[INTERVJU] Željko Markuš: “Moje solo nastupe shvatite kao akustičnu varijantu Pacifika”

U petak, 28. jula sa početkom u 21 čas na sceni Doma omladine ponovo će se čuti pesme beogradskog rok benda Pacifik. Ovog puta reč je o malo drugačijoj izvedbi – solo nastupu Željka Markuša, gitariste i vokala ovog benda, koji će se predstaviti publici pre koncerta istaknutog američkog muzičara, kantautora i osnivača kantri  grupe JayhawksMark Olsona.

Željko Markuš je svoju muzičku karijeru započeo već u šesnaestoj godini, a od tada je bio deo dva benda – najpre Kristala, a zatim Pacifika, čiji je i danas član. Solo nastupi su delimična novost u njegovoj karijeri. Oni su, kako kaže, izvođački teži, pa zato predstavljaju i veći izazov. “Solo nastup je verniji trenutku nastanka pesme, a rad sa bendom je veliko zadovoljstvo“, ističe on. Sebe doživljava više kao deo benda, a celokupni kreativni proces i rad – sam ili sa bendom je uvek podređivao pesmi. “Izvođački je teže nastupiti sam, možda mi je u ovom trenutku karijere to i veći izazov.”, kaže Željko.

Svoj predstojeći nastup opisuje kao „akustičnu varijantu Pacifika“. Na repertoaru će izvoditi pesme sa albuma “Susret”, ali i singl “Led”, objavljen početkom godine kao najava za album u pripremi. Ono što će svakako biti iznenađenje za publiku 28. juna u Domu omladine Beograda, je nekoliko neobjavljenih pesama koje će premijerno izvesti.

Saradnju sa drugim muzičarima smatra vrlo značajnim, pa mu nastup pred koncert Marka Olsona predstavlja posebno zadovoljstvo. Osim njega, izdvojio je još muzičara sa kojima je imao priliku da nastupa.  “Rebel Star, Veliki prezir, Eva Braun su neki stari saborci još iz perioda Kristala, a svirali smo sa Bilbordom i bendom Magic Bush od novijih izvođača na domaćoj sceni.“, objašnjava Markuš.

Svoj prethodni nastup u Domu omladine sa bendom Pacifik opisuje kao podstrek za dalji rad koji bi trebalo da donese nove pesme i album. “Posle dugo vremena sam se osetio baš, baš dobro na bini. Planovi su da objavljujemo nove pesme – jedna je već spremna, sačekaćemo jesen, a potom verovatno i album“, završava Željko Markuš, pred skori nastup u Domu omladine.

 

Ulaznice za ovak koncert, u organizaciji agencije Rok svirke, su u prodaji po ceni od 800 RSD, dok će cena na dan koncerta iznositi 1000 RSD. Prodajna mesta: Eventim, Gigstix, DD Tickets i Felix Shop.

Komentari