Festival KROKODIL 2019.

Druge večeri festivala KROKODIL u Domu omladine Beograda predstaviće se jedan od najvećih evropskih autora danas, bugarski pisac Georgi Gospodinov, ali i Lana Bastašić koja će čitati iz svog prvog romana Uhvati Zeca dok će Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca.

 

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. S Markom Čudićem, Krasnahorkai će razgovarati o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta.

U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom “Grand Tour” koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. Tokom dva dana festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije.

Program vodi Mima Simić.

 

Treću godinu zaredom, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter. Ove godine predstavićemo humanitarnu akciju “Za bebe superheroje” i pozvati sve prisutne da svojim donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije.

Tim angažovan na Intenzivnoj nezi beogradskog Instituta za neonatologiju – dr Hajdarpašić, dr Stoiljković, dr Jovanović, dr Kovačević i drugi – dvadeset četiri časa dnevno sedam dana nedeljno neumorno pomažu prevremeno rođenim bebama da prežive i stasaju. Posvećenost, trud i ljubav ovih eksperta su bezrezervni i nemerljivi kao i njihova stručnost i savesnost.

Ali to ipak nije sve što je bebama superherojima potrebno.

Aparati za veštačko disanje, respiratori, injekcione špric pumpe samo su neke od stvari koje nedostaju Institutu za neonatologiju.

Ulaznice za večernje programe su u prodaji od 15. aprila. Cena jednodnevne ulaznice za festival iznosi 450 dinara, dok je dvodnevne ulaznice 800 dinara, po ovim cenama biće dostupne do 10. maja. U ponudi su i ulaznice za penzionere i studente sa jedinstvenom cenom koja iznosi 350 dinara. Ulaz za decu do 10 godina je besplatan. Karte se mogu kupiti svakog dana u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica) od 10:00 do 22:00 kao i na blagajni Kombank dvorane. Karte se mogu kupiti i online putem www.ddtickets.rs ili u svim Emmi radnjama širom Srbije. Za više informacija o prodaji karata posetite www.ddtickets.rs.

 

Organizator festivala je Udruženje KROKODIL.

Festival su pomogli: Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije, Turisticka organizacija opštine Savski venac, Muzej Jugoslavije, Francuski institut, Goethe-institut, Austrijski kulturni forum, Prohelvetia, Allianzkulturstiftung, Nemačka akademija za jezik i književnost, evropska mreža za književnost i knjige Traduki, forum ZFD, CCFD Terres Solidaire, Booka, Geopoetika, Zepter, Prostoria.

Program festivala se realizuje u okviru Reading Balkans projekta koji je kofinansiran programom Kreativna Evropa Evropske Unije i u okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska Unija.

Partneri festivala su: Festival europske kratke priče, Goten, nezavisno Udruženje pisaca SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA, Polip festival i Bern ist uberal.

Medijski partneri: Nedeljnik, Danas, City magazin, Laguna radio, Play radio.

Tehnička produkcija: Marsh Creative Production.

************************

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano osam letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja našeg festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće preko sto pedeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.

Komentari