Vođenje kroz izložbu “Dodirivaćeš ono što sam ja dodirivao” Ane Vujović

U Galeriji Doma omladine Beograda u toku je postavka projekta Nomadski letnji program, koji je nastao iz Letnjeg programa Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Obuhvata dve izložbe: “Dodirivaćeš ono što sam ja dodirivao” Ane Vujović (13-21. avgust) i “Najbolji deo dana” Vladimira Veljaševića (23-30. avgust). Obe izložbe su prostori između čitanja, gledanja, dodirivanja i slušanja, a tokom njihovog trajanja planirana su stručna vođenja koja će obavljati kustos, umetnici i članovi Saveza slepih Srbije. Prvo vođenje, kroz izložbu Ane Vujović, zakazano je za subotu, 17. avgust od 18 časova, a ulaz je slobodan.

 

Anina izložba je namerno, gotovo paradoksalno koncipirana tako da se u potpunosti ne može sagledati bez pomoći slepe osobe. Tekstovi na Brajevom pismu nisu transkribovani, a pojedini Anini višečulni prikazi lako mogu proći neopaženo, ako vam neko, sa izoštrenim čulima dodira i zvuka ne ukaže pažnju. Delimična demistifikacija postavke moguća je samo i isključivo kroz ujedinjenje iskustava osoba sa i bez oštećenog vida. To je polazna tačka ovog vođenja, ta tačka subjektivne jednakosti , zajedničko tlo na kom se bude receptori za kinesteziju.

Može li se senzacija izmeriti? Kako se razlikuju senzacija i percepcija? Kako se čita i piše Brajeva azbuka? Da li slepe osobe mogu da predvide stvari i događaje koji drugima izmiču? Ko zapravo ne vidi…? Na ta i mnoga druga pitanja odgovaraće:

Boris Dončić, profesor srpskog jezika i književnosti, bibliotekar i urednik u studuju za snimanje audio knjiga u biblioteci Saveza slepih Srbije,
Ana Jovčić, apsolventkinja srpske književnosti,
Ana Vujović, autorka izložbe,
Jelena Spaić, kustos Nomadskog letnjeg programa.

 

Komentari