[INTERVJU] Ina Forsman, bluz pevačica: „U Beograd donosimo sirovu žensku energiju!“

Ina Forsman, mlada i talentovana pevačica iz Finske, zahvaljujući svom snažnom i izražajnom glasu već u tinejdžerskim godinama stekla je pažnju međunarodne publike i muzičke zajednice. U tome joj je pomogao ugovor sa uglednom izdavačkom kućom Ruf Records, uz čiju pomoć je proputovala Ameriku i Evropu na svojoj prvoj turneji 2016. godine. Početkom ove godine Ina je objavila novi album, „Been Meaning To Tell You“, uz koji je nastavila da gradi karijeru kao jedan od prepoznatljivih glasova bluza, soula i džeza. U sklopu ovogodišnje Ruf Records Blues Caravan turneje po prvi put će nastupati u Beogradu, sa koleginicama Eli Venable i Katarinom Pejak, 21. septembra (20:30 č) u Velikoj sali Doma omladine. Ulaznice su u pretprodaji preko Ticket Vision mreže, po ceni od 1000 dinara.

Foto: Minna Annola

 

Koja su Vaša najranija sećanja na muziku i kako ste počeli profesionalnu muzičku karijeru?

Ina Forsman: Oduvek sam volela da pevam i nastupam. Imala sam šest godina kada sam prvi put izjavila da želim da postanem pevačica. Profesionalnu karijeru počela sam sa 17 godina,  a sa 20 sam objavila prvi solo album sa autorskim pesmama.

 

Iskreno rečeno, prva asocijacija na Finsku obično nije bluz muzika, recite nam nešto više o bluz sceni u vašoj rodnoj zemlji.

Ina Forsman: U Finskoj postoji mala, ali snažna muzička scena. Imamo jako talentovane muzičare, a pošto muzički krugovi nisu veliki, imala sam zadovoljstvo da sarađujem sa većinom od njih. U mojoj zemlji se održava nekoliko odličnih bluz festivala u skoro svakom gradu, pa čak i u selima.

 

Vaš debi album je bilo pravo muzičko otkriće, a doneo Vam je i prvu turneju sa Ruf Records Blues karavanom 2016. godine – kakva su Vam sećanja na taj period i da li ste očekivali toliki uspeh?

Ina Forsman: Bilo je vrlo uzbudljivo, jer mi je sve to bilo sasvim novo. Najpre sam otputovala u Ostin da snimim prvi autorski album, a potom je usledila turneja sa 150 nastupa po Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Tada sam se potpuno zaljubila u muzičarski život na turnejama, koncertime, nastupe pred publikom, i shvatila da ne želim da radim ništa drugo!

 

 

Kako vidite značaj Bluz karavana za karijeru mladih muzičara?

Ina Forsman: To može biti vrlo dobra odskočna daska za mlade umetnike, jer ima toliko mnogo zemalja u kojima je jako teško doći do publike ako nemate čitavu mašineriju koja radi za vas. U tome nam pomažu Ruf Records i Bluz karavan. Tako ću sada imati šansu da po prvi put nastupim u Srbiji, zbog čega sam veoma uzbuđena!

 

Na Ruf Records turneji 2016. godine delili ste binu sa Tašom Tejlor i Lejlom Zoi, ove godine nastupate sa Eli Venabl i Katarinom Pejak. Kako vas tri funkcionišete na sceni i iza nje?

Ina Forsman: Veoma sam uživala u oba Bluz karavana. Na prvoj turneji sam bila najmlađa i nisam imala iskustva koliko su ga imale Taša i Lejla, a ove godine sam ja ta koja je već nastupala u većini mesta koja posećujemo. Oba puta smo imale veoma dobru dinamiku, i na bini i van nje.

 

Foto: Sebastian Furstenborg

 

Vaš poslednji album „Been Meaning To Tell You“ je objavljen početkom ove godine. Koliko se razlikuje od prvog albuma, i šta je najvažniji stvar koja se desila u Vašem muzičkom razvoju između ova dva albuma?

Ina Forsman: Moj novi album je muzički raznovrsniji i iskreniji što se tiče tekstova, ali i eksperimentalniji, sa većim uticajem džeza. Mislim da sam znatno napredovala kao tekstopisac u prethodnom periodu.

 

U najavi Bluz karavana za 2019. godinu rekli ste da će ovo biti jedinstvena turneja, prepuna „sirove ženske energije“. Šta je Vaša poruka za beogradsku publiku koja će doći na koncert 21. septembra u Dom omladine?

Ina Forsman: Veoma sam srećna što nastupam u Beogradu, Katarininom rodnom gradu! Biće to poseban nastup za sve nas, verujem da će nam biti vrlo zabavno i da ćemo u celosti pokazati tu sirovu žensku energiju!

 

Komentari