Dejan Dabić novi umetnički direktor Martovskog festivala

Martovski festival – 67. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 25. do 29. marta 2020. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Krajem novembra 2019. godine Skupština grada Beograda za novog umetničkog direktora Martovskog festivala izabrala je Dejana Dabića, filmskog kritičara, dugogodišnjeg urednika filmskog programa Niškog kulturnog centra i selektora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu.

 

Do 20. februara u toku je konkurs za prijavu filmova za takmičarsku selekciju 67. Martovskog festivala, a prijavljivanje se vrši isključivo preko sajta www.martovski.rs.

 

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

 

 

Martovski festival je tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

 

Cena ulaznica ista je kao i prošle godine, 200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije. 

 

**********************************************

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

**********************************************

DEJAN DABIĆ – BIOGRAFIJA

Dejan Dabić, rođen je 1970. godine.

Urednik je Filmskog programa, nekada Doma kulture u Nišu, a sada Niškog kulturnog centra, od 1994. godine.

Od 1997. godine jedan je od glavnih organizatora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu: selektor glavnog programa i pratećih manifestacija, urednik festivalskih kataloga i biltena, moderator konferencija za novinare. Član je Direkcije, a trenutno i Saveta ovog Festivala. Kao selektor, umetnički direktor ili član žirija sarađivao je i sarađuje sa festivalima u Srbiji i Evropi: „Euro-In“ (Novi Sad), „Kraf“ (Kragujevac), „Profifest“ (Prokuplje), „Kratka forma“ (Gornji Milanovac), Mostar Film Festival – Festival filmske glume (Mostar/ Federacija/ BiH), „Prvi kadar“ (Istočno Sarajevo/ Republika Srpska/ BiH), „Kinenova“ (Skoplje/ Severna Makedonija), History Film Festival (Rijeka/ Republika Hrvatska), Viva Film Festival (Sarajevo/ Federacija/ BiH), „Zlatni prosjak“ (Košice/ Republika Slovačka)…

 

Foto: Milutin Zdravković

 

Uređivao je Filmski program na gradskoj Niškoj televiziji (NTV). Objavljivao je filmske kritike u novinama i magazinima: „YU film danas“, „Novi Filmograf“,“NIN“ (Beograd), „Narodne novine“, „Gradina“, „Presing“ (Niš), a pokretač je i jedan od urednika filmskog časopisa „Filaž“ iz Niša koji je, uz časopis „Kinoteka“, jedini štampani filmski časopis u Srbiji.

Autor je knjiga „Prohujalo (sa) etrom“ i „Nebo iznad celuloida“ i koautor knjiga „Vodič kroz 40 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“, „Vodič kroz 50 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“ i „Na talasima animacije“ (sa kolegama iz Studija crtanog filma SCF 98, Niš). Zastupljen je u zborniku „Novi kadrovi“ (Clio) i „Svetlo sa tvrđave“ (YU film danas), kao i u knjigama Božidara Zečevića: „Velimir Bata Živojinović“ (1994) i „Veliki filmski znak“ (2019).

U okviru Studija crtanog filma`98, kao scenarista i reditelj, uradio je dvadesetak kratkih animiranih ostvarenja, nagrađivanih na domaćim i međunarodnim festivalima: „Krletka“ je 2002. godine dobila nagradu „YU ASIFE“ na Martovskom festivalu dok su „Odraz“, „Predvodnik“, „Brbljiva kornjača“, „Veština čitanja“ i „Pasje doba“ bili prikazani u zvaničnom takmičarskom programu Martovskog festivala.

Od 2004. godine jedan je od mentora animiranih radionica u okviru SCF 98, a od 2007. godine i jedan od osnivača Međunarodne kolonije animiranog filma za decu i mlade „Pantelej“ u Nišu, na kojoj su gostovali najvažniji autori animiranog filma iz Srbije, regiona i čitavog sveta.

Napisao je scenario i režirao dokumentarni film „Pioniri niškog filma“ i dokumentarno-igrani film „Upoznajte Toma Laha“.

Kao član nacionalne sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara – FIPRESCI Srbija predsedavao je žirijem kritike Festivala evropskog filma na Paliću, Festivala „Novosadska arena“ i Martovskog festivala.

Tokom 2019. godine bio je član žirija na filmskom festivalu SOFEST u Sopotu i član komisije za dugometražni i kratkometražni dokumentarni film Filmskog centra Srbije.

Član je Međunarodne asocijacije animatora – ASIFA.

U novembru 2019. Skupština grada Beograda izabrala ga je za umetničkog direktora Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Komentari