[INTERVJU] Nikola Inić, bend Inke and the Trailer: “Sviram muziku koju volim” [ИНТЕРВЈУ] Никола Инић, бенд Inke and the Trailer: “Свирам музику коју волим”

INKE AND THE TRAILER je sastav koji čine dvojca sjajnih muzičara: Nikola Inić-Inke, vokal, gitara, truba, perkusije, loop i Zoran Milenković, bas gitara. U ponedeljak, 26. avgusta, od 20 časova predstaviće se publici ispred Doma omladine Beograda u okviru koncertnog serijala MONDAY BLUES.

 

Dugo ste nastupali kao solo izvođač – koliko su takvi koncerti teški za muzičara i može li jedan čovek da „nadoknadi“ muziciranje celog benda?

Nikola Inić: Da, nastupao sam samostalno skoro četiri godine, što se dogodi ponekad i danas. Kada govorimo o naporu ovakve vrste izvođenja on postoji, ali bih to pre nazvao izazovom. Ono što krasi loop svirku je neverovatna mogućnost razlivanja kreativnosti i mašte po omiljenim muzičkim žanrovima i kompozicijama. Kad sve to krene da se dešava razmišljanje o nedostatku benda nestaje. Naravno, bend je nešto sasvim drugačije. Više ljudi, više ćudi i različiti načini sviranja i pevanja. Sve to i mnogo toga drugog daje bendu draž.

Vaši nastupi su se u početku sastojali od izvođenja bluz pesama, da biste vremenom proširili reportoar i na druge žanrove, kao što su fank, rege i rok. Kojim kriterijumima se vodite kada sastavljate repertoar za svirke?

Nikola Inić: Sviram muziku koju volim, koja me na prvo slušanje okupira, koju osetim. Pravci su različiti, kao što rekoste. Ko zna šta će me još privući od žanrova, možda izmislim neki novi.

 

Iako izvodite numere drugih autora, to radite na potpuno jedinstven način sa atipičnim instrumentima. Da li je u planu i rad na autorskoj muzici?

Nikola Inić: Dugo već razmišljam o svojim kompozicijama. Vuče me da skuvam nešto svoje. I znam da će to jelo videti svetlost dana. Polako, ipak sam lala iz Banata na dugom boravištu u Beogradu.

U okviru Monday Blues serijala koji realizuje Dom omladine Beograda, sugrađani svakog ponedeljka imaju priliku da čuju kvalitetne bendove koji izvode bluz i srodne žanrove, na ulici, van standardnog koncertnog prostora. Šta mislite o ovom načinu prezentovanja muzike?

Nikola Inić: Dopada mi se i pozdravljam vaš gest. Mogli bi i drugi da se ugledaju na vas i na ovaj ili neki drugi način pokažu da smo narod raskošnog talenta, velikog srca i dobri domaćini koji čuvaju svoju kuću i čine je bogatijom na ovaj način.

Vi ćete nastupati na Platou Milana Mladenovića, ispred Doma omladine, 26. avgusta sa početkom u 20 časova. Šta nam spremate za taj nastup?

Nikola Inić: Spremamo mnogo dobre muzike, između ostalog i poznate numere Erika Kleptona, Roberta Džonsona, Bi Bi Kinga, Boba Dilana, Džonija Keša….

 

Komentari