[INTERVJU] Bend Keni nije mrtav: “Prikupljamo materijal za debi album”

Ovaj trojac impresivno vlada binom, kombinujući gitaru, bubanj, bas, dva vokala i sample pad. Njihove pesme su u osnovi nesvakidašnja nadogradnja pank aranžmanima i to ih čini specifičnim sastavom. Bend Keni nije mrtav nastupa ove subote u nastavku ciklusa Koncerti na Zidiću, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, od 20 časova.

Foto: Andrej Mihailović

 

Zašto ste se odlučili da bend nazovete „Keni nije mrtav“?

Keni nije mrtav: Keni je pank, pank nije mrtav, Keni nije mrtav.

Postali ste prepoznatljivo ime na srpskoj alternativnoj sceni. To potvrđuje i vaš nastup sa bendom Čovek bez sluha, na njihovom velikom koncertu u sali Amerikana Doma omladine. Recite nam nešto više o ovom iskustvu, kako je došlo do saradnje?

Keni nije mrtav: Govorimo o bendu koji već decenijama stvara, čiji frontmen ima dve objavljene zbirke pesama sa rasprodatim tiražima, čije su tekstove recenzirali Bajaga i Marčelo. ČBS je bend koji nam je otvorio prostor u okviru promocije svog novog albuma „Stanimo u gard“. Taj koncert u Amerikani je bio početak njihove turneje, na kojoj smo, na naše veliko zadovoljsvo i mi odsvirali nekoliko gradova. Na tim nastupima smo stekli i prve fanove iz Hrvatske (koji su dolazili na njihove nastupe u Srbiji), Novog Sada, Zaječara itd.

 

Vašu muziku opisuju kao pank sa nesvakidašnjim aranžmanima, koji uključuju i tvrđe i mekše deonice, dopadljive širokom spektru publike, od ljubitelja pop muzike, do onih koji slušaju metal. Kako biste vi opisali muziku koju svirate i ko su vaši muzički uzori?

Keni nije mrtav: Vetar i venecijaneri – Greška i par besmislenih reči. Nećemo o uzorima, potrajaće večnost.

 

 

Kao demo bend imali ste uspeha na mnogim festivalima, kao što su Bunt rok festival i Demo fest zemunskog kluba Fest. Da li je u planu album, kada i šta pripremate?

Keni nije mrtav: Evo, posle nekoliko godina rada, dobili smo priliku da potpišemo izdavački ugovor. To znači da će Keni sada da se posveti i zvaničnim singlovima, i da polako prikuplja materijal za svoj debi album. Sve će se to dešavati pod etiketom Mascom recordsa.

Iako se i dalje svrstavate u mlade bendove, iza sebe imate impresivan niz živih nastupa na nekim od najvećih bina. Kako se osećate kada svirate uživo? Šta za vas kao muzičare predstavlja neposredan kontakt sa publikom?

Keni nije mrtav: Da, svirali smo dosta. Naše svakodnevnice, zbiranje dobrih i loših stvari u životu su u većini slučajeva isti tok sa kojim se susreće cela generacija. U tom neposrednom kontaktu pričamo priče jedni drugima

 

Šta mislite o trenutnoj situaciji na domaćoj sceni i koje domaće bendove volite da slušate?
Keni nije mrtav: U jednom od skorijih intervuja smo govorili o tome da scenu više ne možemo posmatrati zasebno, več kao sastavni deo platforme koju čini veliki spektar aktivnosti i pojava. Scena je dobra, ako izuzmemo „žanrovske ograde“ koje postoje. S obzirom da je trap muzika trenutna pop kultura, daleko veći broj novih autora je okrenut tom zvuku, pa tu iz kvantiteta proizilazi i kvalitet i to je super. Dodir takvog popa i roka je dosta izražen na svetskoj sceni. Rok danas i rok osamdesetih nije ista stvar, i to je takođe super. Slonz, kombo Buč Kesidi & Ljubičice, Vizelj, Klinac i Apollo ekipa, Kendi i Aristokrat ekipa, naši veliki prijatelji Dram, Ivan Jegdić, Diavo i Grackemošti, Kišobran, Repetitor, kompetna Hali Gali platforma vrlo dobro znaju šta rade.

U subotu ćete svirati na Platou Milana Mladenovića, ispred Doma omladine, gde se svake subote organizuju koncerti na Zidiću, koji imaju za cilj da približe kvalitetnu muziku slučajnoj i namernoj publici. Šta mislite o ovom konceptu?

Keni nije mrtav: Ovaj koncept je odličan. Dom omladine nosi u sebi jednu bitnu referencu – poziv mladima. Pozivamo vas da oformite još ovakvih platformi koje izlaze u susret mladim autorima. Koncerti na zidiću su sedmični program, ali bi bilo dobro da se uspostave i sezonski programi koji autorima olakšavaju da se nađu na bini Amerikane.

Šta možemo da očekujemo na vašem nastupu u subotu, kakav program pripremate?

Keni nije mrtav: Okupljamo se ispred Doma omladine. Želimo da proslavimo potpisivanje ugovora sa izdavačkom kućom Mascom records na način koji najviše volimo i onako kako to najbolje umemo – svirkom. Postala je praksa da sviramo „Stickin`“ od NOFX-a, a da nam se u tom trenutku na bini pridruži neko iz publike. Ako neko ko ovo pročita bude želeo, imaće mikrofon na Platou Milana Mladenovića na raspolaganju 😀

 

Komentari