“SEKUNDARNA ARHITEKTURA” Branislava Nikolića

Početak performansa u subotu, 16.11. u 19:30. Performans traje do 23.11.2013. // Otvaranje izložbe  u subotu, 23.11. u 19:00. Izložba traje do 4.12. 2013.
Organizacija: ProArtOrg u saradnji sa Domom omladine Beograda, Trećim Beogradom i Gete institutom u okviru programa Urbani inkubator

 

SEKUNDARNA ARHITEKTURA
“Branislav Nikolić je autor koji se već godinama bavi propitivanjem društvene dimenzije skulpture kao medija u javnom prostoru (podsetimo se njegovih radova: Trafika, Cake, TV Mountains)… Vrlo često deluje kao arheolog savremenog društva. Predmet njegovog interesovanja su drveni predmeti bačeni pored kontejnera, koji su izgubili svoje prvobitne funkcije: prirodnu (kao stablo) i utilitarnu (kao drvena građa)… Ipak, skulpture Branislava Nikolića ne demonstriraju samo njegovu veštinu preoblikovanja materijala. Nikolić interveniše tako što donosi društveno odbačene činjenice, unutar institucije umetnosti gde one dobijaju novu funkciju tj. status umetničkog dela. Gradske vibracije postaju rezonantne na način koji optimalizuje drušvo i instituciju i u estetskom ali i angažovanom smislu… Nikolić se ne bavi pasivnom aproprijacijom društvnih činjenica, već novom interpretacijom tj. stvaranjem umetničkog dela čija je funkcija produktivna društvena kritika koja se zasniva na rekombinaciji, rekopoziciji i rekonstrukciji postojećih činjenica. Produktivnost se uočava u predispoziiji da se unapredi ili zameni funkcija onoga što je društvo nepravedno odbacilo. Umetničkim gestom transformisana i poboljšana istorija grada upisuje se u ono što će jednoga dana biti institucinonalna istorija konkretnog galerijskog prostora.”*

Projekat Sekundarna arhitektura zamišljen je kao saradnja između umetnika Branislava Nikolića, koji ima pristup galerijama i umetničkom svetu i Zorana Ignjata, arhitekte-amatera koji gradi kuće u uslovima ‘urbane gerile’. Zoran je pripadnik romske manjine koja živi u Beogradu i svakodnevno se snalazi u surovom gradskom okruženju.

Živi u polu nomadskom, slam naselju na rubu grada, van ustaljenog sistema. Navikao je da materijal za svoje građevine traži po ulicama, kontejnerim, đubrištima… Od njih gradi kuće za sebe i svoje sunarodnike i komšije. Pročuo se kao najbolji graditelj među njima. Svi ga zovu kada treba da se izgradi nova kuća od otpadnog drveta, kartona, starih salonita, lima i guma. Zna najbolje da iskombinuje betonske blokove, autobuske prozore, vrata od kola, i drvene štokove.

Saradnja se zasniva na zajedničkom interesovanju umetnika i arhitekte za odbačene stvari koje drugi ljudi smatraju neupotrebljivim. Rezultat ove saradnje bi bila zajednička izgradnja jedne ‘obične’ romske kuće u galerijskom prostoru i dokumentarni video rad (u režiji Nebojše Vasića) kojim bi bio zabeležen čitav proces traženja materijala po gradu i sama izgradnja, a koji bi bio neprekidno emitovan na starom pronađenom televizoru u toj kući. Izmeštanje ovog objekta iz realnog u kulturni prostor, ističe njegovu socijalnu poziciju suprotstavljajući je tako normalnom životu koji vodi prosečan posetilac jedne takve ustanove.

Branislav Nikolić
* izvodi iz teksta Beogradski stubovi Maje Ćirić

Rođen 1970. godine u Šapcu. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstva, 1996. godine. Magistrirao na akademiji Dutch Art Institute, Enschede, Holandija, 2001. Magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 2002. Član ULUS-a od 1995. godine. Član internacionalne umetničke grupe New Remote (www.newremote.net) i nezavisne umetničke asocijacije Kolektiv. Selektor Jalovičke likovne kolonije od 2002. godine (www.jalovik.net). Bavi se slikarstvom, skulpturom i dizajnom. Do sada izlagao na 19 samostalnih i više grupnih izložbi u zemlji i nostranstvu.

www.branislavnikolic.net
www.dailydrawingfeed.blogspot.com

Komentari