MEĐUNARODNA NEDELJA CIVILNOG DRUŠTVA 2019: Moć zajedništva

Civilno društvo celog sveta okupiće se u Beogradu da ojača “Moć zajedništva”. Međunarodna nedelja civilnog društva (ICSW), koja se održava od 8. do 12. aprila 2019. godine u Beogradu, predstavlja ključno globalno okupljanje oko 1000 lidera civilnog društva, aktivista i zainteresovanih građana iz različitih sektora i regiona sveta da se konstruktivno uključe u pronalaženje zajedničkih rešenja za globalne izazove. Po prvi put u više od 20 godina organizovanja ovog međunarodnog okupljanja, CIVICUS će u partnerstvu sa Građanskim inicijativama održati svoj vodeći događaj u Evropi.

Ovogodišnja tema – „Moć zajedništva“ – istražuje kako ljudi i organizacije širom sveta mogu i još uvek rade zajedno kako bi omogućili i zaštitili prostor za građansku akciju, u svetu u kojem globalne transformacije preoblikuju funkcionisanje civilnog društva.

ICSW će predstaviti program koji uključuje najmanje 30 sesija na teme koje se kreću od sužavanja slobode medija, hitnu pomoć organizacijama koje su pod napadima, povećanje odgovornosti civilnog društva, uz razne partnerske događaje, kao i obraćanja istaknutih govornika. Iz svoje mreže koja broji više od 7.000 članova u 175 zemalja i regionalnog prisustva, CIVICUS i Građanske inicijative uključili su više od 30 organizacija partnera i niz istaknutih, inspirativnih govornika kako bi podelili svoja iskustva sa delegatima.

Program ICSW 2019 će biti usmeren na tri međusobno povezana segmenta, kako bi se delegatima omogućilo da rade zajedno na:

• Razumevanju i povezivanju sa pokretima građana koji se odvijaju na ULICAMA i širom sveta
• Izgradnji MOSTOVA koji jačaju saveze, stvaraju solidarnost i olakšavaju zajedničku akciju u svim pitanjima
• Identifikovanju STEPENICA koje moramo da pređemo i koje su potrebne za izgradnju i održavanje kolektivnog uticaja i povezavanje lokalnih i globalnih napora.

Dosadašnji govornici u okviru ICSW-a bili su, između ostalih, renomirani i uticajni mislioci kao što su dobitnici Nobelove nagrade za mir Džimi Karter, Desmond Tutu i Ali Zedini, kao i bivši premijeri Novog Zelanda i Grčke Helen Klark i Jorgos Papandreu, tako da se i ove godine u Beogradu očekuje veliki broj uglednih gostiju.

O ORGANIZATORIMA
Organizatori ICSW 2019 su CIVICUS i Građanske inicijative

CIVICUS je globalni savez organizacija civilnog društva i aktivista posvećenih jačanju građanskog delovanja i civilnog društva širom sveta. Osnovan 1993. godine, CIVICUS nastoji da promoviše marginalizovane glasove, posebno sa globalnog juga, i ima članove u više od 145 zemalja širom sveta.

Građanske inicijative su nastale 1996. godine kada je grupa istaknutih NVO aktivista uključenih u antiratni pokret i nenacionalističku demokratsku opoziciju prepoznala potrebu da se stvori društvena, građanska baza koja bi mogla podržati demokratske promene putem podučavanja građana o njihovim pravima, demokratiji, građanskom društvu i kako da budu aktivni građani, da bi mogli da odlučuju o sopstvenim životima.

Moć zajedništva leži u tebi – postanite deo moći zajedništva! Registrujte se danas! Više informacija možete pronaći ovde.

Komentari