Odbor Beogradskog džez festivala najavio: 38. izdanje manifestacije od 26. do 30. oktobra!

Sednica Odbora Beogradskog džez festivala (BDŽF) održana je 28. juna u Domu omladine Beograda, koji je organizator ove ugledne međunarodne muzičke manifestacije. Sednicom je predsedavao Goran Vesić, predsednik Odbora festivala, a prisustvovali su Nenad Dragović, v.d. direktora Doma omladine Beograda i BDŽF, Vojislav Pantić, umetnički direktor BDŽF, članice Odbora BDŽF Ana Ilić i Milica Ševarlić, Dragan Ambrozić, programski menadžer BDŽF, kao i predstavnik Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, osnivača i pokrovitelja BDŽF.

Na sastanku je jednoglasno usvojen finalni program i budžet 38. Beogradskog džez festivala, koji će biti održan od 26. do 30. oktobra 2022. godine. Druga dva člana odbora, Jovan Maljoković i Dejan Ilijić, opravdano su izostali, ali su u pismenoj formi poslali svoju saglasnost na priložena dokumenta. Time su se stekli uslovi da i zvanično bude objavljeno ovogodišnje održavanje najstarijeg srpskog džez festivala i da u prodaju budu pušteni vaučeri za komplete ulaznica.

Foto: Sava Radovanović

Predsednik Odbora Beogradskog džez festivala, Goran Vesić, pozvao je sve ljubitelje džez muzike da već od sutra obezbede svoje ulaznice na Blagajni Doma omladine Beograda, čije cene su i dalje među najpovoljnijim u regionu za jednu međunarodnu muzičku manifestaciju ovako visokog umetničkog kvaliteta. On je istakao da će publika i ove godine moći da čuje koncerte vrhunskih džez izvođača tokom pet dana trajanja Festivala u Domu omladine Beograda i MTS Dvorani, a da se očekuje značajan broj međunarodnih džez kritičara, novinara, kao i publike iz regiona. Vesić je naglasio da će u okviru Beogradskog džez festivala i ove godine biti organizovani brojni prateći sadržaji, kao i besplatne džez radionice koje će učesnici programa održati našim studentima i mladim džez muzičarima.

Foto: Sava Radovanović

 

Pošto je proslavio 50 godina od osnivanja i uspešno prebrodio dve teške pandemijske godine, ne prekidajući niz festivalskih izdanja 2020. i 2021, Beogradski džez festival nastavlja da u punom sjaju predstavlja najbolje od savremenog džeza sa svih kontinenata. Pod sloganom JAZZBEATS u svom 38. izdanju od 26. do 30. oktobra ugostiće umetnike koji pomeraju granice džeza i donose žanrovsku raznolikost, unoseći novo uzbuđenje u ovaj muzički pravac. Kao otkucaji srca, ritmovi ove muzike nastavljaju da traju uprkos svemu, baš kao i Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival.

U salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održan 21 koncert u okviru 10 programskih celina, sa skoro 150 muzičara iz celog sveta, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene. U okviru glavnog programa ove godine biće zastupljeni projekti 5 srpskih umetnika, što je rekordni broj u novijoj istoriji manifestacije, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje naši mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.

 

Na Beogradskom džez festivalu ove godine će se predstaviti tri generacije umetnika. Naglasak je na mlađima, koji čine tri četvrtine programa: festival od svog obnavljanja 2005. svesno najviše podržava budućnost džeza, osećajući i vaspitnu ulogu koju kulturne manifestacije treba da imaju u podizanju mlađih generacija publike, kao i ulogu platforme za podršku mladim džez stvaraocima. U programu će biti zastupljeni i izvođači koji trenutno predstavljaju najaktuelnija imena u svetskim džez okvirima, kao i nekoliko renomiranih autora starije generacija, koji su bitno uticali na razvoj ovog žanra u 21. veku. Posebnu pažnju ove godine festival će pokloniti orkestarskom džezu, kroz nastupe čak četiri velika ansambla, koja će publici pružiti odličan uvid u raznovrsnost big bend izraza u Evropi.

Pozivamo vernu publiku da i ove godine bude deo jedne od najomiljenijih međunarodnih umetničkih manifestacija u Srbiji, koja se ponosi vrhunskim umetničkim dometima, najmlađom džez publikom u Evropi i doslednošću u programskom konceptu koji slavi kreativnost i stvaralačku radoznalost džez muzičara sa svih meridijana.

 

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 38. Beogradskog džez festivala se može nabaviti od 29. juna 2022. na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda i putem sajta www.tickets.rs. Početna cena vaučera je 3800 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala (10 koncerata).

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Organizator festivala je Dom omladine Beograda. Pokrovitelji 38. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Prijatelji 38. BDŽF su Lukoil, SOKOJ, DPC Networks. Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

 

INFORMACIJE O PRVIM OBJAVLJENIM UČESNICIMA 38. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA MOŽETE PROČITATI OVDE.

Komentari