. Postoje dva ranija pokušaja da se „Blame!“ adaptira, ali oba su bila tužni promašaji. Za ovaj se Nihei, nošen uspehom “Knights of Sidonia“, kune da je “prava stvar”.

 

Klub Doma omladine Beograda:

 

13:00 – Trejs/Bejs – Šta uništava vaš rad?

Marina Žikić iz Sakurabanine manga radionice objasniće vam šta su pojmovi trejs, bejs i referenca, koje ste možda čuli na internetu ili u razgovoru umetnika. Koje su pozitivne i negativne strane ovih stvari u vašem stvaralačkom radu i kako ih drugi doživljavaju, jer ipak je to veoma bitno za svakog umetnika? Videćete da je zapravo veoma lako ostati dosledan sebi i izbeći probleme sa autorskim pravima i ljutim umetnicima, ako znate šta treba i ne treba da radite.

 

15:00 – Stabilo Art džem – Takmičenje u crtanju

U malom klubu vas čeka neobično takmičenje u crtanju— brzinsko! Bićete u prilici da na licu mesta zadatog manga lika predstavite u određenoj pozi ili situaciji, u trci sa vremenom i urnebesnim zadacima. Naši predavači manga radionice će biti tu da vas ohrabre, a najveštiji i najmaštovitiji će biti i prikladno nagrađeni. Naravno, svi zainteresovani za upis nove generacije Sakurabanine manga škole Mugen moći će da se za detalje raspitaju na licu mesta!

 

17:00 – Akademski kutak: “Anime i psihoanaliza”

Jasno je da se u industriji koja direktno “eksploatiše” potrebu (najčešće mladih ljudi) za doživljajem “idealnog životnog ekstrema” može lako ukazati na infantilnost i bizarnost čitave “fandom ideologije” i (sub)kulture – koliko puta smo već gledali štancovane zaplete koji direktno podilaze adolescenskim fantazijama (protagonisti direktno izloženi konkretnoj opasnosti ili pojavi; društveni odnosi svedeni na ideale; mentalne igre; fantazma o savršenoj samožrtvi itd.). Ipak, cilj ovog predavanja nije da sa “akademičeske” distance ismeje fenomen savremene japanske kulture, već naprotiv, da ukaže na uzroke njenog postojanja i načine njenog funkcionisanja. Malčice Frojda, malo više Lakana i (eventualno) Žižeka, sve to predstavljeno na adekvatan i prikladan način, sa mnogo konkretnih primera iz “svakodnevne anime zajednice”.

 

Amerikana

 

14:00 – “Pitajte nas”

Pošto je ovo jubilarni Japanizam, želimo da ovoga puta maksimalno izađemo u susret publici i provedemo ova četiri dana družeći se sa vama. U Taverni smo za sva četiri dana odredili dežurstva, kada će neko iz Upravnog odbora Sakurabane sedeti da se druži sa vama, i uz pivo ili bubble tea odgovara na sva vaša pitanja…

 

13:00 – 20:00 – Slobodno igranje video igara na konzolama

Idealna prilika da se svi ljubitelji video igara zabave i opušteno igraju neke od igara na konzolama. Moći ćete da se oprobate u nekim od naslova koji će biti na turnirima na Japanizmu, a sa druge strane ekipa Klan RuR-a i PLAY Zine-a će se pobrinuti da vam ne bude dosadno jer vam spremaju par iznenađenja.

 

13:00 -21:00 – Taverna

Ove godine, Tavernu prebacujemo u veći prostor – čeka vas bleja uz pivo, suši i nezaobilazni bubble tea.

 

Petak, 23. jun – DRUGI DAN

 

Velika sala

 

13:00 – PROJEKCIJA: AMV 8 VII: Veliki poljubac Masimu Saviću

AMV 8 je svojevrstan fenomen domaće AMV scene, budući da je u pitanju najdugovečniji i najkvalitetniji video rad kratke forme AMV-a. Ono što ga izdvaja od ostalih jeste što je sav izvorni materijal na domaćem jeziku, tako da ćete moći da vidite svoje omiljene animee u kombinaciji sa turbo folkom, Brankom Kockicom, citatima iz domaćih filmova i Sunđer Boba i čime sve ne. U ovom, zvanično sedmom ali zapravo desetom delu, učestvovao je veliki broj autora, od starih saradnika iz prvih delova do debitanata koji po veštini kombinovanja ne zaostaju nimalo. Vi se svakako spremite za izdašnu dozu ludila i urnebesa iz studija Pičvajz Pikčers. Vidimo se tamo.

 

14:30 – Kosplej gost – David Chan

Čuveni David Chan iz Francuske ekskluzivni je gost jubilarnog Japanizma, i veoma smo srećni što se odazvao našem pozivu da dođe u Beograd. David Chan je možda najpoznatiji svetski kosplejer koji se vinuo u zvezde zahvaljujući veoma pažljivom i originalnom odabiru likova, uvek besprekornom stajlingu, i hrabrosti da eksperimentiše sa rodnim ulogama, što ga je učinilo idolom mnogih. Kosplejem je počeo da se bavi 2012, i osvojio je brojne nagrade, šarmirajući publiku ulogama prevashodno iz Diznijevog univerzuma, ali i drugim likovima iz kultnih gikovskih filmova i serija. Za sebe ističe da mu je želja da pomera granice kospleja kako u pogledu kvaliteta kostima, tako i kada je reč o perikama, šminkanju i glumi, težeći savršenstvu u pretvaranju u lika koji je izabrao. Rado je viđen gost na konvencijama i iskusan sudija na takmičenjima, ali je ovo prvi put da dolazi u naš deo sveta, što čini njegovu posetu Japanizmu utoliko ekskluzivnijom. Poruka koju želi da prenese publici u Srbiji jeste da je kosplej za svakoga.

Facebook: https://www.facebook.com/Davidchancosplay/

 

16:00 – Predavanje – “Mračna strana Japana – od mitologije do horora”, Noemi Išteneš

Gošća Noemi Išteneš iz Mađarske, inače jedan od glavnih organizatora čuvene konvencije MondoCon u Budimpešti, pripremila nam je predavanje koje bi došlo kao poručeno na jednom od prethodnih Japanizama, kada su glavna tema upravo bili jokai, tojest japanski ale i bauci. No nikada nije kasno, a dobar poznavalac japanskog folklora i pop-kulture kao što je Noemi svakako će nam osvežiti pamćenje. Pripremite se na uzbudljivo putovanje kroz mračnu stranu zemlje izlazećeg sunca, uz osvrt na korene japanske škole horora, i na to kako su se drevni mitovi preslikali u savremene mange, animee, filmove i video igre.

 

17:30  – Kosplej gost – Rado Raven Art

Uvek nam je zadovoljstvo da na našim događajima publici predstavimo i manje poznate kosplejere koji na osnovu kvaliteta svog rada definitivno zaslužuju više pažnje – a upravo u takve spada Rado Raven iz Bugarske, čovek čija je interpretacija Sarumana bilo toliko ubedljiva da su mnogi imali utisak susreta sa duhom pokojnog Ser Kristofera Lija.

Rado ima 25 godina, i sebe opisuje kao “zubnog tehničara po zanimanju, i umetnika u duši”. Samouk je i svoje kostime radi samostalno – uključujući dizajn, šivenje, farbanje, krafting, šminku i stilizovanje perika. Kosplej doživljava kao način da unese malo boje u svakodnevnicu i da postane ko god poželi. Jedina mana hobija, po njemu, jeste to što ima previše ideja a premalo vremena. U svojoj prezentaciji, Rado će govoriti upravo o onome što je najupečatljivija strana njegovih projekata – kako se uživeti u lika, odnosno kako postići savršenstvo performansa i interpretacije uz pomoć amaterske glume i vežbanja pred ogledalom.

Facebook: https://www.facebook.com/RadoRavenArt/

 

19:00 – Slavljenička tribina – “Deseti Japanizam i deset godina Sakurabane”

Eto, i to se dogodilo – Sakurabana obeležava deceniju postojanja, uz deseti jubilarni Japanizam. Konačno, dakle, imamo povod za jednu tribinu posvećenu nama i našem radu. Divanićemo o tome kako smo počeli kao grupa drugara koja je gajila zajedničku strast prema japanskim crtanim filmovima, o prvom Japanizmu održanom u klubu Magacin kad smo smatrali da je neverovatan uspeh što se okupilo oko 300 ljudi, o prvim kosplejima s oružjem od alufolije i kineskim perikama, o motivima da se uopšte uhvatimo u koštac s ozbiljnom organizacijom konvencija, o tome kako smo rasli i širili se, sticali saveznike, napredovali, učili na greškama, nervirali se, bili na ivici da odustanemo, ali uprkos svemu opstali i istrajali i nastavili da radimo to što radimo, jer verujemo da Beograd jeste i treba da bude deo sveta, barem kada je pop-kultura u pitanju. Uz obilate količine piva, jer valja da se nazdravi, otvorićemo dušu i rekapitulirati deset godina rada, a sve ilustrovano prastarim fotografijama od koje bismo neke najradije spalili, ali nam se ne da jer imaju arhivsku vrednost. Ako želite da vidite Dedu bez stomačića, Isidoru bez obrva, Teslu bez brade i mnoga druga poznata lica koja su uz nas već godinama, i ako želite da ispratite istoriju i rađanje konvencijske scene u Srbiji, ovo je tribina koju ne smete da propustite. Obećavamo iskrenost, urnebesne anegdote i možda malkice sentimentalnosti, ako nas u’vati pivo.

 

21:00 – PROJEKCIJA – “Harmony

Proizvodnja: Studio 4°C

Trajanje: 119 minuta

 

“Harmony“ je film nastao u okviru projekta adaptacije tri naučnofantastična romana autora Satoši Itoa, poznatijeg pod pseudonimom Project Itoh. Projekat je nastao posle smrti Itoa i takođe uključuje dela “Genocidal Organ“ i “The Empire of Corpses“ (prikazan na prošlom Japanizmu), od kojih svaki nudi svoj odgovor na egzistencijalna pitanja i vizije budućnosti. Projekat adaptacije tri romana pokrenula je noitaminA, legendarni programski ogranak TV Fuji, a svaki roman poveren je drugom studiju i režiseru. Tako „Harmony“ završio u rukama Studija 4°C, poznatog po eksperimentalnoj animaciji, a režirao ga je dvojac Majkl Arias i Takaši Nakamura.

 

Priča prati Tuan, šeficu specijalne vojne jedinice, koja živi u naizgled utopijskom svetu. Naime, vlade država su se pretvorile u svojevrsne medicinske administracije koje su iskorenile sve bolesti pomoću nanotehnologije, ali po cenu toga da u potpunosti kontrolišu ljudske živote. Tuan potajno prezire ovakav život i neprestano se priseća neuspelog pakta iz mladosti koji je kao čin pobune sklopila sa svojim dvema prijateljicama. Nakon Tuaninog ponovnog susreta sa jednom od prijateljica, zemlju pogađa serija neobičnih smrti koje Tuan mora da razjasni.

 

NAPOMENA: Film nije pogodan za gledaoce mlađe od 16 godina.

 

Klub Doma omladine Beograda

 

14:00 – Predavanje: “Sprega između Japana i Srbije”

Na ovom predavanju će naše dve gošće govoriti o životu u Japanu i pojedinostima, velikim i malim, očekivanim i neočekivanim, po kojima se razlikuje od života u Srbiji. Prva gošća je Fumiko Takešita, naturalisana Beograđanka koju neki od vas možda poznaju kao profesorku japanskog jezika sa Sakurabaninih „Survival Japanese“ časova. Druga gošća je Marija Sešek, diplomirani japanolog koja je u okviru programa ambasade provela godinu dana studirajući u Japanu. Njih dve – Japanka u Srbiji i Srpkinja u Japanu – će na osnovu ličnog iskustva govoriti o čudesima iz Japana kakve nemamo ovde u Srbiji, ali i o našim običajima i nekim svakodnevnim stvarima koje bi bile neobične Japancima

 

16:00 – Gejmerske priče: “Megami Tensei: Istorijat i diskusija o značaju legendarnog JRPG serijala”

Megami Tensei je legendarna JRPG franšiza, no često je zaboravljena kao takva. Ovo predavanje, sponzorisano od strane sajta “Emuglx“, cilja da pokrije istorijat franšize of 1986. pa do dan danas, kao i da objasni neverovatan uticaju ovog naslova na celokupnu industriju video igara. Takođe, ovo predavanje će biti povezano sa tekstualnom verzijom koja će biti obljavljena na sajtu “Emuglx.org” kao editorijal.

 

18:00 – Gejmerske priče: “Runeterra: Origins of League of Legends”

“League of Legends” je igra koja već izvesno vreme drma gejmerski univerzum, šireći svoj uticaj žestoko i izvan virtuelnog prostora (samo pomislite koliko LoL kosplejera vidite na prosečnom događaju). U okviru ovog kratkog predavanja, porazgovaraćemo kako je nastao svet u kome se igra odvija, i ko su akteri u njemu. Šta je to zaista “League of Legends“? Dođite da saznate više o vašim omiljenim šampionima i frakcijama poput Freljorda i Šurime.

Amerikana

 

14:00 – “Pitajte nas”

Pošto je ovo jubilarni Japanizam, želimo da ovoga puta maksimalno izađemo u susret publici i provedemo ova četiri dana družeći se sa vama. U Taverni smo za sva četiri dana odredili dežurstva, kada će neko iz Upravnog odbora Sakurabane sedeti da se druži sa vama, i uz pivo ili bubble tea odgovara na sva vaša pitanja…

DEŽURSTVO ZA PETAK: Bojan Vukadinović, Aleksandra Malović, Filip Obradović, Zlatko Ivanović, Vladimir Janković, Bojan Dacković,…

 

14:00 – TURNIR – “Injustice 2”

Prijave traju od otvaranja kapija tog dana, pa do 14č. Dođite na vreme, prijavite se i srećno na turniru.

 

13:00 – 21:00 – Taverna

Ove godine, Tavernu prebacujemo u veći prostor – čeka vas bleja uz pivo, suši i nezaobilazni bubble tea.

 

+

 

Petak, 23. jun, od 13:00 do 21:00

Kosplej izazov

Kad gledamo fotografije sa davnih Japanizama i vidimo svoje prve korake u kosplej vodama – s improvizovanom garderobom i kineskim perikama, bez mrve osećaja za poziranje i glumački prikaz lika – desi se da poželimo da propadnemo kroz pod od transfera blama. E pa, vreme je da se to promeni! U petak, drugog dana Japanizma, učestvujte u svojevrsnom kosplej izazovu – ponovo uradite svoj prvi kostim ikad, ali ovoga puta kako treba! Pokažite svima – a pre svega sebi – koliko ste napredovali u svom omiljenom hobiju!

 

Subota, 24. jun – TREĆI DAN: 

 

Velika sala

 

13:00  – Revija izvođača

Na jubilarnom, desetom Japanizmu, program ce upotpuniti i tradicionalna Revija izvođača. Trećeg dana, u subotu, imaćete priliku da vidite i podržite svoje favorite, mlade talente i afirmisane umetnike. Izvođači će vam predstaviti svoje veštine – ples, muzika, gluma sa motivima i temom iz japanske moderne i klasične kulture. Dođite da zajedno napravimo šou!

 

16:00  – Tribina – “Berserk” 2016-2017: ispunjenje davnašnjih želja ili najgorih strahova?

“Berserk“ serija iz 1997. godine i dan danas predstavlja kultni naslov u Srbiji koji je prepotopsku generaciju anime geekova uvukao u svet japanske pop-kulture. Iako smo rimejk dobili u obliku filmske trilogije 2012, na nastavak priče smo ipak čekali 20-ak godina, za što je velikim delom zaslužan i Miura i njegov neverovatno spor ritam crtanja i objavljivanja. Prvu sezonu novog serijala su gledaoci sa nestrpljenjem čekali i odmah nakon prve epizode dočekali na nož. Ali točkovi industrije su nastavili da se vrte i “Berserk“ je dobio i drugu sezonu uprkos svoj kuknjavi. Na ovom panelu ćemo pretresti novu seriju i da li ona predstavlja izdaju svega za šta smo se borili, ili fanovi imaju više kriterijume od samih autora. Dotaći ćemo se raznih aspekata cele priče, od režije i muzike, do toga da li 3D predstavlja vesnik smrti kvalitetne TV produkcije ili samo korisnu alatku. Dobrodošli su i hejteri i branitelji!

 

17:30 – Susret s gošćom – Len-Yan, ilustratorka, Poljska

Magdalena Pagovska, poznatija pod pseudonimom Len-Yan, ilustratorka je iz Poljske čiji se radovi izdvajaju po prepoznatljivoj estetici i stilu, a krase ekrane telefona i kompjutera mnogih od nas. Len-Yan je posebno aktivna u oblasti koncept arta za video igre, i predstavlja prvog umetničkog gosta koji će svojim prisustvom uveličati Japanizam. Rođena je u Varšavi gde je i završila studije, a usavršavala se na Sogang Univerzitetu u Istočnoj Aziji, specijaliziravši multimedije i grafiku za video igre. Pet godina je provela u Seulu radeći za kompaniju koja proizvodi igre za mobilne telefone gde je ispekla zanat, a 2013. vratila se u Varšavu odakle kao frilanser sarađuje sa mnogim elitnim azijskim gejming brendovima. Radila je, između ostalog, za CI Games na naslovima “Lords of the Fallen” i “Sniper: Ghost Warrior 3″, a trenutni poslodavac joj je Techland.

 

U svom susretu sa publikom Japanizma, Len-Yan će govoriti o tome šta znači koncept art kao pojam i kako se to razlikuje od obične ilustracije, ali i kojim neverovatnim sticajem okolnosti je završila radeći za istočnoazjske kompanije, uz naglasak na razlike između evropskog i azijskog pristupa u osmišljavanju i razvoju video igara. Takođe, više je nego raspoložena da podeli veoma praktične savete vezane za ilustratorsku struku, te se svima koji gaje ovakve karijerne aspiracije preporučuje da na predavanje dođu s blokčetom.

 

Facebook: https://www.facebook.com/lenyan.art/

DeviantArt: http://len-yan.deviantart.com/

Tumblr :http://len-yan.tumblr.com/

 

19:00 – Susret s gošćom – Okkido, kosplejer, Mađarska

Mađarica Okkido dobro je poznata domaćoj publici – kosplejerka bez premca koja sve radi sama i rastura svojim impresivnim kostimima iz sveta video igara i Warhammer 40K, u Beogradu je bila već nekoliko puta, i uvek se rado vraća na Sakurabanine konvencije. Međutim, stvari su se promenile od njene poslednje posete Srbiji: Okkido je, naime, ovog aprila trijumfovala na američkom takmičenju C2E2 koje se održava u Čikagu kao neka vrsta “kupa Comic Conova“, time postavši krunisana kraljica kospleja.

Kako Okkido sama kaže, mnogi kosplejeri sanjaju o tome da postanu šampioni – da prikažu svoj talenat i rad na međunarodnoj sceni, i susretnu se sa kolegama iz čitavog sveta. Nažalost, kao što i sami veoma dobro znamo, kosplejeri iz Istočne Evrope nemaju mnogo prilike da učestvuju u svetskim takmičenjima, niti da predstavljaju svoju zemlju na velikim šampionatima. Upravo zbog toga, Okkido će s ponosom i zadovoljstvom sa publikom Japanizma 2017 podeliti priču o svom putu u Čikago, kao i o nedavnom iskustvu na jednom drugom međunarodnom takmičenju u Švajcarskoj.

Facebook: https://www.facebook.com/OkkidoCosplay/

Instagram: https://www.instagram.com/okkidocosplay/

 

20:20 – Proglašenje najboljeg detektiva – Rešavanje ubistva u fandomu “Danganronpa

Onaj ko je u’vatio ubicu dobija tapšanje po ramenu, a možda i nešto pride… Za više informacija pogledati deo o pratećim programima.

 

20:30 – PROJEKCIJA – “Koe no Katachi“

Proizvodnja: Kyoto Animation

Trajanje: 129 minuta

 

“Koe no Katachi“ je ostvarenje iza kojeg stoji isti studio koji je napravio „K-on“ animirane serije i filmove (a stoje i iza Haruhi Suzumije, “Free!“ franšize, i još bogaoca komercijalnih moe naslova), a za režiju je zaslužna Naoko Jamada. Doduše za razliku od „K-on“ i drugih KyoAni limunada, “Koe no Katachi“ se dotiče nešto ozbiljnijih tema. Delo je nastalo kao jednodelna manga autorke Jošitoki Oima 2011, da bi zbog popularnosti prerasla u čitav serijal.

 

Radnja prati srednjoškolku Šoku Nišijama, koju zbog gluvoće maltretiraju vršnjaci, pre svega Šoja Išida. Kada Nišijama mora da se odseli zbog toga, stvari se menjaju za Išidu i on biva odbačen od strane drugova. Godinama kasnije, ponovo sreće Nišijamu, što u njemu budi želju da se iskupi za svoju prošlost.

 

Klub Doma omladine Beograda

 

13:00 – Origami radionica

Ove godine na origami radionici u čast jubilarnog desetog Japanizma, obavezan je dress code: origami leptir mašna.Posetioci ove radionice koji dođu bez leptir mašne, naučiće da je naprave od papira uz pomoć Danijele Grujić i članova origami sekcije kluba Sakurabana. Na jubilarnoj origami radionici publika će imati prilike da čuje šta je novo u svetu origamija od nama poznatog majstora ove veštine, Emila Vajganda, sertifikovanog instruktora japanskog origami udruženja. Nakon toga, biće prikazan video svetski priznatog origamiste Roberta Langa, čuvenog i po tome što je po struci fizičar, koji će predstaviti origami na jedan sasvim drugačiji način, ne kao tradicionalnu japansku umetnost i razbibrigu, već i kao neophodan deo savremene nauke. Pozivamo vas da dođete i naučite nešto novo.

 

14:30 – Mala škola kosplej stajlinga: “Kako izaći na kraj sa neposlušnim perikama”

Svaki kosplejer se našao u situaciji da očajava nad perikom. Nekad je to zato što prokleti animirani lik ima kosu koja prkosi sili gravitacije, a nas u stvarnom životu ograničava tamo neka Zemljina teža. Nekad jer se skupo plaćena i s mukom isfrizirana perika posle tri nošenja toliko zamrsila i ućebala da više nalikuje na crkotinu na autoputu nego na zanosne uvojke. Nekad, prosto, jer se ispostavilo da je perika na internetu izgledala drugačije boje, gustine i kvaliteta vlakna od šljašteći sjajnog užasa koji vam je doneo poštar. Ali ne brinite se! Sve su to problemi koji se mogu rešiti. O tome kako pravilno šišati, frizirati i dofarbati perike, kako ih održavati, kako ih oživeti nakon što je rabljenje na konvencijama učinilo svoje, i kako ih nabudžiti tako da sjajno, plastično vlakno ne bode oči, čućete od Paszuly, mađarske kosplejerke, i prošlogodišnje gošće Japanizma.

Disklejmer: Ovo i dalje ne znači da se svaki drek kupljen kod Kineza za sitne novce može pretvoriti u profi periku. Deal with it.

 

15:30 – Mala škola kosplej stajlinga: “Šminkanje za početnike (iliti Koristite prajmer, kukala vam majka)”

U naše doba Instagrama, kompleksno, skoro pa profesionalno šminkanje je postalo takoreći deo opšte kulture. Međutim, nije uvek lako pravilno namolovati lice – to može da vam posvedoči svaki amater koji je u kućnoj radinosti pokušao da reprodukuje “smokey eye” YouTube tutorijal, a završio izgledajući kao rakun s mamurlukom. Imajući u vidu koliko je šminka važna u hobiju kao što je kosplej, na ovoj radionici ćemo brzopotezno proći kroz osnove šminkanja: koji materijal vam je potreban, koji brendovi su pouzdani i povoljni, čemu služi koja paleta, šta su razlike između azijske i evropske škole šminkanja, zašto je važno biti dobro naoružan četkicama, koje su tehnike konturinga lica i tela, kako se radi muška a kako ženska šminka, na šta treba da obratimo pažnju ako menjamo crte lica, kako napraviti besprekorne obrve u boji, i šta je koji moj prajmer i zašto je nezaobilazan. Ono najvažnije: kroz radionicu vas vode kolege kosplejeri koji su i sami šminkeri-amateri – dakle, ako možemo mi, uspeće i vama!

 

17:00 – Radionica: Go

Go je nastao u Istočnoj Aziji pre 2500 godina, i smatra se najstarijom društvenom igrom koja se i danas igra. Na kineskom dvoru je važio za jednu od četiri veštine koju školovane aristokrate s karijernim ambicijama moraju da poseduju. Igra je predviđena za dvoje igrača od kojih se pre svega traži dobro promišljanje poteza. Go odlikuju jednostavna pravila s bezbroj strateških kombinacija, a cilj je jednostavan – “zapljunuti” više teritorije nego protivnik.

Amerikana:

 

13:00 – 19:00 – Taverna

Ove godine, Tavernu prebacujemo u veći prostor – čeka vas bleja uz pivo, suši i nezaobilazni bubble tea.

Samo ovog dana će taverna biti ranije zatvorena, zbog VIP druženja.

 

14:00 – 16:00 – “Pitajte nas”

Pošto je ovo jubilarni Japanizam, želimo da ovoga puta maksimalno izađemo u susret publici i provedemo ova četiri dana družeći se sa vama. U Taverni smo za sva četiri dana odredili dežurstva, kada će neko iz Upravnog odbora Sakurabane sedeti da se druži sa vama, i uz pivo ili bubble tea odgovara na sva vaša pitanja…

 

14:00 – TURNIR – King of Fighters XIV – Dođite ranije kako biste se prijavili za učešće na turniru.

 

15:30 – TURNIR – Tekken 7 – Dođite ranije kako biste se prijavili za učešće na turniru.

 

20:30-21:30  – VIP druženje

Kao što je običaj, posetioci sa VIP kartama u subotu uveče mogu da uživaju u posebnom programu – mini žurka uz piće i druženje sa našim ekskluzivnim gostima…

 

+

 

Subota, 24. jun, od 13:00 do 21:00 

Budite detektiv – Rešavanje ubistva u fandomu “Danganronpa

Oduvek ste želeli da isprobate svoje detektivske veštine? Naš tim “Danganronpa” kosplejera pomoći će vam da se ostvarite u rešavanju misterija. Pravila su jednostavna: u subotu, u jednoj od prostorija u kojoj se odvija Japanizam, naići ćete na mrtvo telo. Pored pokojnika, nalaziće se i određeni tragovi koji upućuju na to ko ga je poslao na onaj svet. Svako ko želi da učestvuje dobiće svoj “Monokuma File“, i igra može da počne.

 

U celom Domu omladine, nalaziće se “Danganronpa” kosplejeri koji će biti svedoci ubistva – svako zna delić priče, ili se nalazi pored novog traga. Nađite ih, razgovarajte s njima, sklopite kockice, i zaključite ko je ubica i šta je bio motiv za ubistvo. Svoj odgovor ćete zapisati i ubaciti ga u za to predviđenu kutiju. Pred projekciju filma, izvući ćemo pobednike – tačan odgovor vas može dovesti do nekih prilično maštovitih nagrada.

 

 

Nedelja, 25. jun – ČETVRTI DAN: 

 

Velika sala

 

13:00 – PROJEKCIJA – “Doukyuusei ~Classmates~

Proizvodnja: Aniplex

Trajanje: 60 minuta

 

Eto nama još jedne fine Boy’s Love priče iz 2016. godine, koja je prvobitno nastala kao manga autorke Asumiko Nakamure 2007. Asumiko Nakamura je inače postala poznata upravo po mangama koje se bave tematikom muško-muške ljubavi, a aktivna je od 2000. godine. Karijeru je, inače, započela kao ilustrator legendarnog modnog časopisa “Gothic & Lolita Bible“, i ta se estetika dobrano oseća u svim njenim kasnijim radovima.

 

U ovoj priči romansa polako počinje da cveta između dvojice srednjoškolaca koji su jedan drugome sušta suprotnost. Jedan je plavokosi, opušteni, talentovani roker Hikaru Kusakabe, dok je drugi crnokosi, povučen i tih Rihito Sađo. Započinju razgovor tokom priprema za školski festival, kada Rihito odbija da peva kao deo hora, da bi ga Hikaru zatekao kasnije kako sam vežba i pristaje da ga podučava. Iako nije stekao veliku popularnost, anime je svakako poznat ljubiteljima žanra i u suštini je veoma simpatičan dodatak BL filmografiji, zahvaljujući ljupkoj animaciji i šarmantnim likovima.

 

NAPOMENA: Film nije pogodan za gledaoce mlađe od 16 godina

 

14:30 – Predstavljanje domaćeg izdanja: “Duh u oklopu” – Darkwood

Jedan od najvećih stripskih naučno-fantastičnih klasika “Duh u oklopu” (“Ghost in the Shell“) ovog leta će najzad biti objavljen na srpskom jeziku. “U ne tako dalekoj budućnosti, dok elektroni i svetlo pulsiraju naokolo, korporacijska mreža obavija celu planetu. Ipak, informatizacija se nije toliko raširila da izbriše države i narode – oni i dalje opstaju. A u jednom kraju Azije proteže se čudna konglomerat-država – Japan…” Ovim rečima počinje velika avantura u duhu “Blejdranera” i pisanija Filipa K. Dika, priča o jednoj specijalnoj jedinici koja se bori protiv sajber-kriminala. Autor Širo Masamune nam maštovito ukazuje na probleme koji se mogu vrlo brzo pojaviti oko nas, u svetu u kom je bio-inženjering sve izvesnija realnost – u svetu u kome ćemo se pitati ima li mašina duh i da li nam postaje jednaka po pravima, čak i ako nas u mnogo čemu prevaziđe.

U okviru tribine ćemo govoriti o mangi, o anime franšizi, kao i, neizbežno, o nedavno prikazanom kontroverznom američkom filmu. Naravno, osvrnućemo se i na Darkwoodov izdavački program, a ako budete dobri, možda padne i koji tizer za buduće planove.

 

16:30 – Kosplej – Predocenjivanje

Cilj predocenjivanja je dvojak: na jednoj strani, da se omogući najkvalitetniji šou za publiku, tako što će se na sceni pojaviti najbolji kostimi i najzanimljivije osmišljeni performansi, a na drugoj strani, da se kosplejerima obezbedi da provedu dovoljno vremena sa žirijem, koji će detaljno pogledati njihove kostime i postavljati im pitanja bez žurbe. Žiri će odabrati 25 najboljih takmičara (pojedinci i grupe) koji će potom nastupiti pred publikom.

 

Predocenjivanje je zatvoreno za širu javnost – PRISTUP SALI ĆE IMATI ISKLJUČIVO POSETIOCI SA VIP KARTAMA.

 

18:30 – Kosplej – Takmičenje

Nedelja veče rezervisana je za najiščekivaniji događaj svakog Japanizma: kosplej spektakl. Za svaki slučaj, ponovićemo definiciju kospleja još jednom: reč je o specifičnom kostimiranju inspirisanom likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara – ali i zapadnih stripova, filmova i TV serija. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, performansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Kosplej takmičenje pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.

Ponovo ćemo primeniti sistem ocenjivanja po kome se bira pet najboljih takmičara: Najbolji junior, Najbolji krafting, Najbolje šivenje, Najbolji performans, i Najbolja interpretacija lika. Od četiri seniora, bira se Grand Prix pobednik Japanizma, koga čeka godinu dana “sušenja” sa zabranom takmičenja, ali i promocije, intervjui, učešće u kosplej žirijima, gostovanja na stranim konvencijama, i svašta još nešto.

 

20:00 – Kanon Mizuno – Kraći nastup (tokom žiriranja)

Kanon Mizuno će se ponovo predstaviti publici kraćim nastupom, dok čekamo na odluku žirija.

Zvanični sajt: https://ameblo.jp/mizunokanonnon/

 

20:30 – Proglašenje pobednika i zatvaranje Japanizma

Kao i svake godine kraj i zatvaranje Japanizma su predviđeni za dodelu nagrada za kosplej takmičenje, kao i za najbolje ilustratore koji su poslali svoje radove za izložbu. Ukratko, opraštanje do sledeće godine i 11. Japanizma!

 

Klub Doma omladine Beograda

 

13:00 – F4F: “Yu-Gi-Oh! – Priča iza karata”

Prezentacija o jednoj od najpoznatijih globalnih mamipara sastojala bi se od slajdova sa slikama i detaljne diskusije, uz puštanje uvodne špice svakog od 7 serijala. Osvrnućemo se na Kazukija Takahašija kao autora mange i vođe franšize, a primarni fokus bi bio na rezimiranju pojedinačnih manga i anime serijala od 1996. do danas (opisujući priču, likove, zanimljivosti o produkciji, razlike u američkim adaptacijama, uticaj u industriji itd.). Konačno, pozabavićemo se elementima same “Yu-Gi-Oh” igre kartama koja je nastala iz filer arka mange, a vremenom se pretvorila u nešto mnogo veće i postala glavni aspekt serijala i globalni fenomen.

 

14:30 – F4F: “Šta čini dobrog lika – Anime Edition”

Nema te dobre fikcije koja u sebi ne sadrži dobre likove. Muški ili ženski, pozitivci ili negativci, nepobedivi brđani sa mudima k’o bostan ili… pa, razni Šinđiji. Ipak, šta to određene čini boljim i kvalitetnijim od drugih? I postoji li zapravo neka čudesna formula ili recept za kvalitetnog lika u anime medijumu?

Predavanje za cilj ima zadatak da odgovori na ova, kao i na mnoga druga pitanja, uključujući i vaša. Kratko i informativno predavanje jednog amatera, ispunjeno dosadnim blebetanjem, iskvarenim humorom i izvesnom dozom soli.

 

15:15 –  F4F: “Uchouten Kazoku– Sukob tradicionalnog i modernog u naslovu Ekscentrična porodica”

“Eccentric family“ je anime iz 2013. rađen po istoimenom romanu Tomihiko Morimija. Ekranizacija ovog dela je doživela neverovatnu popularnost po izlasku, uspevši da se izdvoji u moru generičnih anime serija, te je ove godine dobila i drugu sezonu.Ova komedija/drama (dramedija?) prati jednu porodicu tanukija u Kjotou, to jest njenog trećeg sina, koji zajedno sa svojim tengu učiteljem, ljudskom devojkom koja se pretvara da je tengu i drugim tanukijima pokušava da dođe do istine o sudbini svoga pokojnog oca, sukobljavajući se sa preprekama na putu na krajnje nekonvencionalan način, te tako upoznaje gledaoce sa japanskom mitologijom i njenim natprirodnim bićima, jokaima .

Tengu lete nebom, ljudi gospodare zemljom, dok tanuki trčkaraju gde god im se ćefne, ne mareći kome prave problem, dokle god se zabavljaju. Tema ove tribine je sukob modernog i tradicionalnog u naslovu „Ekscentrična porodica“ kao i sabiranje utisaka o serijalu do sada.

 

16:30 – Putopis: “Hanami – Na ulicama Tokija”

Iako je proleće uvek i svuda u svetu lepo, u Japanu je ipak specifično! Ali i sam Japan je specifičan kao zemlja, zar ne?

Hanami ili “posmatranje trešnjinog cveta” kao običaj datira još iz Heian ere, a kao praznik se zadržao do danas. Kako danas izgleda Hanami, i kako teku pripreme i dani posle proslave? Šta je Hanami – ili Ohanami – i kako izgleda doživeti ga? Euforija koja predhodi Ohanamiju ima svoj miris, ukus, boju i formu na ulicama Tokija. Ona vas prati gde god da se okrenete, nezaobilazna je i jedinstvena. Ona je tačno ono što vidimo u manga, anime i J-dorama ostvarenjima, ali i mnogo više od toga.

Kako se Japanci pripremaju za Hanami/Ohanami i kako ga doživljavaju, a kako sve to izgleda u očima turista koji su imali sreću da se u tom periodu zadese u Tokiju možete saznati na ovom predavanju. Doživljaje iz prve ruke, uz mnoštvo anegdota i fotografija, prenose naši prijatelji Mirjana Nećak i Ostoja Vojinović, koji su ovog proleća posetili Japan.

 

Amerikana

 

13:00 – 21:00 – Taverna

Ove godine, Tavernu prebacujemo u veći prostor – čeka vas bleja uz pivo, suši i nezaobilazni bubble tea.

 

14:00 – 16:00 – “Pitajte nas”

Pošto je ovo jubilarni Japanizam, želimo da ovoga puta maksimalno izađemo u susret publici i provedemo ova četiri dana družeći se sa vama. U Taverni smo za sva četiri dana odredili dežurstva, kada će neko iz Upravnog odbora Sakurabane sedeti da se druži sa vama, i uz pivo ili bubble tea odgovara na sva vaša pitanja…

 

13:00 – 17:00 – Slobodno igranje video igara na konzolama

Poslednji dan za gejmere je odvojen za opušteno igranje, bez turnira i kompetitivog igranja. Dakle, zabava i uživanje u igračkim konzolama sve dok ne dođe vreme za kosplej takmičenje, koje niko ne želi da propusti.

Propratni program:

 

Svakog  dana od 13:00 do 21:00

Prodajni sajam

Naš prodajno-izložbeni sajam s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje Japanizma jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća inspirisani Japanom; posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba; gostujući izlagači iz inostranstva i eksluzivna ponuda domaćih strip izdavača.

Detaljan katalog izlagača na Japanizmu moći ćete da vidite na našoj Facebook stranici.

 

Svakog  dana  od 13:00 do 21:00

Izložba radova – WACOM Nagradna izložba na glavnu temu

Jedan od sadržaja koji iz godine u godinu ponavljamo još od prvog Japanizma jeste nagradna izložba za likovne radove u manga stilu. Radovi nam dolaze iz čitave Srbije, a sve više i iz susednih zemalja. Najbolje radove na glavnu temu Japanizma, „Proslava“, očekuju veoma vredne Wacom nagrade i skupa crtačka oprema od našeg glavnog sponzora, a pobednik će imati čast i da dizajnira plakat za Japanizam 2018.

 

Svakog  dana  od 13:00 do 21:00

Izložba radova – Slobodna tema

Najboljem umetniku koji je svoje veštine izrazio slobodnom temom biće dodeljena simbolična nagrada.

 

Svakog  dana  od 13:00 do 21:00

Kosplej štand

Deo prostora kod stepeništa na prvom spratu Doma omladine (gde su Amerikana i Klubić) biće u potpunosti izdvojen za kosplej, odnosno za Sakurabaninu kosplej radionicu.

Na štandu će se naći razni rekviziti koji kosplejerima mogu hitno zatrebati (zihernadle, ukosnice i ostalo). Takođe ćete moći da pazarite uvek tražene aksesoare poput perika. Imaćemo i besplatni profesionalni foto kutak. Vodeći domaći kosplejeri koji sarađuju sa Sakurabanom ovde će prodavati svoje printove (Ferasha, Shunak, Tenshi, Wacky Cherry i drugi), a tu će biti baza i naših cenjenih kosplej gostiju – David Chan, NadiaSK, Okkido i Rado Raven Art.

 

Svakog  dana  od 13:00 do 21:00

Digitalna izložba fotografija sa prethodnih konvencija

Arhivski dokazi kako su izgledale prethodne konvencije, od 2008. do danas. Nemojte se iznenaditi ako negiramo sopstveni identitet na nekim slikama…

 

Svakog  dana  od 13:00 do 21:00

Društvene igre uz Klub Conflux

U sklopu Japanizma, Klub Conflux organizuje školu kartične igre “Magic the Gathering“. Naučite da igrate najpopularniju kartičnu igru koja i četvrt veka od svog nastanka i dalje osvaja svet.

Svaki novi igrač dobija:

1. Promo kartu

2. Promo špil

3. Promo kutijicu za karte

4. Zagarantovanu zabavu i uživanje učeći igru.

 

Nije potrebno predhodno prijavljivanje. Škola je besplatna za posetioce Japanizma.

 

************

Svakog  dana  od 13:00 do 21:00

Društvene igre uz Klub C22

Naši stari prijatelji iz Kluba C22 postaraće se da na Japanizmu uživate uz različite društvene igre, a povremeno će da padne i neki manji ili veći turnir, u zavisnosti od raspoloženja.

 

Svakog  dana  od 13:00 do 21:00

Humanitarno fotkanje sa kosplejerima – Bel Hospice Centar

Ništa ne boli toliko kao kada moramo da se zauvek pozdravimo sa voljenima, koji čekaju na kraj u bolovima i patnji. Svako ko je izgubio bližnjeg od teške – najteže – bolesti zna koliko u tim danima znači da je neko stručan i posvećen uz vas. Neko ko će, zajedno sa vama, držati za ruku vaše voljene dok se plaše kraja, i ko će biti tu da im pruži svaki vid pomoći, saveta i olakšanja u poslednjim danima koje provode uz vas.

Nažalost, u našoj zemlji nema mnogo stručnih ustanova koje pružaju ove preko potrebne usluge – a često je i njima potrebna pomoć.

Kosplejerima nije uvek lako da nose velika krila, šlemove, perike, boje za telo, sočiva, platforme i ostale skalamerije, ali će ih poneti za ovu veoma posebnu priliku. Ideja je da se prikupi što više sredstava za Bel Hospice Centar – jednu od retkih ustanova koje ostaju uz naše voljene kada im je najteže.

Najpoznatiji domaći kosplejeri – a možda i naši strani gosti – biće tu u svojim najboljim izdanjima. Vas čekamo na humanitarnom štandu – dođite da napravimo fenomenalne fotkice, za koje ćete donirati simboličnu sumu (a ako poželite, slobodni ste i veću)! Za uzvrat dobiti fotografije kao divnu uspomenu i simbol zahvalnosti za humani doprinos.

 

Svakog  dana  od 13:00 do 21:00

Izložba majica sa prethodnih Japanizama

Gledate naše volontere u njima već deset godina. Bile su crne, crvene, žute, plave i jarko ljubičaste – popularna Evangelion boja. Dizajn im se menjao – odražavao je naše maskote i teme Japanizma, a likove na njima su radili i naši dizajneri, i pobednici na konkursima. Znate da kad god se obratite nekome u Japanizam majici, taj će da vam pomogne. Na naše iznenađenje, postale su i stvar pretiža – čudo jedno koliko posetilaca želi da se dočepa zvaničnih majica. To ume i da izazove zabunu, pa se desi da posetioca u majici neko startuje da odradi neki poslić, misleći da je volonter. Što je najvažnije, takvi posetioci najčešće uz osmeh i odrade šta se od njih traži.

Malo šta ilustruje protok vremena kao majice koje smo nosili – i u kojima smo se znojili – radeći na organizaciji Japanizma u ovih 10 godina. Stoga, izložba majica naših volontera – ispranih, izbledelih, debelo zasluženih i s ponosom nošenih – deluje kao jedan od najprikladnijih načina da se obeleži ovakav rođendan.

 

Sajt: www.sakurabana.rs

FB: https://www.facebook.com/japanizam/

#japanizam2017

Komentari